Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 3 apr 2018 11:58

Beurzen vandaag: Amerikaanse techfondsen krijgen flinke tik

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

In ons dagelijkse rondje langs de beurzen bekijken we de grootste stijgers en dalers in Europa en de VS. Vandaag zijn de beurzen van slag doordat de Chinese regering tegenmaatregelen heeft afgekondigd tegen de Amerikaanse handelsmaatregelen aangaande Chinees aluminium en staal. De Amerikaanse beurzen gingen gisteren al onderuit.

NEDERLAND

De AEX-index vertoont een kleine min van 0,72%, de Midcap-index staat op -0,85%. Beide indices reageren dus gematigd op de Amerikaanse koersdalingen. Daarbij speelt mee dat Europa nog niet echt betrokken is in de handelsschermutselingen tussen de VS en China. Bovendien waren het vooral technologiebedrijven, en dan met name sociale-mediabedrijven, die flink inleverden in de VS. Niettemin kent de AEX-index vanochtend geen stijgers. In de Midcap-index zijn die er wel. TomTom profiteert waarschijnlijk van de eerdere daling na de inmiddels ontkende geruchten dat er overnamepogingen worden gedaan. Flow Traders heeft baat bij onrust op de beurs.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:47 uur:

 • TomTom +4,1%
 • Flow Traders +1,7%
 • Intertrust +0,2%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:47 uur:

 • Altice -3,4%
 • PostNL -2,8%
 • Besi -2,6%

EUROPA

De Eurostoxx50 gaf vanmorgen om 9:30 een negatieve uitslag van 0,47%. De reacties op het Chinese besluit zijn in Europa meer gematigd dan in de VS. De Europese belegger hoopt wellicht dat de Europese bedrijven minder last zullen hebben van de handelsoorlog tussen de VS en China dan Amerikaanse bedrijven. We zullen zien. Ook speelt mee dat Europa weinig sociale-mediabedrijven heeft. Die worden namelijk in de VS door beleggers van de hand gedaan. Dat is nog het effect van het Facebook-schandaal. De index kent slechts drie stijgers.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:48 uur:

 • Total +1,0%
 • Engie +0,2%
 • Eon +1,1%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:48 uur:

 • AB InBev -1,7%
 • Deutsche Bank -1,5%
 • Fresenius SE -1,5%

VERENIGDE STATEN

In de VS daalden de beurzen op tweede paasdag onder invloed van handelsmaatregelen die China heeft afgekondigd. Beleggers houden niet van onzekerheid, dus gingen de koersen omlaag. De Dow Jones Industrial sloot 1,9% lager  Er waren maar twee stijgers. De S&P500 daalde met 2,23% en de Nasdaq met 2,74%.

Een tweede factor was dat beleggers ook afscheid nemen van bedrijven die te maken hebben met sociale media en techniek. Sociale-mediabedrijven zullen grote inspanningen moeten doen om de privacy beter te regelen. Zij staan echter niet in de Dow Jones index.

Facebook kende een min van 2,7%, Amazon deed -5,2% en Tesla daalde op een ongeluk en een bericht van achterblijvende productie met 5,1%. Wél  in de Dow Jones index staat Intel. Dat chipbedrijf kreeg een klap door het gerucht dat Apple in de toekomst meer eigen chips wil gaan maken. Apple zelf was met -0,7% het best presterende bedrijf in de index na McDonald’s.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • United Health Group (+1,5%)
 • McDonald’s (+0,9%)

Grootste dalers Dow Jones:

 • Intel (-6,1%)
 • Cisco Systems (-4,4%)
 • Wal-Mart (-3,8%)

GRAFIEK VAN DE DAG

De onrust speelt ook op andere markten. In de grafiek is een norm voor het kredietrisico van high-yield-obligaties uit de VS opgenomen: de credit default swaps. Zij zijn naar het niveau van eind 2016 geklommen. Daarna waren de zorgen over effectenmarktproblemen tijdenlang minimaal.

[

 

AGENDA

Probiodrug, jaarcijfers
Nedap, kwartaalcijfersupdate
Inkoopmanagersindex productiesector eurozone, maart
Index economisch optimisme VS, april

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!