Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Opinie Vincent van Roon, 11 apr 2017 11:52

Fans geloven heilig in Neways

0 0 Leestijd ongeveer

Waarom is er toch zo weinig aandacht voor het aandeel Neways? Die vraag stellen beleggers op het internetforum van IEX. Neways is actief in een sector waar volop mogelijkheden zijn, het aandeel is niet duur, het geeft 3% dividend en als klap op de vuurpijl is er een grote kans dat Neways wordt overgenomen. Reden te meer om deze positieve onderdelen eens te benoemen, vindt een groepje actieve Neways-volgers op internetfora.

Er worden dagelijks hooguit een paar honderd tot paar duizend aandelen verhandeld van het aandeel Neways. Het aandeel is zelden in het nieuws en de meeste particuliere beleggers vinden het maar een nietszeggend en saai fonds. Desondanks presteert het aandeel erg goed dit jaar, met een rendement van 23%. Volgens het groepje actieve Neways-volgers zal het de komende jaren verder bergopwaarts gaan met het bedrijf.

Een drietal reacties van forumleden:

“Langzaam maar zeker omhoog. Terechte beloning voor goede cijfers. Nu nog enkele aanbevelingen van analisten die ‘OOG’ hebben voor smallcaps die er wel degelijk toe doen……. Beleggersbelangen misschien?”

“Hier wreekt zich de relatieve onbekendheid van het fonds, de omvang en de notering als ‘lokaal fonds’. Helaas……want de koers kan m.i. echt beter…”

“Topcijfers; koersreactie iets minder. Komt nog! Het wordt echt tijd dat dit aandeel beter in beeld komt bij beleggers. Niet alleen Aalberts werkt samen met ASML, ook Neways!!”

Cijfers over Neways, in euro’s:

JaarOmzetWPADividend
2013265 miljoen0,190,06
2014308 miljoen0,640,25
2015374 miljoen0,280,11
2016393 miljoen0,800,34
2017400 miljoen (minimaal)1,00 (t)0,40 (t)
Beurswaarde132 miljoen

Neways heeft tientallen klanten, verdeeld over de gehele wereld. Bekende namen zijn onder meer Honeywell, ASML, ASMI, Philips en Nokia. Alle onderdelen van Neways laten groei zien, behalve de medische tak. Gelukkig is dat maar een zeer klein onderdeel van het bedrijf. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt, want maar liefst 47% van de omzet komt daar vandaan. Ook Nederland is met 33% een belangrijke markt. De overige 20% van de omzet wordt behaald in andere Europese landen, Azië en de Verenigde Staten.

Omzetverdeling:

36% Industrieel: veruit het grootste onderdeel. Op een internetforum wees een belegger op een onlangs gepubliceerd macrocijfer uit Duitsland. De Duitse inkoopmanagersindex is in hoog tempo gestegen naar 58,3. Doordat Neways een groot deel van zijn omzet uit Duitsland haalt, zal het bedrijf hier volgens deze belegger van profiteren.

25% Automotive. Door de mega-overname van BuS is het aandeel in Automotive flink gegroeid. In april vorig jaar tekende Neways daarnaast nog een contract met een Duitse autofabrikant die een miljoen elektrische auto`s gaat produceren voor de Chinese markt.

19% Halfgeleider. Neways heeft met ASML en ASMI grote klanten die voor de komende jaren verdere groei verwachten. Neways levert onderdelen voor met name de EUV-machines.

14% Medisch. Het enige onderdeel dat geen groei laat zien. Gelukkig is dit maar een kleine divisie.

3% Defensie. Neways groeit sterk in dit onderdeel.

3% Overig. Hierbij kan worden gedacht aan toepassingen voor de luchtvaart.

Waarom zijn beleggers zo positief?

Om uiteenlopende redenen is er op internetfora veel enthousiasme over het aandeel Neways. Hieronder de belangrijkste pluspunten:

1) Innovatieve producten

Neways is een bedrijf dat niet stilzit. Het voorziet klanten van alle soorten technologische toepassingen. Door de beperkte omvang kan Neways snel van strategie veranderen en zich aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen. Een greep uit de innovatieve producten:

E-Mobility: elektrisch rijden neemt een vlucht. Neways adviseert elektrische autoproducenten tijdens de ontwikkelingsfase over onderdelen die snel, tegen een lage prijs en binnen tal van specialisaties kunnen worden ontworpen. Voor elektrische auto`s ontwikkelt en produceert Neways onder meer laadkabels en printplaten.

3D Motion Tracker: animaties in films en video`s worden steeds realistischer. Neways helpt daar een handje aan mee. Een klant van Neways, Xsens, verzorgt een naadloze overdracht tussen de fysieke en digitale wereld door menselijke beweging om te zetten in digitale beelden die bewerkt kunnen worden. Zo kan een nauwsluitend pak dankzij de door Neways geproduceerde 3D Motion Trackers bewegingen vastleggen. Naast toepassingen in entertainment worden deze 3D Motion Trackers in toenemende mate gebruikt bij revalidatie, ergonomie en robotisering.

