Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Vincent van Roon, 6 okt 2018 20:00

De Lucky 7 onder de cannabisaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Woedde vorig jaar een hype rond cryptomunten; nu lijken cannabisaandelen aan de beurt. Er zijn meerdere redenen waarom beleggers zich in september vol op cannabisproducenten stortten.

Zo presenteerde de World Health Organisation (WHO) een positief rapport over de mogelijke bijwerkingen van cannabis voor medisch gebruik. Die zijn er volgens het onderzoek namelijk niet. Voor de bedrijven die zich hiermee bezighouden, is het een enorme opsteker dat ze geen problemen van de WHO hoeven te verwachten. Legalisering wereldwijd komt daarmee weer een stapje dichterbij, waardoor dollartekens in de ogen van beleggers dergelijke aandelen hoger zetten.

De koopwoede wordt vergroot doordat 17 oktober nadert, de dag dat in Canada het telen en consumeren van cannabis volledig legaal wordt. Canada is het eerste westerse land dat cannabis volledig legaliseert. Het gebruik van cannabis, zowel medicinaal als consumptief, wordt al op steeds meer plekken op de wereld toegestaan, zoals in bepaalde staten in Amerika. In 31 van de 50 Amerikaanse staten mag medicinaal gebruik en in 9 staten consumptief blowen ook. De afzetmarkt voor cannabisbedrijven wordt daarmee telkens een stapje groter.

Als laatste positieve punt zijn er de grote multinationals die brood zien in cannabis in hun producten. Wanneer dat werkelijk gebeurt, gaat de omzet voor cannabisproducenten explosief stijgen. Al met al genoeg fantasieën voor beleggers om massaal in beweging te komen.

Cannabis is een hype

De hype die momenteel gaande is rondom cannabisaandelen heeft afgelopen maand tot gigantische koersstijgingen geleid. Er zijn de laatste tijd veel aandelen uit deze hoek naar de beurs gegaan, net voordat de legalisering in Canada een feit is.

Net als eerdere hypes (dotcom, biotechnologie, 3d printers, cryptovaluta’s) zal ook nu de cannabishype teleurgestelde beleggers opleveren. De aandelenkoersen van de betrokken bedrijven lopen namelijk ver voor op de mogelijke omzet en winsten. Maar hoelang het duurt voordat de bubbel barst is ongewis. Daarom zijn deze aandelen uitermate geschikt voor de speculerende belegger. Een serieuze langetermijnbelegger kan de aandelen beter links laten liggen.

 

De 7 grootste cannabisbedrijven, in volgorde van grootte:

 

1. Canopy Growth (WEED)

 

Beurswaarde: €12.448 miljoen

Koersresultaat september: +5%

 

Canopy Growth bereikte onlangs zijn hoogste koers ooit op $74,45, maar zakte daarna weer terug. Onlangs investeerde Corona omgerekend €3,4 miljard in Canopy Growth. Constellation Brands, het bedrijf achter Corona, is de nummer drie op de Amerikaanse biermarkt. Het belang van Corona en daarmee de samenwerking bracht veel kopers van het aandeel op de been.

Constellation Brands heeft grootse plannen om cannabis in Corona te verwerken. Of dat werkelijk zal aanslaan bij consumenten zal in de toekomst gaan blijken. Canopy Growth is het grootste cannabisbedrijf ter wereld, en heeft een beurswaarde van meer dan €12 mrd. Momenteel is het daarmee de winnaar in de cannabisoorlog die uitbreekt, maar de grote concurrentie zal waarschijnlijk komende tijd marktaandeel gaan afsnoepen van deze wietreus.

 

2.Tilray (TLRY)

 

Beurswaarde: €11.551 miljoen

Koersresultaat september: +104%

 

Tilray stond in september bekend als ‘het’ cannabisaandeel, door de ongekende koersstijging van 360% tot een hoogtepunt van $300. In juli van dit jaar ging Tilray naar de beurs (Nasdaq) tegen een IPO-prijs van $17. Vanaf de IPO-prijs is het aandeel maar liefst 1765% gestegen, maar daarna zakte het flink terug tot onder $100. De reden dat Tilray zo enorm is gestegen is dat de US Drug Enforcement Administration had gemeld toelating te hebben gegeven voor een cannabisproduct van Tilray in de VS. Met het product mag een klinische test worden uitgevoerd in de strijd tegen een bepaalde neurologische aandoening. Daarin werkt Tilray samen met Novartis. Een lawine aan beleggers sprong in op deze medische kans, een potentieel enorme kaskraker.

