Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Tips Wubbe Bos, 12 mrt 15:20

Spaanse holding profiteert van economisch herstel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Deze week tippen we een Spaanse holding. Het bedrijf investeert in Spanje en kan zo profiteren van het economische herstel.

De Spaanse economie is nog steeds aan het herstellen van de crisis maar de vooruitzichten zijn goed. De werkloosheid daalde van tegen de 27% naar nog geen 17% nu. De schulden van consumenten nemen af en ook de overheidsfinanciën zien er beter uit. Toch is er nog ruimte voor verder herstel. Corporacion Financiera Alba kan hiervan profiteren. De economische groei bedraagt 3,1% en het aantal toeristen neemt toe. Toch zijn bedrijven in Spanje nog relatief goedkoop omdat investeerders de crisis niet zijn vergeten.

Bezittingen van Corporacion Financiera Alba

Alba investeert in Spaanse beursgenoteerde bedrijven waaronder Acerinox, BME, CIE Automotive, Ebro Foods en Viscofan. De waarde van de bezittingen bedroegen aan het einde van 2017 €2,44 mrd. Daarnaast bezit Alba ook €270 mln in niet beursgenoteerde bedrijven, €353 mln in vastgoed en een netto kaspositie van €762 mln. €500 mln van dit kasgeld gaat onder voorbehoud geïnvesteerd worden in Gas Natural, een beheerder van gas en elektriciteitsnetten. De waarde van alle netto bezittingen inclusief belastingteruggaven is €4 mrd terwijl de marktwaarde slechts €2.89 mrd bedraagt. Corporacion Financiera Alba wordt dus tegen een forse korting van 28% van de Netto waarde wordt verhandeld.

Gevaar bij holdingmaatschappijen

Het management van een holding is niet gratis en is een extra risico voor de investeerder. De operationele kosten van Alba zijn in totaal €27 mln wat neerkomt op 0,9% van de marktwaarde. Dit is veel maar niet absurd en de forse korting ten opzichte van de nettowaarde zorgt ervoor dat er toch een goed totaal rendement behaald kan worden.

Dat actief management ook een voordeel kan zijn blijkt uit het feit dat Alba sinds 2007 beter gepresteerd heeft dan de Spaanse beurs. Het bedrijf wist in deze voor Spanje lastige periode een rendement te halen van 4,3% terwijl de index met 33,5% daalde. De korting van 28% maakt Alba aantrekkelijk ondanks de extra kosten. Daarnaast kunnen beleggers profiteren van een aantrekkende Spaanse economie en krijgen ze een dividend van 2%.

Fondscode (ticker)ALB
BeursMadrid
Hoogste koers 12mnd*€55,25
Laagste koers 12mnd*€43,00
Beurswaarde€2,9 mrd
Koers-Winstverhouding 2018(t)10
Dividendrendement(t)2,0%

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!