Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 25 apr 2019 13:05

Procter & Gamble pakt omzetgroei weer op

0 0 Leestijd ongeveer

Procter & Gamble zit weer op het goede spoor. Het bedrijf had te maken met lage autonome omzetgroeicijfers maar heeft die nu weer weten te verhogen.

Procter & Gamble presteerde geruime tijd ondermaats omdat het laks was geweest bij de modernisering van de producten en veel te veel verschillende producten verkocht waardoor achterstallig onderhoud ontstond en de groei stagneerde. Er zijn onderdelen verkocht waardoor het productenpakket minder groot is geworden. Niettemin kent het bedrijf nog vijf divisies met het dubbele aantal segmenten, variërend van Haarverzorging en Wasmiddelen tot Babyverzorging. De vereenvoudiging van de structuur is niet ver doorgevoerd, maar werpt wel vruchten af. De autonome omzetgroei over het afgelopen derde kwartaal was met 5% weer op een niveau dat eind 2010 voor het laatst werd gerealiseerd. In het derde en vierde kwartaal van het vorige boekjaar was die groei nog op 1% uitgekomen. Het bedrijf heeft voor het hele boekjaar 2018/9 de autonome groeiverwachting verhoogd van 2-4% naar 4%.

Operationele cijfers van Procter & Gamble

De cijfers van het bedrijf worden nogal vertekend door wisselkoerseffecten en de lagere belastingen van president Trump. Ik ga daar doorheen kijken. De kwartaalomzet steeg met 1%, naar $16,5 mrd. Maar autonoom, zonder eenmalige effecten zoals wisselkoersen, was dat dus 5%. Het operationeel resultaat (ebit) steeg eveneens met 1%, tot $3,3 mrd, bij een daling van de marge van 10 basispunten. Zonder wisselkoersen zou dat een stijging van 40 basispunten zijn geweest. Bij de nettowinst speelt ook de belastingverlaging. De winst steeg met 9%, naar $2,7 mrd. Bij gelijke belastingen zou dat slechts 1% zijn geweest. Als dan naar het wisselkoerseffect wordt gekeken, blijkt de toename bij de winst per aandeel op 11% uit te komen. Toch blijf ik bij de aanbeveling ‘verkopen’. Ik prefereer de Franse Koerswijzer-sectorgenoot L’Oréal en die staat vanwege een hoge k/w al tijden op ‘houden’. De k/w van Procter & Gamble is met 23,2 overigens ook al veeleisend. Het bedrijf heeft bovendien geen aanleiding gezien om naar aanleiding van de derdekwartaalcijfers de winstverwachting te verhogen.

Derdekwartaalcijfers
in mln $2018/92017/8
Omzet16.46216.281
Operationeel resultaat (ebit)3.2293.209
Nettowinst2.7452.511

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!