 

3. Aurora Cannabis (ACB)

Beurswaarde: €10.172 miljoen

Koersresultaat september: +44%

Toen uitlekte dat Aurora Cannabis gesprekken voert met Coca-Cola om een nieuwe variant cola – waar de werkzame stof van cannabis in is vermengd – op de markt te zetten, verdubbelde het aandeel in zeer korte tijd in waarde naar $12. Het is niet vreemd dat bedrijven als Coca-Cola ook een graantje mee willen pikken van de hype. Het gaat nog slechts om gesprekken, maar het lijkt een kwestie van tijd alvorens ‘cannabis cola’ in de schappen komt te staan. Ook de goede kwartaalcijfers die Aurora in september presenteerde, met een omzetgroei van 223%, wakkerden het optimisme van beleggers aan.

Aurora Cannabis wordt als een van de topbedrijven in zijn industrie gezien, maar daar hangt wel een stevig prijskaartje aan. Het aandeel is momenteel alleen genoteerd op de Canadese beurs, maar wil graag een IPO op Wall Street. Dat zal waarschijnlijk binnen een half jaar gebeuren en extra kopers voor het aandeel aantrekken. De hype lijkt daarmee voorlopig niet over, want nieuwe beleggers zullen dit aandeel de komende tijd gaan ontdekken.

 

4. Aphria (APH)

 

Beurswaarde: €3.603 miljoen

Koersresultaat september: +12%

 

Vorige week maakte Aphria de nieuwe productnamen bekend die zullen worden gebruikt vanaf 17 oktober, wanneer retail-verkoop wordt gelegaliseerd. Waar Aphria eerder bekend stond om haar medicinale producten, heeft het zich nu ontfermd over het recreatieve gebruik van cannabis. In Canada wordt verwacht dat particulieren zich massaal gaan storten op recreatief gebruik. Het is echter nog maar de vraag of het vanaf 17 oktober daadwerkelijk zo’n storm zal lopen. In het verleden is namelijk gebleken dat verwachtingen nog wel eens te rooskleurig willen zijn. Hoewel het aandeel in september vergeleken met sectorgenoten vrij rustig fluctueerde, hebben beleggers niets te klagen. Wie Alphria in 2015 had gekocht heeft inmiddels een rendement van meer dan 1.900% geboekt.

 

5. Cronos Group (CRON)

 

Beurswaarde: €1.689 miljoen

Koersresultaat september: +35%

 

CRON sloot onlangs een joint venture met MedMen Enterprises om samen cannabiswinkels op te zetten in Canada. MedMen is de grootste retailer in de VS met veel marktkennis en daarom lijkt dit een zeer slimme zet van CRON. De topman wil naar eigen zeggen een groot deel van de VS-markt in handen krijgen. Ondanks de grote concurrentie die zal ontstaan heeft Cronos Group voordeel van de samenwerking. Het concern bestaat uit 9 cannabisbedrijven, verspreid over Canada, de VS, Venezuela, Duitsland, Polen, Israël en Australië. Vergeleken met sectorgenoten doet Cronos het vooral erg goed door internationaal uit te breiden. Het aandeel staat sinds begin dit jaar inmiddels 46% hoger.

 

6. The Green Organic Dutchman (TGOD)

Beurswaarde: €1.568 miljoen

Koersresultaat september: +31%

 

Begin mei ging TGOD naar de beurs tegen een koers van $3,65. Inmiddels noteert het aandeel rond $7, na op een hoogste koers in september te hebben gestaan van $10,24. Daarmee hebben aandeelhouders binnen 4 maanden zo’n 200% kunnen verdienen. TGOD heeft een samenwerkingsovereenkomst met Aurora. Laatstgenoemde is de grootste van de twee en heeft inmiddels een aandelenbelang van 17,5% opgebouwd in TGOD. Aurora heeft als doel door middel van acquisities een groeiversnelling door te maken. Wellicht dat TGOD uiteindelijk volledig in handen zal komen van Aurora, maar dat is voorlopig nog (verre) toekomstmuziek. Interessant feit is dat de ceo van TGOD onlangs in Nederland was en plannen heeft om hier voet aan de grond te krijgen. Het bedrijf doet daarmee in elk geval zijn naam eer aan.

 

7. Hexo (HEXO)

 

Beurswaarde: €1.465 miljoen

Koersresultaat september: +63%

 

Hexo werd begin september genoteerd aan de Canadese beurs en steeg in korte tijd van $5,57 naar $9,09. Hexo en de Canadese brouwer Molson Coors maakten bekend een joint venture op te zetten voor het verwerken van cannabis in (niet-alcoholische) dranken. Eerder werd bekend dat Hexo een overeenkomst had gesloten met The B.C. Liquor Distribution Branch. De drankensector staat te springen om deel uit te maken van de cannabishype en het is niet de vraag óf maar wanneer andere drankproducten zullen aankloppen. Uiteraard hoeft dat niet per se bij Hexo te zijn, maar door de ervaring van dat bedrijf moet dat zeker niet uitgesloten worden. Hexo timmert daarmee hard aan de weg, en gezien de flinke koersstijging in september waarderen beleggers dat.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!