Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
image description
Advies Hildo Laman, 4 dec 2017 10:44

TKH profiteert van groeiende bandenmarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen

De Twentsche Kabel Holding (TKH) raakte eerder dit jaar even uit de gratie bij beleggers, maar de koersdaling was van korte duur en inmiddels staat het aandeel dicht bij zijn hoogste koers ooit. Het tekent het solide imago van dit technologiebedrijf. Wat kunnen we de komende jaren van TKH verwachten?

TKH is een Nederlands technologiebedrijf. Het begon als de Twentsche Kabelfabriek, opgericht in 1930. Zoals de naam al zegt, produceerde het bedrijf toen kabels, variërend van elektriciteits- tot telefoniekabels. Na een aantal overnames werd in 1980 de naam veranderd in Twentsche Kabel Holding.  Dat werd later afgekort tot TKH Group.

De laatste paar decennia is TKH allerlei andere producten gaan maken. Het bedrijf onderscheidt nu drie segmenten. Het eerste is Industrial Solutions, dat de grootste bijdrage aan de omzet levert. Dit onderdeel maakt verschillende producten (machines) voor de productielijnen van banden voor auto’s en vrachtwagens. Het tweede segment is Building Solutions. Daar worden producten zoals camera’s, intercoms en kabels gemaakt voor gebouwen, maar ook voor infrastructurele projecten zoals tunnels. Ten slotte is er Telecom Solutions, dat onder andere netwerksystemen en kabels maakt. Dit is het kleinste onderdeel van TKH wat betreft omzet.

De belangrijkste markt voor TKH is Europa. Op dit continent wordt bijna twee derde van de omzet geboekt. Een vijfde van de omzet komt uit Azië.

Opschudding
De omzet van TKH is jarenlang gestaag opgelopen; tussen 2000 en 2015 groeide deze met gemiddeld 5,8% per jaar. Na 2009 versnelde het tempo zelfs: tussen dat jaar en 2014 bedroeg de omzettoename gemiddeld 13,1% per jaar. Daarna kwam er de klad in: in 2015 was er nog een groei van een paar procent, maar een jaar later daalde de omzet. Tegenvallende resultaten in China waren hiervan de belangrijkste oorzaak, maar ook de olie- en gassector zat tegen. Deze problemen zijn nu achter de rug. De markt in China is hersteld en bij de autobandensystemen heeft TKH dit jaar marktaandeel gewonnen. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de omzet daardoor met 12,2%. Voor het hele jaar lijkt het er sterk op dat de omzet in de buurt zal komen van €1,5 mrd, een record.

Eerder dit jaar was er enige opschudding bij beleggers over een tegenvallende winstverwachting die TKH bij de halfjaarpresentatie gaf. Het aandeel zakte met ongeveer 10%. Het bedrijf verwacht dit jaar een winstgroei van rond de 9%, een lagere stijging dan de omzet. Maar de inzinking van het aandeel was van korte duur: het aandeel staat inmiddels hoger dan voor de presentatie, en staat niet ver af van de hoogste koers ooit.

TKH heeft dit jaar te maken met een aantal investeringen. Deze kosten zullen volgend jaar wegvallen. Als de investeringen dan geld opleveren, zal het resultaat volgend jaar dus een stuk beter zijn.

Groei bandenmarkt
Als de wereldeconomie geen roet in het eten gooit, ziet het ernaar uit dat TKH de komende jaren flink kan groeien. Naast de genoemde investeringen zijn ook de vooruitzichten voor de bandenmarkt positief. Zo kan er volgens Future Market Insights gemiddeld 6,3% groei per jaar verwacht worden tot en met 2027. Deze markt is natuurlijk belangrijk voor Industrial Solutions, het TKH-onderdeel dat producten voor de productie van banden maakt: om te kunnen blijven groeien, is het van belang dat het aantal auto’s en vrachtwagens blijft stijgen. En daar ziet het naar uit. Tussen 2005 en 2015 is het aantal auto’s dat rondrijdt toegenomen met gemiddeld 3,7% per jaar. De groei komt vooral vanuit Azië, waar het autobezit in die periode ongeveer is verdubbeld. Zelfs in moeilijke jaren als 2009 en 2010 steeg het aantal voertuigen, en het lijkt er niet op dat deze trend binnenkort ten einde zal komen. We denken echter niet dat de groei voor bandenmachines gemiddeld boven de 10% per jaar zal uitkomen. Daardoor denken we dat TKH het hoge groeitempo van dit jaar niet lang zal kunnen volhouden.

Waardering
Op basis van onze winsttaxatie voor 2018 (€2,70) is de k/w van TKH 20,8. Deze waarde ligt hoger dan de laatste paar jaar gebruikelijk was, wat komt doordat in deze periode de koers harder is opgelopen dan de winst. Maar iets langer geleden, rond 2012/2013, was een k/w van meer dan 30 gebruikelijk. Beleggers kijken vooruit: als de vooruitzichten goed zijn, is het helemaal geen probleem om een hoge prijs voor een aandeel te betalen. Vijf jaar geleden lag de marge op de ebitda (winst voor rente, belasting en afschrijvingen) iets boven 9%. Nu is dat zo’n drie procentpunten hoger, een aanzienlijke verbetering. Daarnaast is de omzet sindsdien flink toegenomen.

Zoals gezegd verwachten we dat de omzetgroei de komende jaren zal aanhouden, maar we denken dat het lastiger zal zijn om de winstmarges verder te laten stijgen. Bij een hogere omzet zijn er wel schaalvoordelen te bereiken. Maar kostenbesparingen worden steeds minder makkelijk.

Met een nettoschuld (leningen min cash) van €235,2 mln – gelijk aan 1,3 maal de geschatte ebitda voor dit jaar – is de financiële positie van het bedrijf in orde. Het dividendrendement is ongeveer 2%, afhankelijk van wat er over dit jaar uitgekeerd zal worden. Onze schatting is €1,25.

TKH heeft het beleid dat tussen de 50 en 70% van de nettowinst uitgekeerd wordt. Waarschijnlijk zal dat percentage in de goede jaren aan de lage kant liggen, zodat in de mindere jaren een niet al te grote verlaging nodig is. Alles bij elkaar vinden we het aandeel redelijk gewaardeerd. Er mag groei worden verwacht, maar we denken niet dat er structureel meer dan 10% per jaar gehaald zal worden. Daarom vinden we de huidige k/w passend bij TKH. Ons advies blijft ‘houden’.

TKH koopt resterende aandelen van intercommaker Commend
Op 22 november heeft TKH bekendgemaakt dat het een resterend belang van 26% in Commend International heeft gekocht. TKH had begin 2105 al 74% van de aandelen aangeschaft. Commend is een Oostenrijks bedrijf dat is gespecialiseerd in intercomsystemen, en een omzet heeft van ongeveer €45 mln. Commend zal bij TKH onder Building Solutions vallen.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!