Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Stephen Hendriks, 9 okt 2018 11:15

Onrustige week slaat deuk in rendement pensioenportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Bezorgdheid over Italië, China en de oplopende lange Amerikaanse rente zorgde voor een zwakke week voor de pensioenportefeuille. De stijging van de Amerikaanse dollar kon dat niet compenseren.

Het rendement op de pensioenportefeuille is de afgelopen week met een procentpunt gedaald tot 1,2% over heel 2018. Er waren afgelopen week dan ook voldoende kwesties die het marktsentiment verstierden. In Europa is er de onrust over de Italiaanse begrotingsperikelen. Daardoor loopt de Italiaanse rente op en dat zet de Italiaanse beurs – en dan vooral de banken – onder druk. Die onrust blijft niet tot de Italiaanse beurs beperkt, maar is ook elders in Europa voelbaar. Onze vijf posities in Europese aandelen verloren afgelopen week dan ook 2,5-4,5 procentpunt. Zelfs het Comgest Growth Europe Fonds, dat helemaal niet in financials belegt, verloor deze week 2,5 procentpunt. Onze best presterende positie met een rendement van 14,5% blijft de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF.

Zorgen, zorgen, zorgen

Deze in Europese olie- en gasaandelen beleggende ETF verloor afgelopen week wel bijna 3,2 procentpunt. Naast zorgen over Italië waren er ook zorgen over opkomende markten, onder meer over de houdbaarheid van de Chinese economische groei. Onze drie posities in aandelen in opkomende landen verloren 2-2,5 procentpunt. De Amerikaanse economie draait goed, maar dat leidt weer tot een stevige stijging van de lange rente. Ook die baart beleggers zorgen. Toch waren onze twee posities in Amerikaanse aandelen en onze positie in solide Amerikaanse bedrijfsobligaties afgelopen week de relatief best presterende portefeuille-onderdelen. De lichte stijging van de dollar ten opzichte van de euro van 0,7% was onvoldoende om de negatieve factoren te compenseren.

 

Beheerders EM-fondsen hopen op nieuwe kansen
De pensioenportefeuille telt twee beleggingsfondsen in aandelen uit opkomende landen: het Comgest Growth Emerging Markets Fonds en het Skagen Kon-Tiki Fonds. De beide fondsen presteren dit jaar zo’n 6-8 procentpunt slechter dan de MSCI Emerging Markets Index. De beheerders van beide fondsen grepen de dalende koersen aan om nieuwe posities in te nemen in de verwachting het tij te keren. Zo nam het Skagen-fonds de Chinese verzekeraar Ping An in portefeuille en breidde het Comgest-fonds de positie in Ping An zo ver uit dat de verzekeraar nu de grootste positie van het fonds is. Daarnaast bouwde het Comgest-fonds zijn belang in het Zuid-Afrikaanse mediabedrijf Naspers uit en nam het een belang in het Chinese techbedrijf Tencent. Skagen vergrootte zijn positie in het Mexicaanse petrochemische bedrijf Mexchem.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!