Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
image description
Opinie Jaap Barendregt, 6 feb 2018 14:30

Stijging tienjaarsrente door hogere inflatieverwachtingen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen

De ban leek gebroken. De berichten over inflatie waren bemoedigend, maar toch stegen de tienjaarsrentes de afgelopen week aanvankelijk stevig door hogere inflatieverwachtingen. De inflatie in Europa was in januari weliswaar teruggelopen, maar er was een forsere daling verwacht. In de VS meldde de Fed dat de inflatie nog te laag was om een renteverhoging van zijn geldmarkttarieven te rechtvaardigen. Wel signaleerde de Fed tekenen dat de inflatie verder op zou lopen. De loonstijging in de VS was bovendien hoger dan verwacht.

Kookpunt bereikt

Dat hierbij eenmalige effecten een rol spelen, interesseerde de belegger niet meer. Want in de gespannen, hogere inflatie vrezende obligatiemarkten werd het kookpunt bereikt. De spanning waaide over naar naar andere markten zoals de bedrijfsobligatie- en aandelenmarkt. Vooral in de VS is het verschil tussen obligatierente en dividendrendement kleiner geworden en dat schept twijfel over de ‘stierenmarkt’ bij de aandelen.

Overigens verkleint de volatiliteit in de aandelenmarkten de kans dat de Fed zijn rentetarieven in 2018 meerdere keren gaat verhogen. Ook de ECB zal zich matigen. Dat besef drong door tot de kapitaalmarkten en bij fel dalende aandelenkoersen ging de tienjaarsrente dan toch weer naar beneden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.