Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 21 mrt 2018 11:40

Zweedse biotech met veel groeipotentieel

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week tippen we een bedrijf dat recent een veelbelovende nieuwe strategie heeft ingezet. Een wissel aan de top en investeringen in het eigen netwerk komen tot uitdrukking in een aansterkende omzetgroei.

Het Zweedse Biogaia is actief op de markt voor probiotica. Dit zijn middelen op basis van levende bacteriën die helpen bij het bestrijden van spijsverterings- of stoelgangklachten. De wereldwijde markt voor probiotica is circa €4 mrd, en deze groeit met 5% à 10% per jaar. Biogaia is nu ruim 25 jaar actief binnen deze sector. Dat heeft onder meer geleid tot een samenwerking met Nestlé, dat de middelen onder meer gebruikt bij de fabricage van babyvoeding. De strategie is de afgelopen jaren gericht geweest op de uitbouw van het verkoopnetwerk. Hierdoor komt de omzetgroei in een stroomversnelling.

Wissel aan de top

Probioticadruppels tegen kolieken bij baby’s vormen een van de belangrijkste producten van Biogaia. Hoewel jonge ouders vaak bereid zijn om veel middelen te proberen om deze darmkrampjes te bestrijden, slaagde het bedrijf er niet altijd even goed in om deze groep te bereiken. De onderneming richtte zich voornamelijk op wetenschappelijk onderzoek en liet de verkoop over aan regionale distributiepartners. Oprichter en topman Peter Rothschild, wiens kracht vooral lag in wetenschappelijk onderzoek, heeft echter in 2016 een stap terug gedaan. Zijn opvolger Axel Sjöblad is beduidend sterker op het vlak van sales en marketing. Biogaia heeft onder meer eigen kantoren geopend in Miami en Singapore om de lokale distributeurs in die regio’s beter te ondersteunen.

Groeipotentieel

De kosten lopen door de nieuwe strategie wat op, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de inkomstengroei. In het vierde kwartaal nam de omzet met 23% toe tot SEK170,1 mln. Zonder nadelig valutaeffect zou die groei zelfs 27% zijn geweest. Dat tempo ligt een stuk hoger dan de 15% over heel 2017.

Met een (geschatte) k/w van 31,7 is Biogaia behoorlijk aan de prijs. De recente successen bij het aanwakkeren van de omzetstijging en het grote groeipotentieel binnen de probioticamarkt maken het aandeel echter tot een veelbelovende belegging.

Aandelengegevens

Biogaia
ISIN: SE0000470395
Beurs: OMX Stockholm
Hoogste koers 12 mnd: SEK384,00
Laagste koers 12 mnd: SEK278,50
Beurswaarde: SEK 6,66 mrd (€661,3 mln)
koers-winstverhouding 2018 (t): 31,7
Dividendrendement: –

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!