Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 13 dec 2018 08:30

Zeer teleurstellend jaar voor Portefeuille NL

0 0 Leestijd ongeveer

Na een zeer teleurstellend jaar voor de Portefeuille NL (-14,6%) heb ik mijn lessen uit 2018 getrokken en heb ik ingespeeld op de kansen die ik zie in 2019. De lessen die ik heb getrokken over dit jaar hebben betrekking op spreiding en op technische analyse.

Het succes van de Nederlandse portefeuille in 2017 was vooral gebaseerd op de enorme koersstijgingen van Besi, Kendrion, TKH, Aalberts en ASML. Oftewel twee chipfabrikanten en drie industriële aandelen. En precies deze sectoren kregen het in 2018 zeer zwaar te verduren. Dit voornamelijk als gevolg van de handelsoorlog in het algemeen en het wantrouwen tegenover de chipindustrie in het bijzonder. Dit jaar behoorden Kendrion en Aalberts om die reden juist tot de grootste verliezers.

Ik zie het negatieve sentiment tegenover de chipfabrikanten en de industriële aandelen in 2019 niet plotsklaps draaien. Daarom heb ik met slotkoersen van 12 december de winsten genomen die we in de loop der jaren met ASML, TKH en Aalberts hadden opgebouwd. Daarnaast neem ik mijn verlies op Kendrion. Daarmee heb ik dus de forse overweging van industrie en technologie in de portefeuille beëindigd. Vanuit deze sectoren handhaaf ik alleen AMG respectievelijk Besi.

Technische adviezen gedraaid

Mijn tweede les heeft betrekking op technische analyse. Voor alle aandelen in de portefeuille hebben we in fundamenteel opzicht een koop- of houdadvies. Echter, de technische adviezen zijn in de loop van het jaar merendeels gedraaid naar ‘verkopen’. Dat heb ik te lang veronachtzaamd. Om die reden heb ik naast ASML, TKH, Aalberts en Kendrion ook Acomo, DSM en Randstad uit de portefeuille verwijderd. Dit tegen opnieuw de slotstanden van 12 december.

Met de cash die de verkoop van dit zevental opleverde, heb ik vijf nieuwe posities ingenomen. Dit wederom tegen slotstanden van 12 december. Deze aandelen staan allemaal fundamenteel op ‘kopen’. Het zijn ook de favorieten van de experts die de diverse sectoren volgen. En ook technisch ziet het beeld van deze aandelen er goed uit.

Zeer teleurstellend jaar

Met Ahold Delhaize, OCI, SBM Offshore, Galapagos en AkzoNobel in portefeuille ontstaat ook geen nieuwe overweging in een of meerdere sectoren. Met een betere spreiding en meer oog voor technische analyse heb ik er veel vertrouwen in dat de Nederlandse portefeuille in 2019  beter presteert dan in het zeer teleurstellende jaar 2018. Daarin waren de fraaie koerswinsten van Fagron en nieuwkomer ASR overigens wel twee belangrijke lichtpuntjes.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!