Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Educatie Koen Lauwers, 4 jan 2019 10:00

Educatie: beleggen in valuta’s

0 0 Leestijd ongeveer

De handel in valuta's of foreign exchange (forex) is de grootste handelsmarkt ter wereld en overvleugelt de aandelen- en obligatiemarkten. Ook private investeerders kunnen er proberen een graantje mee te pikken.

Dagelijks wordt er gemiddeld voor ongeveer $5 bln oftewel $5000 mrd verhandeld op de valutamarkten. Dit cijfer is zo hoog dat het moeilijk te bevatten is. Het gaat om meer dan het jaarlijks bruto binnenlands product van Japan, de derde economie ter wereld, en ruim zes keer dat van Nederland.

Bijna alle investeerders lopen een valutarisico, al beseffen ze dat vaak niet. Ook wanneer in een Nederlands bedrijf wordt geïnvesteerd, is meestal een deel van de omzet van buiten de eurozone afkomstig. Wanneer deze inkomsten voor rapporteringsdoeleinden omgezet moeten worden in euro’s, spelen de wisselkoersverschillen mee. Ook wie aandelen op een beurs buiten de eurozone koopt, loopt een valutarisico. Daarnaast is de munt waarin een bepaald afgeleid product (optie, warrant, turbo) noteert niet noodzakelijk gelijk aan de munt van de onderliggende waarde. Dit is bijvoorbeeld bij grondstoffen meestal het geval.

Beleggers kunnen ook direct in valuta’s investeren. Op de forexmarkten worden steeds twee valuta’s tegenover elkaar genoteerd. Dit zijn de zogenoemde valutaparen. In het geval van de EUR/USD is de euro de basisvaluta die tegenover de dollar wordt afgezet. Bij de USD/JPY is de dollar de basisvaluta die tegenover de Japanse yen wordt afgezet.

Hoe beleggen in valuta’s?

Er zijn verschillende manieren om in vreemde valuta’s te beleggen. Een van de eenvoudigste is het openen van een termijnrekening in een andere munt dan de euro. Dit komt in de praktijk neer op het omwisselen van een bepaald bedrag aan euro’s door dit voor een bepaalde termijn vast te leggen. Je geld is gedurende die periode niet beschikbaar. Een termijnrekening levert een rentevergoeding op. Die is afhankelijk van de munt en de looptijd. Het uiteindelijke rendement hangt af van de verworven rente en de evolutie van de wisselkoers van de munt waarin je investeert tegenover de euro.

Ook obligaties in vreemde valuta’s zijn populaire beleggingen. Het gaat daarbij meestal om obligaties uitgegeven door bedrijven of (semi-)overheidsinstellingen. Naast de interest, die meestal afhankelijk is van de kredietrating van de uitgever, is ook de muntevolutie bepalend voor het rendement.

Het is ook mogelijk om direct in valutaparen te beleggen. Dit kan onder meer via afgeleide (hefboom)producten als turbo’s en sprinters of CFD’s.

Kenmerken van de valutamarkt

De meeste valutaparen worden 24 uur per dag verhandeld op alle grote beurzen. Door de hoge liquiditeit zijn de transactiekosten laag. Koersen kunnen op verschillende financiële websites worden gevolgd.

Er zijn diverse marktparticipanten op de valutamarkten. Commerciële partijen met in- en uitvoeractiviteiten dekken hun handelsrisico’s af. Zo hebben bedrijven die afhankelijk zijn van grondstoffen die in dollars worden verhandeld er belang bij om dit valutarisico af te dekken. Speculatieve marktpartijen dekken commercieel risico niet af, maar gebruiken valutaschommelingen om extra inkomsten te verwerven. Ook centrale banken zijn actief op de valutamarkten. In het kader van het beheer van hun valutareserves gaan ze onderling swaptransacties (termijnovereenkomsten) aan.

Uitgedrukt in percentages zijn de schommelingen van valutaparen in vergelijking met de aandelenmarkten vooral op korte termijn veelal kleiner. Hefboomproducten kunnen de prijsverschillen wel hoog doen oplopen. Er zijn verschillende parameters die de bewegingen op de valutamarkten bepalen.

