Het 200-daags gemiddelde | Langetermijntrends leren herkennen
Naarmate aandelenmarkten hoogterecords scherper stellen, worstelen meer beleggers met de vraag of ze nog moeten kopen, anderen vragen zich dan weer af of ze niet beter kunnen verkopen.
Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is een probaat hulpmiddel om beurstrends te herkennen. Hierbij worden na elke handelsdag de slotkoersen van de afgelopen 200 dagen gemiddeld, vandaar de term voortschrijdend gemiddelde. Het verloop van de 200-dagenlijn geeft een goed beeld van de langetermijntrend.
Betrouwbare voorspeller
Het 200-daags gemiddelde is een veelgebruikte trendindicator, niet alleen bij technisch analisten. Het wordt gezien als een betrouwbare voorspeller van goede en slechte tijden op de beurs. Een stijgend gemiddelde onthult dat de koersen in de afgelopen periode overwegend gestegen zijn, een dalend gemiddelde geeft aan dat de richting van de algemene trend voornamelijk omlaag gericht is.
Vorm van timing
Beleggen aan hand van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is een vorm van timing. Een onderwerp dat niet onomstreden is in de beleggingsindustrie. Voorstanders stellen dat de rendementen van beleggers die de slechtste handelsdagen weten te mijden beduidend hoger zijn dan het beursgemiddelde. Critici waarschuwen dat de beste en slechtste dagen clusters vormen. De kans is groot dat de timer ook de beste beursdagen misloopt, met alle gevolgen van dien. De meeste topbeleggers verspillen geen tijd aan timing. Zij weten dat er meer geld verloren gaat met het anticiperen op koersdalingen dan in de correctie zelf.
Termijn omhoog
Het aspect van timing wordt belangrijker naarmate de tijdspanne korter wordt. Voor beleggers met een langetermijnhorizon is het bepalen van het juiste moment van kopen en verkopen van ondergeschikt belang. De geschiedenis leert immers dat de factor tijd de vriend van beleggers is. Beurskoersen neigen op termijn omhoog en hoe langer u uw aandelen aanhoudt, hoe groter de kans op winst.
Donkere wolken
Kan men het einde van een bullmarkt timen? De praktijk wijst uit dat grote correcties zelden tot nooit plaatsvinden als toonaangevende indices boven het 50-daags gemiddelde koersen. Om de zoveel tijd pakken zich donkere wolken samen. Voordat op de Zwarte Maandag van 19 oktober 1987 het noodlot toesloeg, noteerde de S&P500 al een aantal dagen onder de 50-dagenlijn, net als tijdens de salamicrash van 2022 toen tussen 3 januari en 12 oktober mondjesmaat een kwart van de beurswaarde van de S&P500 in rook opging.
Zorgen
In wezen maken beleggers zich altijd zorgen. Als het niet is om de koersdalingen, dan boezemt de hausse hun wel schrik in. Op dit moment kabbelt de S&P500 zowel boven de 50-dagenlijn als het 200-daags gemiddelde. Dat soort statistieken bevestigt dat de trend op de Amerikaanse aandelenmarkten omhoog gericht is, maar waarschuwt niet voor een eventuele trendommekeer. De hellingshoek van de 200-dagenlijn doet dat wel.
Langetermijntrends herkennen
Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde visualiseert de langetermijntrend van de markt en de veranderingen in de hellingshoek van deze indicator signaleren kenteringen in het beurssentiment. Als de hellingshoek van richting verandert, wat niet snel gebeurt, is dat in de regel een goede voorspeller van een trendommekeer. De jongste ommezwaai dateert van de zomer van vorig jaar, een prille vooraankondiging van de huidige bullmarkt.
Zichtbare barsten
Maar als beurskoersen een tijdje hard stijgen en vooruitlopen op het voortschrijdend gemiddelde, volgt er vroeg of laat een correctie. Hoe waarschijnlijk voor sommigen een correctie ook lijkt, op dit moment zijn er geen zichtbare barsten in de bullmarkt. We staan wel ver weg van het gemiddelde, maar de hellingshoek van de 200-dagenlijn is nog steeds positief. De opwaartse langetermijntrend is nog intact. Als belegger mag u zich niet laten leiden door angst en hebzucht, maar het bijzondere van beurstrends is dat ze hardnekkig zijn: een trend is een trend tot aan z’n end.