Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

KAS Bank

Advies
verkopen
image description
Advies Hildo Laman, 2 mei 13:44

Pessimisme over Apple blijkt ongegrond

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

In het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar heeft Apple een omzetgroei geboekt van 15.6%. In tegenstelling tot de verwachtingen in de markt, was de omzet van iPhones 14,4% hoger dan een jaar geleden. In de weken voor de presentatie heerste er angst voor slechte iPhone-omzet, waardoor het aandeel een kleine duikeling maakte.

De paniek werd veroorzaakt door geluiden bij verschillende leveranciers van onderdelen, zoals chipmaker TSMC. Dit Taiwanese bedrijf waarschuwde voor een lagere omzet uit chips voor smartphones. Het is niet voor het eerst dat we een dergelijke situatie zien bij Apple. In het verleden bleken zulke geruchten niet te kloppen en was de paniek dus voorbarig. Dit was dus geen uitzondering. Het is interessant dat Apple zelfs aangaf extra onderdelen te hebben ingekocht in het afgelopen kwartaal. Als er dus al ergens problemen waren met smartphones, dan was het niet bij Apple.

Groei services

Naast de iPhone, heeft Apple ook succes met de categorie ‘overig’ (other products). Daaronder vallen onder meer de Apple Watch, AirPods en Beats-producten (koptelefoons). De omzetgroei bij deze groep was 37,6%. Daarmee is de omzet uit overige producten bijna groter dan de iPad inkomsten. Ook ‘services’ loopt goed, met een groei van 30,5%. Services bestaat uit diensten als iCloud en Apple Pay. Services is de op een na grootste omzetbron, maar de iPhone zal voorlopig nog wel de grootste blijven. Deze is nu goed voor 62,2% van de omzet.

Advies Apple

De nettowinst steeg met 25,3%. De winst per aandeel in de eerste zes maanden komt daarmee uit op $6,69. Dat is beter dan we verwacht hadden. We verhogen daarom onze wpa-taxatie voor 2018 van $10,75 naar $10,95. Het eerste kwartaal is meestal het beste kwartaal voor Apple, vandaar dat we van de tweede helft minder verwachten. Op basis van deze taxatie is de k/w ongeveer 16. Daarmee is het aandeel zeker niet duur. De financiële positie is al jaren goed, en het dividend is met 15,9% verhoogd. Maar het rendement van zo’n 1,7% is niet bijzonder hoog. De uitbreiding van de inkoop van eigen aandelen met $100 mrd is dat wel. Alles bij elkaar komen we tot een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles