Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 8 mei 15:20

Ahold Delhaize presteert als verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Voor supermarktbedrijven als Ahold Delhaize maakt het soms een groot verschil of Pasen in de cijfers over het eerste kwartaal is meegenomen of niet. In 2018 viel Pasen in het eerste kwartaal, in 2019 in het tweede. Dat maakt de vergelijkingsbasis helaas wat ingewikkeld.

De kwartaalomzetcijfers van Ahold Delhaize

De kwartaalomzet van Ahold Delhaize steeg met 1,5% naar €15,9 mrd bij vaste wisselkoersen. Dat was ongeveer zoals de analisten hadden verwacht. Het beste groeicijfer (+3,5%) kwam uit Nederland, het slechtste (-2,2%) uit België. Opvallend was dat in Nederland die hogere omzet voor driekwart werd gedragen door hogere online-verkopen. In de VS en België stellen die nog weinig voor. Gechargeerd kan gezegd worden dat Ahold Delhaize in Nederland minder concurrerend lijkt te worden in de winkel, maar het online goed doet.

Het Paseneffect en andere seizoensinvloeden is alleen meegerekend in de vergelijkbare omzetgroei zonder benzineverkopen (Ahold Delhaize houdt zich daar in de VS en Oost-Europa mee bezig). Pasen had vooral in de VS een belangrijk effect: de groei 1,2% en had op 2,2% kunnen liggen. Ook in België was het effect belangrijk positief (-2,3% in plaats van -0,3%). In Nederland en Centraal en Oost-Europa waren de effecten veel kleiner.

Winstcijfers en advies

Het operationeel resultaat (ebitda) bij vaste wisselkoersen steeg met 2,9%. De nettowinst van de voortgezette activiteiten bij vaste wisselkoersen nam met 2,5% toe, naar €436 mln. Vooral door  aandeleninkoop groeide de nettowinst per aandeel 10,7%. Worden hierbij andere eenmalige posten weggelaten (de onderliggende of autonome nettowinst van de voortgezette activiteiten) dan was die stijging 8,8%.

Na stakingen vorige maand verlaagde Ahold Delhaize de verwachting over die nettowinst voor 2019 naar laag enkelcijferig (hooguit 5%). Het bedrijf verwacht dat het bij deze stakingsactie blijft. Na de winstwaarschuwing verlaagde ik mijn advies al van ‘kopen’ naar houden’ en daar blijf ik bij. 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!