Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
image description
Opinie Johan Brinkman, 17 jan 10:45

Europese bankaandelen gemiddeld met 25% gedaald

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Europese bankaandelen zijn gemiddeld met 25% gedaald in 2018. Hierdoor is de beurswaarde van de branche met meer dan €300 mrd gekrompen.

Dat blijkt uit het Verhaal van de  Week in Beleggers Belangen van deze week. Dat artikel gaat over de beleggingskansen voor particuliere beleggers in de Nederlandse banken ABN Amro en ING, en in de ledencertificaten van Rabobank. Maar uit het artikel blijkt ook dat de malaise bij de grootbanken bepaald geen typisch Nederlands fenomeen is.

Zuid-Europese banken werden naar verhouding relatief zwaar getroffen door de Italiaanse begrotingsperikelen. Dit terwijl grote partijen zoals Deutsche Bank en BNP Paribas onder druk stonden door steeds scherpere kapitaaleisen voor hun handelsactiviteiten, blijkt uit ons artikel.

Hierdoor wordt het steeds lastiger om de strijd aan te gaan met Amerikaanse grootmachten als JPMorgan Chase en Goldman Sachs. In combinatie met het renteverschil tussen beide continenten, zorgt de lokale tegenwind voor een fors lagere waardering van Europese bankaandelen.

De verhouding tussen koers en boekwaarde ligt bij alle grote spelers onder de 1. Bij ABN en Rabobank is dat circa 1, terwijl ING uitkomt op ongeveer 0,8. Daarmee steken de Nederlandse banken gunstig af tegen bedrijven met structurele problemen zoals Deutsche Bank en Commerzbank. Die hebben een koers/boekwaarde van 0,3 of zelfs nog minder.

Europese bankaandelen

In de Verenigde Staten ligt deze verhouding overigens gemiddeld ruim boven de 1. JPMorgan en Wells Fargo zijn uitschieters, met een koers/boekwaarde van 1,3. Klik hier voor het gehele Verhaal van de Week over beleggen in Europese bankaandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!