Updates

Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
image description
Advies Peter Schutte, 25 jul 10:15

Randstad stelt de markt gerust

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Beleggers waren vooraf op hun hoede voor de tweedekwartaalcijfers van uitzendreus Randstad. De autonome groei viel wat tegen. Dit werd echter meer dan goedgemaakt door onverwacht hoge winstmarges.

Evenals andere uitzendaandelen heeft ook Randstad de laatste maanden ingeleverd op de beurs. Het meevallende kwartaalbericht zorgde duidelijk voor opluchting. De autonome omzetgroei zakte vergeleken met eerste kwartaal van dit jaar flink terug, van 7,4% naar 5,0%, tot een totale omzet van ruim €6 mrd. Daarin speelt de vergelijkingsbasis met vorig jaar een rol, maar analisten hadden gemiddeld op 5,4% groei gerekend.

Boosdoener is Europa, waar de autonome groei terugviel van 9% in het eerste kwartaal naar 5%. In Frankrijk kwam bijvoorbeeld de groei niet verder dan 3%, tegen 10% drie maanden terug. Tegenvallend was ook de groei van 3% in Iberia, waar dat het vorige kwartaal nog 11% was. Wel hoger dan verwacht was de groei in Noord-Amerika van 2% (1% in het eerste kwartaal). In de rest van de wereld werd het hoge groeiniveau van 11% vastgehouden.

Winstmarges zijn goed

De brutomarge, die het vorige kwartaal een smak maakte van 20,4% naar 19,6%, herstelde licht tot 19,8%. Analisten hadden op 19,6% ingezet. De totale onderliggende ebita steeg autonoom met 10% tot €283 mln, wat hoger dan de marktverwachting van €276 mln. De onderliggende ebitamarge steeg daardoor van 4,5% een jaar terug tot 4,7%.

Volgens ceo Jacques van den Broek blijft het een balanceeract tussen investeren in groei en winstgevendheid. De topman zegt dat Randstad inmiddels een bijna niet in te halen voorsprong heeft op het gebied van digitalisering. De Amerikaanse vacaturesite Monster speelt hierin een belangrijke rol, maar hier is nog wel altijd sprake van omzetkrimp. De brutowinst steeg met 20% en door een lager belastingtarief kon de nettowinst zelfs 27% vooruit tot €193 mln, gelijk aan €1,21 per aandeel. Na zes maanden staat de teller op €1,71, tegen €1,43 een jaar terug.

Randstad stelt dat de maanden juni en de eerste weken van juli een autonome groei hebben laten zien van 5,0%. De brutomarge zal door seizoenseffecten in het derde kwartaal wat lager uitvallen. Het derde kwartaal zal wel één werkdag meer tellen. Bij de huidige k/w van bijna 12 en een verwacht dividendrendement van 4,3% blijven wij bij ons koopadvies.

 

Schuldratio in vizier
Randstad heeft aangegeven dat bij een schuldratio (nettoschuld/ebitda) lager dan 1 er meer cashdividend uitgekeerd wordt. Over 2017 eindigde de schuldratio op 0,9 en werd er naast de reguliere pay-out van 50% ook nog een speciaal dividend van €0,69 per aandeel  voorgesteld. Dit dividend zit overigens nog in de koers (ex-datum 24 september 2018). De actuele schuldratio ligt op 1,3. Halverwege vorig jaar was dat nog 1,5. Weet Randstad wederom de schuldratio onder de 1 te krijgen, dan pakt het toch al zo mooie dividendrendement nog hoger uit. De relatief hoge winstuitkering legt een bepaalde bodem in de koers en geeft het zo cyclische aandeel een extra aantrekkelijk tintje. Zeker nu twijfels heersen over de houdbaarheid van de groei door de steeds sterkere vergelijkingsbasis.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles