Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 6 mrt 2018 16:38

TKH maakt zich op voor winstsprong

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De winst van TKH stond in 2017 nog onder druk door hoge investeringen en reorganisatiekosten. Dit jaar vallen die kosten weg, zodat er een mooie winstsprong gemaakt kan worden.

De omzetgroei van TKH Group is in het vierde kwartaal afgezwakt naar 7% tot €386,1 mln. In de eerste negen maanden van vorig jaar lag die stijging nog op ruim 12%. Over heel 2017 namen de inkomsten met bijna 11% toe, naar €1,5 mrd. Onderaan de streep groeide de winst beduidend minder snel. Het nettoresultaat van €88,6 mln lag slechts 1% hoger dan een jaar eerder. In het afgelopen kwartaal nam dat bedrag met 7% af tot €28,7 mln.

De achterblijvende winstontwikkeling is geen verrassing. TKH had bij de publicatie van de halfjaarcijfers al aangekondigd dat de winstgroei in 2017 wat zou achterblijven. De belangrijkste oorzaken daarvoor zijn hogere investeringen in de uitbouw van capaciteit en de ontwikkeling van nieuwe producten. In het vierde kwartaal nam het bedrijf bovendien een reorganisatielast van €4,6 mln.

Ondanks de bescheiden winstgroei, steeg het aandeel na de cijferpublicatie met ruim 4%. Dat was voornamelijk te danken aan de goede vooruitzichten. Het bedrijf verhoogt de doelstelling voor het rendement op de verkopen met een procentpunt, naar een bandbreedte van 12% à 13%. In 2017 was dat 10,2%. Ook streeft TKH naar een iets hoger rendement op het geïnvesteerd vermogen. De hogere marge kan hoogstwaarschijnlijk worden behaald over een groeiende omzet. Dankzij de aantrekkende economische groei neemt de vraag uit de belangrijkste afzetmarkten naar verwachting in 2018 verder toe.

TKH keert meer dividend uit

Op divisieniveau sprong de verbetering bij Telecom Solutions eruit. In 2017 schoot de ebita met 45% omhoog naar €25,9 mln dankzij een hogere bezettingsgraad en efficiencyverbeteringen. Hoewel de winst per aandeel van €2,30 nauwelijks hoger lag dan in 2016 (€2,25), kiest TKH er toch voor om het dividend te verhogen van €1,10 naar €1,20 per aandeel. Daarmee blijft het bedrijf aan de onderkant van de nagestreefde payout-ratio van 50 tot 70%. In het lopende jaar kan de winst per aandeel oplopen richting €2,70. Aangezien de k/w (19,4) weinig opwaarts potentieel heeft, vormen de cijfers geen aanleiding het houdadvies aan te passen.

Investeren in groei
Behalve van de economische groei kan TKH in 2018 ook de vruchten plukken van investeringen in nieuwe producten. De R&D-uitgaven namen vorig jaar toe van €50,2 mln naar €59,9 mln. Daarbij ligt de nadruk op zeven verticale groeimarkten. Hoewel binnen deze markten een aantal activiteiten nog uitgerold moet worden, ligt de groei al hoger dan het concerngemiddelde. TKH heeft bovendien een goed trackrecord op het vlak van innovatie. De onderneming streeft ernaar om minstens 15% van de omzet te boeken met producten die in de voorgaande twee jaar zijn geïntroduceerd. In 2016 kwam dat percentage op 19,0% en vorig jaar was dat maar liefst 22,2%. TKH voorspelt dat de omzet in de zeven groeimarkten de komende drie tot vijf jaar met €300 mln tot €500 mln kan stijgen.
Q4 2017Q4 2016
Omzet€386,1 mln€362,3 mln
Ebita voor eenmalige lasten€43,2 mln€46,2 mln
Nettowinst€28,7 mln€30,8 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!