Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 11 dec 2018 17:27

Rally P&G heeft heel wankele basis

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

De beurskoers van Procter & Gamble is de afgelopen twee maanden met bijna 18% gestegen. Meevallende omzetcijfers en een groeiende populariteit van defensieve aandelen vormen de zeer wankele basis onder die opleving.

Procter & Gamble (PG) heeft een groeiprobleem. Voor het lopende boekjaar dat in maart 2019 afloopt, streeft het concern naar een autonome omzetgroei van 2 à 3%. Vorig jaar was dat een te hoge horde. Ook in het lopende jaar is het twijfelachtig of het concern deze belofte kan inlossen. Het merkenbedrijf waarschuwt voor de rem die negatieve valutaeffecten op de inkomstenontwikkeling zetten (zie kader). Om het groeitempo toch richting het gewenste niveau te krikken, zet P&G in op prijsverhogingen en verschuivingen in het productaanbod.

Prijskracht valt tegen

Door een stevige economische groei van ruim 3% op de Noord-Amerikaanse thuismarkt (44% concernomzet) en consumentenvertrouwen dat rond het hoogste niveau in ruim vijftien jaar schommelt, zou er ruimte moeten liggen om de prijzen licht op te schroeven. In de praktijk valt dat echter tegen. In het vorige kwartaal was het prijs/mix-effect slechts 1%. De indrukwekkende groei van de winst per aandeel van 15% naar $1,22 gaat de komende kwartalen behoorlijk dalen. In het afgelopen kwartaal plukte P&G voornamelijk de vruchten van de Amerikaanse belastingverlagingen. Hierdoor daalde de belastingdruk van 23,5% naar 18,5%.

Kwetsbaar P&G

De groeistrategie van P&G heeft op de langere termijn een wankele basis. Op de korte termijn wordt dat verhuld door de rugwind op de thuismarkt en het winst-stuwende effect van de inkoop van eigen aandelen. Op de langere termijn is het aandeel kwetsbaar voor een omslag in het economische klimaat. Die kwetsbaarheid heeft niet alleen betrekking op de kwaliteit van de winstscijfers, maar ook op de hoge waardering. Beleggers betalen momenteel ruim 24 maal de verwachte winst voor het aandeel. Zelfs wanneer je anticipeert op economisch mindere tijden is dat een wel heel fors prijskaartje. Ter vergelijking: in de aanloop naar de kredietcrisis in 2008 betaalden beleggers circa 20 maal de winst. Met het oog op de zwaktes van de Amerikaanse economie, de kwetsbare strategie en meer koopwaardige defensieve alternatieven zoals Heineken en McDonalds,  is er geen aanleiding om het verkoopadvies aan te passen.

Incidentele tegenwind is structureel
Procter & Gamble waarschuwt dat de resultaten in het lopende boekjaar vertekend worden door tegenwind aan het valutafront. Op de beleggersdag van 8 november schatte het bedrijf dat dit effect de winst per aandeel met 8% zou drukken. De impact van hogere grondstofprijzen en transportkosten komt op circa 4% uit. Onder deze omstandigheden lijkt een verwachte groei van de winst per aandeel met 15% à 20% een indrukwekkende prestatie. De onderneming profiteert echter flink van een lagere belastingdruk. Daar komt bij dat de inkoop van eigen aandelen de winst met jaarlijks circa 2% opstuwt. Ten slotte moeten beleggers er rekening mee houden dat de tegenwind minder incidenteel is dan P&G doet vermoeden. De afgelopen acht jaar schommelde de impact van valuta- en grondstofprijseffecten tussen -4% en -15%.
Winst groeit, omzet niet20182019 (schatting)
Omzet$66,8 mrd$66,8 mrd
Ebitda$17,3 mrd$17,1 mrd
Winst per aandeel$3,75$4,40

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!