Updates

Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Deutsche Post

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 14 okt 2016 09:27

De beste aandelen uit Europa

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Verizon

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

ATT

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Disney

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Deutsche Post

Advies
verkopen

Welke belegger droomt er niet van dat zijn aandelen in waarde verdubbelen? In de STOXX Europe 600 vindt u zelfs tien fondsen die de afgelopen tien jaar tien keer over de kop zijn gegaan. Er zijn aandelen die ondanks beurscrises en economische problemen driecijferige rendementen opleveren, ASML bijvoorbeeld.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, ASML is niet het beste aandeel uit de STOXX. Die eer komt toe aan de Duitse chipfabrikant Dialog Semiconductor waarvan de koers in de afgelopen tien jaar maar liefst 27 keer over de kop ging. ASML zelf legt in de Europese ranking beslag op de 20ste plaats, maar met een totaalrendement van 665% is het wel het beste Nederlandse aandeel van de voorbije tien jaar.

De Zweedse Fingerprint Cards trekt de tweede plaats naar zich toe. Dit bedrijf ontwikkelt technologieën voor de herkenning van vingerafdrukken en het aandeel steeg vorig jaar flink in waarde, maar liefst 1645% na correctie voor valutaverschillen. De Europese hoogvlieger van 2015 sprokkelde in de afgelopen tien jaar ruim 2000% aan koerswinst bijeen.

Micro Focus International maakt aanspraak op het brons. De koers van het Britse softwarebedrijf ging 17 keer over de kop, maar rekening houdende met dividenden en de wisselkoers van het pond komt het totaalrendement uit op 1846%. Zonder de forse waardeval van het Britse pond van de laatste weken, was de kans groot dat Micro Focus de tweede plaats had afgesnoept van Fingeprint Cards. Zo zie je maar wat valuta’s teweeg kunnen brengen. Misschien komt het door de euro, maar de facto bestaat het totaalrendement van aandelen uit drie componenten, te weten: de koersontwikkeling, het dividendrendement en het effect van de wisselkoers.

De nummers 4 t/m 10
De top-10 wordt volgemaakt door het Britse reisbureau GVC, de Zweedse vastgoedbeheerder Fastighets-Balder, de Britse grootgrutter Booker, de Duitse medische toeleverancier Sartorius, de Duitse aanbieder van betaaldiensten Wirecard, de Britse digitale huizenmakelaar Rightmove en de Britse bedrijvendokter Melrose Industries. Het zijn stuk voor stuk aandelen van bedrijven die in de voorbije tien jaar tien keer over de kop zijn gegaan. Gemiddeld genomen komt het jaarrendement van het illustere tiental uit op 31,5%. Dat is tien keer zo veel als het samengestelde jaarrendement van 3,01% van de STOXX Europe 600 of elf keer het jaarrendement van 2,8% van de AEX.

qis-2016-10-12-toen

Tot zover het overzicht met de tien beste aandelen van de afgelopen tien jaar. Maar de vraag van een miljoen is toch welke aandelen over tien jaar de beste zullen zijn? Iedereen weet dat historische rendementen geen garantie bieden voor de toekomst, maar als u zo ver vooruit wilt kijken, dan moet u vooral oog hebben voor de boekwaarde. Wanneer u het totaalrendement van de top-10 naast de ontwikkeling het eigen vermogen legt, dan zult u zien dat dit de verklarende variabele met de hoogste voorspellende waarde is.

Verklarende variabele
Nu rijst de vraag hoe kunt u op ludieke wijze achterhalen of de boekwaarde ook in de toekomst zal blijven stijgen? De gemakkelijkste manier is om te kijken naar het rendement op eigen vermogen, het quotiënt van de nettowinst en de boekwaarde maar dan uitgedrukt als percentage. Bedrijven die veel winst maken, hevelen een deel daarvan over naar het eigen vermogen, met als gevolg dat de boekwaarde mee stijgt. Als dat met enige regelmaat gebeurt, dan spreekt men van kwaliteitsaandelen. Mogelijk ziet de lijst er over tien jaar als volgt uit:

qis-2016-10-12-morgen

En hoewel ASML er niet in voorkomt, is de Nederlandse en de belangrijkste leverancier van machines voor de halfgeleiderindustrie eveneens een grote kanshebber voor een notering in de top-10 van de beste aandelen van morgen.

Lees ook: Beter Beleggen met risicobronnen oftewel smart investing 3.0