Advanced Thermal Sensor: Neways heeft een geavanceerde warmtesensor ontwikkeld. De Millikelvin-sensor is onmisbaar voor bijvoorbeeld air showers. Dat zijn apparaten die er in cleanrooms voor zorgen dat productie- en onderzoekskamers geheel stofvrij blijven om besmetting te voorkomen. Daarnaast heeft deze Millikelvin-sensor talloze industriële toepassingen, van de biomedische industrie tot de productie van halfgeleiders.
2) Veelbelovende worden van de CEO

Neways heeft een ambitieus programma lopen, dat het bedrijf concurrerender moet maken. Het bedrijf wil de eigen kwaliteit verbeteren, het aantal toeleveranciers verminderen en het werkkapitaal beter beheersen. Vorig jaar zijn de bedrijfsprocessen onder de loep genomen. Verbetering van de operationele efficiency is voor 2017 een belangrijk thema. Hierdoor zou de winstgevendheid vanaf komend jaar al beter moeten zijn.

De CEO van Neways, Huub van der Vrande, is mede op basis van geluiden van toeleveranciers optimistisch gestemd over de ontwikkelingen voor dit jaar. “Dit kan wel eens een heel mooi jaar worden.”  Neways wil in de eerste plaats groeien bij bestaande klanten maar daarnaast ook uitbreiden met ‘gerichte overnames’ zoals Van der Vrande dat noemt. De laatste overname, de Duitse branchegenoot BuS, dateert van twee jaar geleden. Daarvóór kocht Neways een aantal relatief kleine ingenieursbureaus. “Op het moment speelt er geen mogelijke acquisitie”, stelt de CEO van Neways. “Maar we blijven wakker. Stel dat er een BuS-2 voorbijkomt, waarom zouden we daar niet serieus naar kijken?”

3) Groeiende markten

Beleggers zijn positief over de markten waarin Neways opereert. Van de automotive- en de halfgeleider-sector valt de komende jaren veel groei te verwachten. Neways hoeft zich volgens forumleden daarom de komende jaren geen zorgen te maken over een tekort aan opdrachten.

4) Overnamekansen

VDL Groep is met 27% de grootste aandeelhouder van Neways. De VDL Groep produceert een breed scala aan industriële eindproducten, evenals eindproducten voor de consumentenmarkt. Neways is een belangrijke toeleverancier voor allerlei elektronicaproducten aan de VDL-bedrijven. Verder lopen er nog banden tussen chipmachinefabrikant ASML en VDL. ASML is een van de grootste klanten van Neways. Het bedrijf VDL-ETG Almelo is toeleverancier aan ASML en Neways levert weer aan VDL-ETG. Indien VDL verticale integratie nastreeft zal het vroeg of laat een bod doen op de resterende 73% van de aandelen Neways.

Op internet wijst een belegger op eenzelfde situatie die zich toevallig onlangs afspeelde. Vanderlande Industries, een bedrijf dat in dezelfde sector actief is als Neways, en toevallig genoeg ook is gevestigd in Brabant, werd half maart 2017 plots overgenomen door Toyota Industries. Vanderlande werkte al met Toyota samen. “Dit zou Neways ook zomaar kunnen gebeuren”, schrijft deze belegger op een forum. “Neways werkt al actief samen met VDL, heeft 27% van de aandelen, en de kans is groot dat VDL vroeg of laat Neways gaat inlijven.”

Of Neways al dan niet wordt overgenomen is voor CEO Van der Vrande onbelangrijk. Hij ziet het aandeelhouderschap van VDL wél als een positief teken: “Wij zijn blij met een dergelijk kapitaalkrachtige aandeelhouder, waar we er overigens nog wat meer van hebben. In slechte tijden zouden zij eventueel bij kunnen springen.”

Aandeelhoudersvergadering

Het koersrendement van 23% dit jaar voor het aandeel Neways is volgens forumleden nog maar het begin van een verdere opwaartse trend. Onlangs verhoogde Add Value Fund zijn belang in Neways tot 3,29%. Ook Add Value ziet potentieel voor het bedrijf en geeft het een koersdoel mee van €15. Een overname zoals die van BuS zou het aandeel Neways een flinke oppepper kunnen geven. CEO Van der Vrande heeft inmiddels de financiële middelen en de intentie om een acquisitie te doen. Op 18 april is er een aandeelhoudersvergadering en worden de laatste ontwikkelingen besproken. Wellicht krijgt het aandeel daardoor een verdere impuls.

Bekijk hier het recente advies van Beleggers Belangen over Neways.

 

Lees ook: 5 kansrijke achterblijvers op Beursplein 5


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!