Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 3 dec 2018 10:40

NIBC verdient meer aandacht

0 0 Leestijd ongeveer

Dankzij een prima derde kwartaal is NIBC hard op weg om de winst van vorig jaar in 2018 te verbeteren. De bank keert bovendien opnieuw een interimdividend uit.

NIBC is hard op weg om de eigen doelstellingen in te lossen en om de prestaties van 2017 te verbeteren. In de eerste drie kwartalen van dit jaar kwamen de netto rente-inkomsten uit op €318 mln. Dat is bijna net zoveel als de €366 mln die de bank in heel 2017 kon bijschrijven. De beleggingsinkomsten kwamen uit op €56 mln, wat voornamelijk te danken is aan een sterk derde kwartaal (€35 mln). Het bedrijfsresultaat van €159 mln lag in deze periode wat hoger dan het gemiddelde van €127 in de twee voorgaande kwartalen. Omdat NIBC er daarnaast in slaagde om de kosten goed in de hand te houden, lag de nettowinst van €76 mln bijna even hoog als de €84 mln in de voorgaande zes maanden.

Eigen doelen

Het onder controle houden van de kosten is overigens ook een van de doelstellingen waar NIBC zichzelf op afrekent. De bank wil de kosten als percentage van de baten onder de 45% houden. Op de Capital Markets Day die donderdag in Londen werd georganiseerd, bleek dat dit percentage in de eerste negen maanden van het jaar op 43% uitkomt. In dit opzicht is het ontbreken van een kantorennetwerk een groot voordeel. Bij de grootbanken ligt dit percentage dichter in de buurt van 60%. Door de goede financiële prestaties kwam het rendement op het eigen vermogen uit op 13,4%. Vorig jaar was dat 10,8% en de onderneming streeft naar een bandbreedte van 10% tot 12%. Met een CET1 ratio van 16,8% lag de balansbuffer eveneens ruim boven de eigen doelstellingen (minimaal 14%).

Cijfers NIBC2018 *)2017
Totale baten€413 mln€512 mln
Winst na belastingen€168 mln€213 mln
Netto rentemargeca. 2%1,69%
*=  eerste negen maanden

Buiten de schijnwerpers

De beurskoers veerde na de goede cijfers met ruim 4% op. De onderneming maakte bovendien bekend dat het een tweede interimdividend van 25 eurocent uitkeert. Hoewel het lastig wordt om de zeer hoge netto rentemarge van circa 2% op peil te houden, liggen er nog goede kansen om te groeien binnen de niches van de hypotheekmarkt en kredietverstrekking aan bedrijven waar NIBC zich op richt. Hoewel de bank weinig aandacht trekt op de beurs, maakt het dividendrendement van circa 8% het aandeel heel interessant voor inkomstenbeleggers. Het koopadvies blijft dan ook van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.