Naast het monetaire beleid en de economische ontwikkelingen in een bepaald valutablok kunnen ook politieke ontwikkelingen van belang zijn. Zelfs natuurrampen of sociale onrust kunnen op korte termijn de koersen beïnvloeden. In dat opzicht is er weinig verschil met andere financiële deelmarkten.

Praktische tips

Wie als beginnende belegger in de jungle van de valutamarkten overeind wil blijven, kan het beste met een aantal vuistregels rekening houden. Zo is het aan te raden om beleggingen over verschillende valutaparen te spreiden.

Gezien de hoge volatiliteit moeten valutabeleggingen ook goed worden gevolgd. Wie een tracker op een grote aandelenindex koopt, hoeft niet noodzakelijk dagelijks de markten te volgen. Bij valutabeleggingen moet dat wel.

Ga zeker ook niet al te exotisch van start. Hoewel het theoretisch mogelijk is om op bewegingen van de Nieuw-Zeelandse dollar tegenover de Indiase roepia in te spelen, is het toch handig om het als beginner bij de meest courante valutaparen te houden. Het zal niet verbazen dat de dollar en de euro wereldwijd de meest verhandelde valuta’s zijn.

Obligatiebeleggers mogen zich ook niet laten misleiden door het beloofde rendement van een obligatie die uitgegeven is in een buitenlandse valuta. De vooruitzichten voor die valuta en de kwaliteit van de uitgever zijn minstens even belangrijk.

Een goede tip is om eerst een tijdje aan de slag te gaan met een demo-account. Verschillende online brokers bieden zo’n testplatform gratis aan. U kunt er een tijdje zonder risico nagaan of valutahandel wel iets voor u is. Hoed u ten slotte voor (dure) softwarepakketten die op basis van technische signalen monsterwinsten beloven op de forexmarkten Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar.

Zijn er ook veilige valuta's?
De Zwitserse frank (CHF) en in iets mindere mate de Japanse yen (JPY) gelden traditioneel als ‘veilige’ valuta’s. Dat komt doordat beleggers bij onheil op de financiële markten meestal richting deze munten vluchten. Dit betekent niet dat de frank en de yen zonder risico zijn. Zo verkiest de Zwitserse centrale bank een zwakke munt en aarzelt ze niet om te interveniëren wanneer de koers van de frank naar hun mening te hoog oploopt. Beleggers die op dat moment long zitten op de Zwitserse munt kunnen op het verkeerde been komen te staan.

PIP

PIP staat voor ‘Percentage in Points’ en wordt gebruikt als eenheid om prijsschommelingen van valutaparen in uit te drukken. Eén PIP komt overeen met een wijziging van het vierde cijfer na de komma. Wanneer het EUR/USD-paar van 1,1408 naar 1,1409 klimt, dan spreken we over een stijging met 1 PIP. Uitzondering zijn de valutaparen waarbij de Japanse yen (JPY) betrokken is. Daar is een PIP een beweging in het tweede cijfer na de komma.

Rentespread

De aantrekkelijkheid van een valuta ten opzichte van een andere valuta wordt onder meer bepaald door het onderlinge renteverschil, dat ook wel de rentespread wordt genoemd. Zo was de klim van de dollar in 2018 met name het gevolg van de verschillende renteverhogingen van de Federal Reserve terwijl de centrale banken van andere valutablokken (eurozone en Japan) de rente ongewijzigd lieten.

Speculanten

Er zijn veel speculatieve investeerders actief op de valutamarkten. Een erg populair verhaal is dat van George Soros, die miljardair werd door begin de jaren ’90 van vorige eeuw tegen het Britse pond te speculeren. De realiteit is dat Soros daarvoor ook al heel rijk was. Wees dus niet overambitieus. Miljardair worden op de valutamarkten is geen realistische optie.

Cable

Een van de meest verhandelde valutaparen ter wereld is de GBP/USD waarbij het Britse pond de basisvaluta is die tegenover de dollar wordt afgezet. Forexhandelaren gebruiken meestal de term ‘cable’ om naar dit paar te verwijzen. De oorsprong daarvan gaat terug naar de negentiende eeuw toen de wisselkoersen via een kabel onder de Atlantische Oceaan tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werden verstuurd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.