Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Educatie Ivan SNURER, 31 mrt 15:00

Het 200-daags gemiddelde | Langetermijntrends leren herkennen

0 0 Leestijd ongeveer

Het 200-daags gemiddelde is een bekende indicator uit de technische analyse. Het is voor velen een probaat middel om langetermijntrends te herkennen. Ligt de koers erboven dan is de markt omhoog gericht, eronder omlaag.

Naarmate aandelenmarkten hoogterecords scherper stellen, worstelen meer beleggers met de vraag of ze nog moeten kopen, anderen vragen zich dan weer af of ze niet beter kunnen verkopen.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is een probaat hulpmiddel om beurstrends te herkennen. Hierbij worden na elke handelsdag de slotkoersen van de afgelopen 200 dagen gemiddeld, vandaar de term voortschrijdend gemiddelde. Het verloop van de 200-dagenlijn geeft een goed beeld van de langetermijntrend.

Betrouwbare voorspeller

Het 200-daags gemiddelde is een veelgebruikte trendindicator, niet alleen bij technisch analisten. Het wordt gezien als een betrouwbare voorspeller van goede en slechte tijden op de beurs. Een stijgend gemiddelde onthult dat de koersen in de afgelopen periode overwegend gestegen zijn, een dalend gemiddelde geeft aan dat de richting van de algemene trend voornamelijk omlaag gericht is.

Vorm van timing

Beleggen aan hand van het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is een vorm van timing. Een onderwerp dat niet onomstreden is in de beleggingsindustrie. Voorstanders stellen dat de rendementen van beleggers die de slechtste handelsdagen weten te mijden beduidend hoger zijn dan het beursgemiddelde. Critici waarschuwen dat de beste en slechtste dagen clusters vormen. De kans is groot dat de timer ook de beste beursdagen misloopt, met alle gevolgen van dien. De meeste topbeleggers verspillen geen tijd aan timing. Zij weten dat er meer geld verloren gaat met het anticiperen op koersdalingen dan in de correctie zelf.

Termijn omhoog

Het aspect van timing wordt belangrijker naarmate de tijdspanne korter wordt. Voor beleggers met een langetermijnhorizon is het bepalen van het juiste moment van kopen en verkopen van ondergeschikt belang. De geschiedenis leert immers dat de factor tijd de vriend van beleggers is. Beurskoersen neigen op termijn omhoog en hoe langer u uw aandelen aanhoudt, hoe groter de kans op winst.

Donkere wolken

Kan men het einde van een bullmarkt timen? De praktijk wijst uit dat grote correcties zelden tot nooit plaatsvinden als toonaangevende indices boven het 50-daags gemiddelde koersen. Om de zoveel tijd pakken zich donkere wolken samen. Voordat op de Zwarte Maandag van 19 oktober 1987 het noodlot toesloeg, noteerde de S&P500 al een aantal dagen onder de 50-dagenlijn, net als tijdens de salamicrash van 2022 toen tussen 3 januari en 12 oktober mondjesmaat een kwart van de beurswaarde van de S&P500 in rook opging.

Zorgen

In wezen maken beleggers zich altijd zorgen. Als het niet is om de koersdalingen, dan boezemt de hausse hun wel schrik in. Op dit moment kabbelt de S&P500 zowel boven de 50-dagenlijn als het 200-daags gemiddelde. Dat soort statistieken bevestigt dat de trend op de Amerikaanse aandelenmarkten omhoog gericht is, maar waarschuwt niet voor een eventuele trendommekeer. De hellingshoek van de 200-dagenlijn doet dat wel.

Langetermijntrends herkennen

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde visualiseert de langetermijntrend van de markt en de veranderingen in de hellingshoek van deze indicator signaleren kenteringen in het beurssentiment. Als de hellingshoek van richting verandert, wat niet snel gebeurt, is dat in de regel een goede voorspeller van een trendommekeer. De jongste ommezwaai dateert van de zomer van vorig jaar, een prille vooraankondiging van de huidige bullmarkt.

Zichtbare barsten

Maar als beurskoersen een tijdje hard stijgen en vooruitlopen op het voortschrijdend gemiddelde, volgt er vroeg of laat een correctie. Hoe waarschijnlijk voor sommigen een correctie ook lijkt, op dit moment zijn er geen zichtbare barsten in de bullmarkt. We staan wel ver weg van het gemiddelde, maar de hellingshoek van de 200-dagenlijn  is nog steeds positief. De opwaartse langetermijntrend is nog intact. Als belegger mag u zich niet laten leiden door angst en hebzucht, maar het bijzondere van beurstrends is dat ze hardnekkig zijn: een trend is een trend tot aan z’n end.

langetermijntrend

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