Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Dividend Ivan SNURER, 10 nov 2019 12:00

Het voordeel van kwartaaldividend boven jaardividend

0 0 Leestijd ongeveer

In de Verenigde Staten keren sommige bedrijven elke maand dividend uit. De meeste Europese bedrijven betalen slechts één keer per jaar dividend. Maar kwartaaldividend heeft wel een voordeel boven jaardividend. 

In de Verenigde Staten zijn kwartaaldividenden niet ongebruikelijk. Voor Amerikaanse kwaliteitsbedrijven is het kwartaaldividend zelfs de norm. Tegenstanders van doorlopende kwartaaldividenden menen dat ze ervoor zorgen dat de onderneming zich te veel op de korte termijn richt. Een ander nadeel is dat kwartaaldividenden hogere administratieve kosten met zich meebrengen, zowel voor bedrijven als voor beleggers.

Duitse en Zwitserse bedrijven keren het jaarlijkse dividend integraal uit. Dat is bij wet bepaald. De betaalbaarstelling van interim-dividenden wordt door de wetgever gezien als een uitbetaling van nog niet-gerealiseerde nettowinst. Men zou dus verwachten dat ze enkel en alleen maar dividend uitkeren als er winst wordt gemaakt. Maar volgens de wet hoeft dat niet het geval te zijn, zolang er vrije reserves zijn.

De meeste beleggers stellen daarentegen het voorschot op het jaarlijkse dividend zeer op prijs. Het is om die reden dat Ahold-Delhaize, ASML en Eurocommercial Properties overstappen naar het systeem van interim- en slotdividenden. Het gros van de Nederlandse bedrijven keert echter een keer per jaar dividend uit. Ze doen dit na het opmaken van de jaarcijfers, als de winst bekend is.

Hoge dividendfrequentie

Bedrijven met een hoge dividendfrequentie komen sneller in beeld bij beleggers die uit zijn op regelmatig inkomen. Wie belegt in bedrijven als Apple, Coca-Cola of Johnson & Johnson krijgt elke drie maanden op zijn rekening bijgeschreven. Nederlandse bedrijven als Aperam, Royal Dutch Shell, Unilever en Wereldhave volgden eerder al het voorbeeld van de Amerikaanse multinationals.

Niettemin zijn kwartaaldividenden in Europa een zeldzaamheid. In de regel hebben we het dan over farmaceuten, financiële waarden, oliemajors en bedrijven uit de levensmiddelenindustrie. Naast voornoemde Nederlandse multinationals heb je onder meer BP, GlaxoSmithKline, Santander en Total. Volgend jaar komt ook de Belgische oliereder Euronav met doorlopende kwartaaldividenden.

Lagere volatiliteit

Omdat de koers van aandelen bij uitbetaling (dag van de ex-notering) van het dividend omlaag gaat, keren de meeste Amerikaanse bedrijven hun winst in vier keer uit. Die koersval het dividend is vooral waar te nemen bij bedrijven die het dividend in één keer uitbetalen. Stel dat het om een aandeel met een dividendrendement van 10% gaat, dan zakt bij de openingsbel de koers op de dag van het ex-dividend met 10%. Echter, als het bedrijf het dividend maandelijks zou betalen, dan is de koersdaling slecht 0,8% groot; bij vier keer per jaar 2,5%.

Van aandelen die het jaarlijkse dividend maandelijks of op kwartaalbasis uitkeren, is de volatiliteit 3 procentpunten lager dan bij aandelen die slechts één of twee keer dividend betalen. Dat lijkt niet veel, maar de integrale uitbetaling van hoge dividenden zet slecht geïnformeerde beleggers op het verkeerde been, met verdere koersdalingen tot gevolg.

Afgewogen vermogen

De vermeende koersdalingen zijn niet de ware reden dat Amerikaanse bedrijven op kwartaalbasis dividend betalen. Zij doen dat om de waardeschommelingen van het eigen vermogen te managen. Het jaarlijkse dividend wordt uit de winstreserve betaald. Op zijn beurt wordt die in mindering gebracht op de totale kostenpost van het eigen vermogen.

Voor bedrijven is een stabiel eigen vermogen belangrijk. Zij krijgen hierdoor van banken een grotere leencapaciteit. Een afgewogen eigen vermogen verschaft bedrijven een betere onderhandelingspositie bij banken. Bedrijven waarvan het eigen vermogen sterk schommelt, betalen voor het verkrijgen van nieuwe leningen hogere premies.

Het voordeel van kwartaaldividend

Aandelen die vier keer per jaar dividend betalen zijn op zich niet interessanter dan aandelen die het jaarlijkse dividend in één keer uitkeren. Zolang bedrijven consistent hun dividend betalen is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als er vaker dividend wordt uitgekeerd, ontdekt u het sneller als een bedrijf verzaakt. Aandelen waarvan het dividend onverwacht wordt teruggeschroefd of geschrapt, kan je maar beter mijden. Dat leert de zwanenzang van Fortis in 2008.

Het dividend mag dan wel geen rotsvaste zekerheid bieden, zolang je het passieve inkomen niet nodig hebt voor de vaste lasten, doet u er goed aan om de ontvangen dividenden weer te beleggen. Vergelijkbaar met het principe van de samengestelde rente zorgt het rente-op-rente-effect voor een exponentiële groei van je passieve inkomen. 

Dividendrooster

Het onderstaande rooster biedt een opsomming van het bruto-dividend van Nederlandse aandelen. Dit overzicht is interessant voor beleggers die uit zijn op een regelmatig inkomen, maar is ook van belang voor andere beleggers. Op de dag dat het dividend wordt toegekend, daalt de koers van het aandeel met eenzelfde bedrag. Omdat jaar op jaar de dividendbetalingen min of meer een vast patroon volgen, is onderstaande overzicht tevens een blauwdruk voor de betaalbaarstelling in 2020.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!