Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 13 dec 2018 10:15

Portefeuilleterugblik 2018: handelsconflict bepalend voor sentiment

0 0 Leestijd ongeveer

Het handelsconflict tussen China en de VS was bepalend voor sentiment op de financiële markten in 2018. Onze zeven voorbeeldportefeuilles ondervonden allemaal hinder van deze ruzie.

Het handelsconflict tussen de Amerikanen en de Chinezen. De soap rond de brexit. De negativiteit over groeiaandelen in het algemeen en de sectoren industrie en (chip)technologie in het bijzonder. De stijging van de Amerikaanse dollar. De scherpe daling van de olieprijs. De neergang van de Duitse aandelen.

Er waren in het nu aflopende jaar nogal wat externe omstandigheden die Nederlandse particuliere beleggers moesten laten meewegen bij hun beleggingsbeslissingen. En dat gold ook voor de beheerders van onze zeven voorbeeldportefeuilles.

De effecten van bovengenoemde factoren op de prestaties van onze voorbeeldportefeuilles liepen nogal uiteen. De zwaarste verliezen waren voor de Portefeuille NL, die vrijwel 100% belegd is en een overweging had (tot deze week) in de sectoren industrie en technologie. Aalberts, TKH, ASML en Besi zitten ook in de Offensieve portefeuille. Ze droegen er samen met Activision Blizzard, PVH Corp, Dow DuPont en Apple toe bij dat ook deze laatste portefeuille waarschijnlijk met een aanzienlijk verlies dit jaar zal afsluiten.

Voor de Pensioenportefeuille, de Defensieve portefeuille en de ETF-portefeuille zal het er de komende weken om spannen of ze 2018 met een positief rendement zullen uitgaan. In tegenstelling tot de Nederlandse portefeuille en mogelijk de Offensieve portefeuille zullen ze het in 2018 waarschijnlijk wel beter doen dan de AEX Total Return. Veel beter dan deze portefeuilles, en redelijk veilig, lijkt het positieve resultaat dat bij de Dividendportefeuille op de borden staat. Of voor het achtste jaar op een dubbelcijferig positief rendement zal worden behaald, valt echter zeer te bezien.

Handelsconflict bepalend

Bijzondere aandacht dit jaar besteedden we aan de nieuwe Hoogdividendportefeuille. Sinds 1 juli is het rendement licht negatief. Maar bedenk dat de AEX tussen eind juni en begin december 9,6% daalde. Zo bezien kent de portefeuille helemaal geen slecht begin. Deze en de zes andere portefeuilles hebben we de afgelopen tijd zo ingericht (of gaan we de komende tijd nog zo inrichten) dat ze in 2019 weer voor veel beleggers tot inspiratie kunnen dienen. Daarbij zou het handelsconflict zeker in de eerste maanden opnieuw bepalend kunnen zijn voor het resultaat.

 

Bekijk hier de portefeuilles:

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!