Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 21 aug 2020 16:11

Advieswijziging Adyen | Afzwakkende groei baart zorgen

0 0 Leestijd ongeveer

De omzet van Adyen zit stevig in de lift, maar het momentum van de groei neemt sneller af dan verwacht. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, en dat geldt ook voor de margedaling.

Adyen heeft in de eerste jaarhelft betalingsverkeer verwerkt met een totale waarde van in totaal €129,1 mrd. Dat is 23% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, maar die stijging kan niet verhullen dat het groeimomentum afzwakt. In het eerste kwartaal nam het verwerkte betalingsverkeer nog met 38% toe.

Ook in andere opzichten ligt de groeisnelheid een stuk minder hoog dan beleggers van het fintechbedrijf gewend zijn. De netto-omzet steeg met 27% naar €279,9 mln en de ebitda klom met 12% naar €140,9 mln. In de eerste drie maanden van 2020 kwamen die groeipercentages uit op respectievelijk 34 en 16. Het verschil wijst erop dat de onderneming een matig tweede kwartaal kende.

Matige omzetgroei en dalende marge

Het is geen verrassing dat Adyen een mindere periode meemaakt. Als gevolg van de corona-uitbraak is het transactieverkeer in bijvoorbeeld de reisindustrie grotendeels opgedroogd. Daar staat wel tegenover dat het betaalverkeer in andere segmenten juist snel is toegenomen, aangezien mensen tijdens de pandemie minder vaak contant afrekenden.

Per saldo ligt de omzetgroei wat lager dan wat in de huidige omstandigheden van het bedrijf verwacht mocht worden. Bovendien oogt de ebitda-marge van 50% wat mager. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 57% en margeverbetering leek een belangrijke motor te worden achter de winstgroei.

Een andere ontwikkeling in het afgelopen kwartaal is het onverwachte faillissement van branchegenoot Wirecard. Financieel directeur Ingo Uytdehaage vertelde dat het vertrouwen in de sector een knauw heeft gekregen. Indirect kan het bedrijf overigens profiteren van het schandaal, aangezien met name in Azië veel Wirecard-klanten overstappen naar Adyen.

Advies Adyen

Het aandeel daalde donderdag na de cijferpublicatie met 3%. Vrijdag ging er nog eens 6% van de koers af, nadat bekend was geworden dat topmanagers een groot aandelenpakket hebben verkocht. Door het afzwakkende groeitempo verschuift de aandacht van beleggers steeds meer naar de torenhoge waardering (ruim 100 in 2021). Na een koersrally van bijna 100% sinds eind maart, oogt Adyen nu behoorlijk kwetsbaar. Het is dan ook verstandig om winst te nemen. Ik wijzig het advies van ‘houden’ in ‘verkopen’.

CIJFERS EERSTE HALFJAAR
In € mln 2020 2019
Transactievolume 129.100 104.600
Netto-omzet 279,9 221,1
Ebitda 140,9 125,8

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!