Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Advies Hildo Laman, 6 feb 2018 10:03

Technologiebedrijven worden vriendelijke reuzen

0 0 Leestijd ongeveer

Het gaat de grote (Amerikaanse) technologiebedrijven voor de wind. Maar door hun sterke positie in de meeste westerse landen, wordt er een steeds sterker beroep gedaan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mensen en organisaties roepen de techbedrijven op om allerlei problemen aan te pakken.

Zelfs sommige beleggers eisen actie. Zo hebben twee aandeelhouders van Apple, Jana Partners en California State Teachers Retirement System, het bedrijf in een open brief gevraagd om meer te doen om smartphoneverslaving bij kinderen tegen te gaan. Ondanks de positieve publiciteit die dit oplevert, heeft deze actie wel iets weg van een vlucht naar voren. De beleggers zijn waarschijnlijk bang dat als er niets gebeurt, overheden de bedrijven via regelgeving zullen aanpakken.

Al dan niet onder druk van de buitenwereld, heeft Facebook in januari bekend gemaakt dat het de ‘news feed’ die gebruikers te zien krijgen, zal aanpassen. Het is de bedoeling dat gebruikers meer berichten zien die anderen willen delen. Dat betekent dat allerlei reclameachtige berichten minder prominent zullen worden. Het is niet meer dan logisch dat Facebook dan minder geld zal ontvangen voor het tonen van gesponsorde berichten, tenzij het de kosten per getoond bericht verhoogt.

Voor beleggers ontstaat de vraag of de druk om sociaal verantwoord te opereren en de mogelijkheid dat regelgeving een grotere rol zal gaan spelen, de aandelen van deze bedrijven minder interessant maakt. We bespreken hier drie bedrijven, en ook de kwartaalresultaten die ze recent gepubliceerd hebben.

Alphabet

De zoeksite van Alphabet, Google, is dermate belangrijk in het internetverkeer dat overheidsinstanties de site goed in de gaten houden. Vorig jaar nog kreeg Google een boete van €2,4 mrd van de Europese mededingingsautoriteit. Nieuwe regelgeving is een bedreiging voor Google, en daarmee voor aandeelhouders. Maar we denken dat als Google terrein zou verliezen in het internetverkeer, dit eerder veroorzaakt zal worden door veranderingen in het gebruik en/of door concurrentie dan door regelgeving. Over het algemeen lopen overheden niet voorop en regelgeving kost veel tijd. Mededingingsproblemen zullen er waarschijnlijk blijven. Maar dat is niet nieuw, en we denken dat de invloed op het aandeel dan ook beperkt zal blijven.

Kwartaalcijfers

In het vierde kwartaal is de omzet van Alphabet met 24,0% gestegen, naar $32,3 mrd. Dat is een uitstekend resultaat. Helaas bleef er door de Amerikaanse belastingherziening netto geen winst over, maar resteerde een verlies van $3,0 mrd Zonder de belastingpost van $9,9 mrd was de winst $6,8 mrd geweest.

Een groter probleem vinden we de kostenstijgingen. De winstmarge voor belastingen was in het vierde kwartaal 23,7%, tegen 25,5% een jaar eerder. Door de lagere winstmarges heeft Alphabet onze voorzichtige winsttaxatie voor 2017 niet gehaald. Het werd $32,32 tegen een verwachting van $32,50. Daarbij hebben we de belastingpost weggelaten. Hadden we die meegenomen, dan was de wpa $18,27 geweest. We verlagen onze wpa-taxatie voor 2018 naar $36,00 vanwege de kostenstijgingen.

Daarbij komt dat het aandeel ruim een derde hoger staat dan een jaar geleden. Hierdoor is de waardering opgelopen. Onze conclusie is dat het aandeel niet koopwaardig meer is. De groei is echter nog altijd indrukwekkend en de financiële positie benijdenswaardig. Daarom gaat een verkoopadvies ons te ver. Het wordt ‘houden’.

Apple

Apple is een belangrijke smartphoneproducent, maar wereldwijd gezien niet de grootste — dat is nog altijd Samsung. Smartphoneverslaving is dan ook niet een specifiek Apple-probleem. Maar als bedrijf dat de smartphone groot gemaakt heeft en er gigantisch rijk mee is geworden, blijft Apple onlosmakelijk met de discussie verbonden. Op korte termijn zal dit probleem waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de resultaten. De smartphone is voorlopig niet weg te denken uit de maatschappij. Eventuele regelgeving en verandering in het gebruik van de smartphone zullen waarschijnlijk worden voorafgegaan door eerst wetenschappelijke onderzoeken en een jarenlange maatschappelijke discussie. Het is wel mogelijk dat Apple de smarthoneverslaving zelf aanpakt. Dat is technisch mogelijk. We denken echter niet dat het de verkoopaantallen van telefoons zal beïnvloeden.

