Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Peter Schutte, 12 mrt 17:04

Brede inschrijfrange bij Alfen

0 0 Leestijd ongeveer

Alfen, actief in elektrische energietransmissie, gaat nog deze maand naar de beurs. De vastgestelde prijsvork van €11,25 tot €15 voor de stukken is wel erg breed.

Met 206 FTE-medewerkers maakt het in Almere gevestigde Alfen laadpalen, transformatoren en grote opslagsystemen voor energie. Ook legt het voor particuliere bedrijven volledige elektriciteitsnetwerken aan. Het bedrijf levert klantspecifieke oplossingen door een combinatie van hard- en software en elektronica.

Niet nieuw

Alfen is geen nieuw bedrijf. Het bestaat al sinds 1937, maar in de vorige eeuw richtte het zich vooral op schakelapparatuur. Sinds 2008 houdt het bedrijf zich bezig met de productie van laadpalen en sinds 2011 met energieopslag. Laadpalen maken nu nog circa 12% van de omzet uit, maar elektrisch rijden neemt de komende jaren een grote vlucht. Over 2017 boekte Alfen een omzet van €74,3 mln (2016: €61,5 mln), een bedrijfsresultaat van €2,4 mln (2016: €1,6 mln) en een nettowinst van €1,7 mln (2016: €1,1 mln).

Ruim 80% van de omzet komt uit Nederland, maar verdere expansie in Europa staat hoog op de agenda. Het bedrijf mikt voor de komende jaren op een gemiddelde omzetgroei van 40%. Voor dit jaar ligt de omzetdoelstelling op ruim dan €99 mln. Binnen zeven jaar zou dat echter vertienvoudigd kunnen zijn.

Hoewel er veel geïnvesteerd moet worden, streeft de onderneming toch naar winstgevende groei. Door de kosten goed onder controle te houden, moet er op de middellange termijn een ebitdamarge van 15-20% ontstaan. Dat is fors hoger dan de ‘adjusted’ ebitda-marge van 6,6% over 2017. Van dividend zal echter voorlopig geen sprake zijn.

Alleen herplaatsing

De prijsvork waardeert Alfen op €225-€300 mln. Er worden bij de IPO geen nieuwe aandelen uitgegeven. Het gaat om een herplaatsing van maximaal 9.775.000 aandelen door de grootaandeelhouder Infestos, en dat is gelijk aan 48,88% van het totaal van 20 miljoen uitstaande stukken. Dit is inclusief eventuele uitoefening van de zogeheten ‘greenshoe’ door de begeleidende banken. Bij volledige plaatsing kan de beursgang het bedrijf €147 mln opleveren.

Voor particuliere beleggers is er een pluk van 10% weggelegd. De eerste notering wordt verwacht op 22 maart 2018. De inschrijfperiode voor particuliere belegger loopt inmiddels, en eindigt naar verwachting op 20 maart 2018 17.30 uur.

Goedkoop is het allemaal niet. Onderaan de prijsrange wordt nog altijd 132 keer de behaalde winst over 2017 betaald. Wel kan die waardering natuurlijk snel naar beneden. Alfen is een bedrijf met grote kansen, maar het aandeel is vooral geschikt voor de meer risicotolerante belegger. Wij adviseren in te schrijven.


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!