Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 12 dec 2018 09:00

Terugblik pensioenportefeuille: geen simpel jaar

0 0 Leestijd ongeveer

De pensioenportefeuille stevent af op een licht negatief rendement over heel 2018. Op basis van de slotkoersen van 6 december bedraagt het rendement van de portefeuille -0,7%. Een mager resultaat.

Het is weliswaar wat beter dan dat van de AEX Total Return Index (-5,3%), de MSCI Europe Index (-8,6%) en de MSCI Emerging Markets Index (ook -8,6% in euro’s), maar minder dan de S&P500 Index (+8,4% in euro’s). De pensioenportefeuille hanteert overigens geen bench­mark, maar streeft een positief absoluut rendement na. Dat is dit jaar dus – nog – net niet gelukt.

Ongelukkige timing

In tegenstelling tot vorig jaar steeg de Amerikaanse dollar (met 5,5%) ten opzichte van de euro. Dat is gunstig voor de meeste posities van de pensioenportefeuille. Uitzondering hierop zijn aandelen en obligaties uit opkomende landen. Dat zijn twee vermogenscategorieën die doorgaans minder goed presteren wanneer de dollar aantrekt. In dat opzicht was mijn timing om begin dit jaar de positie in aandelen uit opkomende landen uit te breiden nogal ongelukkig. Met een verlies van respectievelijk 12,0 en 15,6% waren het Comgest Growth Emerging Markets Fund en het Skagen Kon-Tiki Fund dit jaar namelijk de grootste verliezers in de portefeuille.

Ik blijf de komende vijf tot tien jaar niettemin een wat hoger rendement verwachten van aandelen uit opkomende landen dan van Europese of Amerikaanse aandelen. De weging van aandelen uit opkomende landen in de portefeuille zal ik dan ook eerder uitbreiden dan afbouwen. Dat geldt eveneens voor obligaties uit opkomende landen uitgegeven in lokale valuta’s. De in oktober aangekochte iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF staat op een winst van 2,1%.

Opmerkelijke koersbeweging

De iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF kende een opmerkelijk jaar. Tot begin oktober liep het rendement op deze ETF op tot maar liefst 17,6%. De duikvlucht van de olieprijs vanaf oktober trof de ETF midscheeps. Het rendement over 2018 is inmiddels gedaald tot 1,9%.

Een belangrijk thema dit jaar was het verplichte afscheid van Amerikaanse ETF’s. Die zijn immers niet meer in Nederland te verhandelen. Voor een aantal van Amerikaanse ETF’s waren goede vervangen voor handen. Dat gold helaas niet voor de ETF’s die in preferente aandelen beleggen. De pensioenportefeuille gaat 2018 uit met een vrij hoge cash-weging van 37,5%.

Grootste stijgers 2018

  • SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF 4,3%
  • iShares J.P. Morgan EM Local Govt Bond ETF 2,1%
  • iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF 1,9%

Grootste dalers 2018

  • Skagen Kon-Tiki Fund -15,6%
  • Comgest Growth Emerging Markets Fund -12,0%
  • iShares STOXX Europe Small 200 ETF -9,8%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!