Updates

Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BNP Paribas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Deutsche Bank

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Santander

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 18 okt 2017 15:58

Frustrerend kwartaal AkzoNobel

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het resultaat van AkzoNobel staat door allerlei factoren behoorlijk onder druk. De afsplitsing van specialty chemicals en nieuwe kostenbesparingen moeten ertoe leiden dat teleurstellingen in 2018 uitblijven.

AkzoNobel heeft volgens de nieuwe topman Thierry Vanlancker een frustrerend kwartaal achter de rug. Daarmee refereert hij aan de uiteenlopende factoren die druk zetten op de omzetgroei en margeontwikkeling. Tegenwind aan het valutafront leidde er net als vorige kwartalen toe dat volumegroei zich niet bij elke divisie vertaalde in omzetstijging. Bij Decorative Paints daalde de omzet met 1% naar €1,0 mrd, ondanks een volumegroei van 5%. De ebit viel zelfs met 23% terug, naar €95 mln, onder meer doordat AkzoNobel er niet volledig in slaagde hogere grondstofprijzen door te berekenen.

Zwakke vraag olie- en aardgasbranche
Bij performance coatings namen de inkomsten met 2% toe, naar €1,4 mrd. Hier stond de ebit (-26% naar €147 mln) echter sterk onder druk door een aanhoudend zwakke vraag vanuit de olie- en aardgasbranche. Net als bij Decorative Paints speelden ook duurdere grondstoffen hierbij een rol. Specialty Chemicals was de enige divisie waar zowel omzet (+1% naar €1,2 mrd) als ebit (+1% naar €169 mln) stegen. Die groei zou nog een stuk hoger zijn uitgepakt zonder productieonderbrekingen in de Verenigde Staten door orkaan Harvey.

Ebit onder druk
Behalve voor AkzoNobel zelf, was het kwartaal zo ook voor beleggers vrij frustrerend. Op concernniveau daalde de ebit met 13% naar €383 mln. De nettowinst uit bestaande activiteiten viel met een kwart terug naar €216 mln. De verschillende tegenvallers vormen voor Vanlancker aanleiding om de voorspelling dat de ebit in 2017 met €100 mln stijgt definitief terug te nemen. Hij rekent nu op een resultaat dat vergelijkbaar is aan de €1,5 mrd van vorig jaar. Dat wijst erop dat de winst per aandeel in de buurt ligt van €4.

Niet blindstaren op hoge waardering

Het aandeel oogt met een k/w van ruim 19 behoorlijk aan de prijs. Het vooruitzicht dat de resultaten volgend jaar behoorlijk kunnen verbeteren (zie kader) is reden om desondanks geen afscheid te nemen van het aandeel. In afwachting van de ontwikkelingen bij Specialty Chemicals en aanwijzingen dat AkzoNobel er beter in slaagt dure grondstofprijzen door te berekenen, blijft het houdadvies ongewijzigd.

Twee scenario's voor AkzoNobel
Met een koersdaling van nog geen 2% reageerden beleggers opvallend mild op de teleurstellende cijfers van AkzoNobel. Dat heeft er voor een deel mee te maken dat het bedrijf verschillende maatregelen neemt waardoor de prestaties moeten verbeteren. Vanlancker vertelde dat de plannen voor de afsplitsing van Specialty Chemicals rond april 2018 op koers liggen. Daarnaast kondigde hij extra besparingen van €110 mln aan. Hiermee wil Vanlancker de basis leggen voor een flinke winststijging volgend jaar. Wanneer een operationele verbetering uitblijft, wordt het bedrijf in afgeslankte vorm mogelijk opnieuw doelwit van overnamepogingen door PPG of financiële investeerders. Beide scenario’s kunnen gunstig uitpakken voor beleggers.
Derdekwartaalcijfers
kw3 2017 kw3 2016
Omzet €3,6 mrd €3,6 mrd
Ebit €383 mln €442 mln
Nettowinst €216 mln €285 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles