Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 24 mrt 2018 09:00

Nabeurs: Volwassen beursnieuwkomers hebben een streepje voor

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Elke beursintroductie is weer anders. Het is dan ook lastig om in het algemeen iets te zeggen over de beste beleggingsbenadering voor beursdebutanten. Toch is er één factor die wel degelijk wat lijkt te zeggen over eventueel beurssucces op de lange termijn.

Nederlandse beleggers hebben weer net wat meer te kiezen dan een week geleden. Maar liefst drie bedrijven zetten de stap naar het Beursplein. Op donderdag maakte laadpalenfabrikant Alfen haar debuut. Vrijdag was het de beurt aan bank NIBC en B&S Group, distributeur van levensmiddelen, cosmetica en elektronica. Onder meer Leaseplan, Varo Energy, Hunkemöller en Stage Entertainment hebben plannen om ook de stap naar de Amsterdamse beurs te zetten. Daarmee zet de trend van een serie van redelijke tot goede jaren voor beursdebutanten aan Euronext Amsterdam zich in 2018 door. In de periode na de internethype was het slecht gesteld met de beursdrang van Nederlandse bedrijven. Het kwam zelfs zesmaal voor dat er een jaar lang geen enkele beursintroductie was aan Beursplein 5.

Inschrijven of niet?

Voor een belegger is het lastig inschatten in hoeverre het de moeite waard is om in te schrijven op een introductie. De afgelopen jaren kenmerkten zich door een aantal succesvolle nieuwkomers, zoals ASR en NN Group. Aan de andere kant zullen beleggers die langer actief zijn, zich de sof met World Online uit 2000 nog maar al te goed herinneren. Het goede nieuws is dat er enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar de rendementen van beursintroducties. Het slechte nieuws is dat het overgrote deel van dat onderzoek niet relevant is voor Nederlandse beleggers. Veel studies hebben namelijk betrekking op beursgangen in individuele landen. Het is vragen om problemen wanneer onderzoeksresultaten uit bijvoorbeeld Zweden, Zuid-Korea of Turkije als beleggingskompas gebruikt worden op de Nederlandse beurs. In andere gevallen is de periode weer niet relevant. Eén onderzoek springt er echter uit.

Beursdebutanten langs de meetlat

Ongeveer tien jaar geleden onderzocht Jorge Alberto Murillo Garza (Columbia University) de rendementen van alle Amerikaanse beursintroducties tussen 1935 en 2002. Behalve de lengte van die periode, onderscheid de studie zich ook door het grote aantal onderzochte beursgangen (circa 9400). Hierdoor hebben enkele uitschieters of uitzonderlijke periodes zoals de internethype geen grote impact op de onderzoeksresultaten. Als het aankomt op het voorspellen van het beurssucces van een nieuwkomer, is er één factor die eruit springt. De rendementen van jonge bedrijven liggen een stuk lager dan het gemiddelde. Afhankelijk van de periode en de sector, is tussen de 8 en 18% van alle bedrijven jonger dan negen jaar alweer van de beurs verdwenen omdat ze in financiële problemen zijn gekomen. Voor meer volwassen bedrijven is dat slechts 2%.

698% Rendement op eerste handelsdag

Het verschil wordt verklaard doordat ondernemingen met een veelbelovend concept of technologie tijdens goede beurstijden veel te snel naar de beurs gaan. Vaak ligt de waardering van die nieuwkomers zeer hoog, terwijl het bedrijfsmodel zich nog niet bewezen heeft. De belangrijkste reden waarom de bedrijven toch naar de beurs komen, is het vooruitzicht van veel interesse bij beleggers. Die zijn tijdens dit soort bubbels vooral bang om de boot te missen. Vaak laten dit soort gehypte nieuwkomers op korte termijn heel mooie rendementen zien. Het ultieme voorbeeld daarvan is VA Linux Systems. Op 9 december 1999 schoot de koers met maar liefst 698% omhoog tijdens de eerste handelsdag. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten van jonge beursnieuwkomers echter een stuk minder gunstig.

Beursdebutanten aan de oude kant

Volgens de studie van Murillo Garza ligt het rendement van jonge bedrijven in de veertig jaar na de beursgang gemiddeld 20 tot 30 basispunten lager dan van volwassen concerns. Op het eerste oog lijkt dat goed nieuws voor beleggers in de drie Nederlandse beursnieuwkomers. Stuk voor stuk zijn ze een stuk ouder dan negen jaar. Een andere uitkomst van het onderzoek is echter dat het rendement van bedrijven met een hoge leeftijd (ten minste veertig jaar) eveneens iets lager ligt dan het gemiddelde. Dit effect is een flink stuk minder groot dan dat van jonge ondernemingen. De leeftijd van Alfen (1937), NIBC (1945) en B&S Group (1872) vormt dus geen beletsel om in deze bedrijven te beleggen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!