Kwartaalcijfers

Het aantal iPhones dat in het belangrijke eerste kwartaal van het gebroken boekjaar is verkocht, viel licht tegen. Het volume daalde met 1%. Door de hogere gemiddelde prijzen, is de omzet echter wel op recordniveau uitgekomen: $88,3 mrd, een stijging van 12,7%. De nettowinst kwam uit op $20,1 mrd, en dat is 12,2% hoger dan vorig jaar. Omdat Apple al voorzieningen had gemaakt, hoefde er geen afboeking gemaakt te worden voor de belastingwijziging.

Hoewel de grootste groeiperiode waarschijnlijk achter ons ligt, draait Apple nog altijd prima. De prijsstijgingen kunnen niet eeuwig doorgaan, maar zolang de aanpak werkt hebben aandeelhouders weinig reden tot klagen. Een grote vraag blijft wat Apple met zijn grote zak geld gaat doen. Overnames, investeringen, hoger dividend — alles is mogelijk. Per saldo zien we geen reden om ons houdadvies te wijzigen.

Facebook

Ceo Mark Zuckerberg heeft duidelijk gemaakt dat Facebook problemen met het gebruik van het sociale medium wil voorkomen. In het persbericht staat:  ‘In 2018 willen we ervoor zorgen dat Facebook niet alleen leuk is om te gebruiken, maar ook goed voor het welzijn van mensen en de maatschappij’. Zoals gezegd heeft Facebook ook al een verandering aangebracht om dit doel te bereiken.

Deze en eventuele andere maatregelen zouden op korte termijn een negatieve invloed kunnen hebben op de omzet- en winstgroei van Facebook. Maar we denken dat het voor de lange termijn beter is dat Facebook nu ingrijpt en daarmee uitwassen later voorkomt. Als de zorgen in de samenleving over Facebook zó groot zouden worden dat grote groepen mensen het medium de rug toekeren, kan het bedrijf in korte tijd grote schade oplopen. Dat zou voor aandeelhouders erger zijn dan dat er nu wat minder geld binnenkomt dan mogelijk had gekund.

Kwartaalcijfers

Uit de kwartaalcijfers van Facebook bleek voor het eerst dat het sociale medium niet automatisch op een groeiend gebruik kan rekenen. In de VS daalde het aantal dagelijkse gebruikers namelijk licht, van 185 miljoen naar 184 miljoen. Elders in de wereld nam het aantal mensen met een Facebook-account wel toe. Maar omdat de VS de meest volwassen markt is, is dit een punt van aandacht.

De omzet is nog wel fors opgelopen, met maar liefst 47,3% naar $13,0 mrd. De winst zou met 64,6% gestegen zijn, ware het niet dat ook Facebook een afboeking heeft gedaan vanwege de belastingherziening in de VS. De wpa over het hele jaar kwam al met al uit op $5,39, een stijging van 54,4%. Zonder de belastingmaatregel zou dat ongeveer $6,50 zijn geweest. We verhogen onze wpa-taxatie van 2018 van $6,50 naar $7,50. Daarmee vinden we het aandeel nog steeds koopwaardig.

Voormalige werknemers nemen Google en Facebook op de korrel
Een aantal voormalige werknemers van Google en Facebook heeft zich verenigd in een stichting die de negatieve effecten van social media- en smartphonegebruik voor het voetlicht wil brengen. De stichting, Centre for Humane Technology, gaat samen met een andere stichting, Common Sense Media, lobbyen tegen tech-verslaving en een reclamecampagne op scholen houden. Het probleem is het grootst onder jongeren, waar apps zoals Snapchat en Instagram populair zijn. Instagram is van Facebook. Dit soort apps zijn in hoge mate verslavend gemaakt, door bijvoorbeeld het aantal aaneengesloten dagen bij te houden dat vrienden contact hebben gehad. Een saillant detail is dat Common Sense Media wordt gesteund door onder andere Amerikaanse traditionele kabelmaatschappijen zoals Comcast.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!