Updates

Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 11 nov 2019 14:00

Binnenlandse Zaken: Value8 jaagt op nieuwe kansen

0 0 Leestijd ongeveer

Investeringsmaatschappij Value8 is in transitie. De afgelopen tijd is een groot deel van de deelnemingen verkocht, waardoor het merendeel van de portefeuille nu uit cash bestaat. Maar de eerste nieuwe belegging is er al.

Investeringsmaatschappij Value8 investeert in Nederlandse MKB-bedrijven en beursgenoteerde smallcaps. In de meeste gevallen heeft het hierin een meerderheidsbelang. Lange tijd was het beleid om zo’n belang voor onbepaalde tijd aan te houden, maar de laatste paar jaar is desondanks een groot deel van de portefeuille verkocht of op een andere manier verzelfstandigd.

Zwaar weer voor aandeel

Het aandeel Value8 kreeg in 2016 een behoorlijke tik door een publicatie van het journalistieke onderzoeksplatform Follow the Money, waarin werd beweerd dat de cijfers niet zouden kloppen. De beschuldiging kwam er in het kort op neer dat Value8 ‘gebakken lucht’ zou zijn omdat de deelnemingen op dubieuze wijze zouden zijn gewaardeerd. Niet veel later kwam daar nog bij dat BK Group, waar Value8 een deelneming in heeft, verwikkeld raakte in een zaak over belastingontduiking door topvoetballers. Door deze zaak konden de goedgekeurde jaarcijfers over 2016 niet op tijd gepubliceerd worden. Het jaarverslag was dus te laat, waarvoor Value8 op de vingers werd getikt door de AFM. Ik heb nooit geloofd in de beweringen dat de cijfers van Value8 opgeklopt zouden zijn en zag dan ook geen reden om een verkoopadvies te geven.

De belangrijkste oorzaak van het forse koersverlies, de bewering dat de deelnemingen veel te hoog gewaardeerd waren, heeft het bedrijf kunnen logenstraffen. Door de verkoop van verschillende deelnemingen is er flink wat cash binnengekomen, waaruit blijkt dat de portefeuille wel degelijk een serieuze waarde vertegenwoordigde. In 2018 is er voor €47,5 mln aan deelnemingen verkocht. Dit jaar werd een belang van 87% in Eetgemak – op dat moment de grootste belegging van Value8 – van de hand gedaan voor ongeveer €24 mln.

Amsterdam Gold
Value8 heeft al jaren AmsterdamGold in de portefeuille. Dat is een Nederlands bedrijf waar particulieren fysiek goud en zilver kunnen kopen. Er was een plan om AmsterdamGold onder te brengen bij MKB Nedsense, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Door de stijgende prijzen voor goud en zilver is er interesse uit de markt voor de edelmetalenhandelaar. Volgens een bericht van Value8 zijn er drie partijen die een concreet bod hebben gedaan. Verkoop zal echter niet tot een grote boekwinst voor Value8 leiden: de boekwaarde van de deelneming beslaat nog geen 2% van de totale bezittingen.

Nieuwe investering

Inmiddels is het bedrijf op zoek naar nieuwe beleggingskansen. De eerste investering is inmiddels gedaan: Value8 heeft €4 mln geïnvesteerd in de Ontzorgd Wonen Groep (OWG) in ruil voor een belang van 7%. OWG exploiteert woonzorglocaties waar tijdelijke of permanente huisvesting wordt geboden aan mensen die zorg en/of revalidatie nodig hebben. Bewoners krijgen een eigen appartement op de locatie, dat naar eigen smaak in te richten is. Momenteel zijn er 19 locaties, maar OWG wil dat laten groeien naar 30 tot 40 over drie jaar. Deze uitbreiding word mede gefinancierd met de Value8-investering.

Naast deze investering heeft het bedrijf met een gedeelte van de verkoopopbrengst eigen aandelen ingekocht. De belangrijkste bestemming voor de opbrengsten is vooralsnog cash. Value8 heeft €22,4 mln aan kasgeld op de balans staan die het wil gebruiken voor enkele nieuwe deelnemingen van rond de €10 mln. Daarbij richt het zich met name op de sectoren voeding en gezondheidszorg.

Het vinden van nieuwe bedrijven met groeimogelijkheden voor de portefeuille kost tijd. Een voordeel is dat er ondernemers zijn die zelf bij Value8 aankloppen met hun groeiplannen. Dat kan voor hen aantrekkelijk zijn omdat ze bij een deelneming van Value8 een zekere mate van autonomie kunnen behouden en omdat de investeringsmaatschappij inmiddels veel ervaring heeft met middelgrote en kleinere bedrijven.

HUIDIGE DEELNEMINGEN
Beursgenoteerdbelang
MKB Nedsense78%
IEX Group56%
Novisource17%
Sucraf76%
Morefield75%
Niet beursgenoteerdbelang
Kersten Groep100%
Kersten Healthcare85%
BK Group68%
AmsterdamGold100%
Keesmakers43%
Ontzorgd Wonen Groep7%

Waarde

Het bedrijf zit al met al in een overgangsfase. Desondanks heeft het aandeel dit jaar een aardig rendement opgeleverd van ongeveer 18% (inclusief dividend). Is het aandeel nu nog koopwaardig? De belangrijkste maatstaf om naar te kijken is de vermogenswaarde per aandeel. Eind juni was het eigen vermogen per aandeel €6,92.

Sindsdien zijn de koersen van de beursgenoteerde deelnemingen natuurlijk wel veranderd. IEX is aardig gestegen, terwijl MKB Nedsense en Novisource gedaald zijn. Per saldo is het effect op het eigen vermogen per aandeel klein.

Koers Value8 schommelt met korting

Het aandeel schommelt al een aantal maanden rond €5,50. Dat betekent dat beleggers een korting van ruim 20% krijgen ten opzichte van het eigen vermogen per aandeel. Een korting is zeker niet ongebruikelijk voor participatiemaatschappijen. Maar deze onderwaardering is wel vrij groot, en de grote hoeveelheid cash maakt de korting ook onnodig. Van cash staat de waarde vast, een slag om de arm houden is daarom niet nodig.

Een ander punt dat Value8 interessant maakt is het feit dat het beleggers de kans geeft om te beleggen in kleinere Nederlandse ondernemingen. Nederlanders klagen graag, maar de economische groei in dit land is al een paar jaar hoger dan het gemiddelde in de eurozone. Beleggen in Nederland is dus zo gek nog niet.

De korting en de kans om in kleinere Nederlandse bedrijven te beleggen waren belangrijke redenen voor het koopadvies. Deze redenen staan nog altijd overeind. Het koopadvies blijft dan ook staan.

MKB Nedsense
Value8 heeft eind 2017 een aantal deelnemingen ondergebracht bij het beursgenoteerde MKB Nedsense. Value8 had een meerderheidsbelang in MKB Nedsense, dat sindsdien één deelneming (AquaServa/Biobeheer) heeft verkocht. De deelnemingen nog in portefeuille zijn Axess/Get-up (liften) en GNS Brinkman (roldeuren/luiken en hekken). Met de opbrengst van AquaServa heeft MKB Nedsense een gedeelte van de lening afgelost die is gebruikt voor de financiering van de overname van de deelnemingen. Recent is een nog uitstaande converteerbare lening van de onderneming aan Value8 omgezet in aandelen MKB Nedsense. De balans van laatstgenoemde is daardoor versterkt, niet alleen omdat de lening is weggevallen maar ook omdat het aantal uitstaande aandelen is toegenomen. Value8 heeft nu een belang van 77,6% in MKB Nedsense.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!