Beter Beleggen | Impuls voor momentumaandelen
In de eerste drie maanden van 2024 stegen de beurskoersen op Wall Street met 10,2%. Dat was het sterkste jaarbegin van de S&P 500 sinds 2019 en de vijfde grootste stijging in het eerste kwartaal van een kalenderjaar sinds 1990.
Ook de Europese effectenbeurzen zijn het nieuwe jaar goed begonnen. De S&P Europe 350 noteerde eind maart 7,1% hoger dan bij de jaarwisseling. Goed voor een tiende plaats in de lijst met gerealiseerde rendementen over het eerste kwartaal sinds de jaren negentig.
Aan weerszijden van de Atlantische Oceaan schoten de indices met populaire aandelen nog sterker uit de startblokken. De momentumindex van de S&P 500 boekte in de afgelopen drie maanden 22,3% winst, diens Europese tegenhanger 17,0%.
The Big Five
Een blik op de prestaties van veelgebruikte stijlfactoren (Value, Size, Momentum, Volatility en Quality) brengt aan het licht dat in de eerste drie maanden van 2024 van deze zogenoemde Big Five geen enkele beleggingsstijl het beter heeft gedaan dan momentum.
Welnu: wat houdt momentumbeleggen in? De momentumtheorie gaat er in principe van uit dat aandelen die de afgelopen tijd duidelijk gestegen zijn, dat ook in de komende periode zullen blijven doen, en omgekeerd.
Het fenomeen momentum is vergelijkbaar met het kiezen van een bioscoopfilm aan de hand van recensies van eerdere kijkers of bezoekersaantallen. Intrinsiek neig je als individu naar een film met positieve reviews. Als de film aan je verwachtingen voldoet, dan zal je hem ook aan anderen aanraden. Dit soort kuddegedrag werkt hogere bezoekersaantallen in de hand.
Beleggers die momentumaandelen kopen, willen profiteren van de trendvorming op de financiële markten. Zolang de trend aanhoudt, kan het kopen van populaire aandelen lonend zijn, maar als de markt draait, kan dit soort aandelen grote verliezen opleveren. Wat snel stijgt, kan ook hard dalen.
Momentum is populair als de markten omhoog gaan. Als aandelen stijgen, is altijd iemand ervan overtuigd dat het nog hoger kan, maar op een gegeven moment komt de klad erin. Vaak tuimelen de koersen van populaire aandelen in groep. Wanneer bekende momentumaandelen in groten getale dalen, kan dat een verkapte waarschuwing zijn dat de rek uit de markt is.
Eenvoudig en moeilijk
Het kopen van momentumaandelen is vooral interessant voor de actieve belegger, maar niet onomstreden. In de kern is momentum de meest eenvoudige beleggingsstrategie ter wereld, maar tegelijkertijd is het ook de moeilijkste. Het vervelende van momentumbeleggen is dat het soms erg goed werkt en soms totaal niet. De ene keer moet je langetermijnwinnaars hebben, dan weer de grootste stijgers van gisteren.
Over het algemeen kijken beleggers naar het momentum van de afgelopen drie tot twaalf maanden, maar de terugblikperiode hoeft zich niet te beperken tot enkele maanden. Het kan ook over een kortere tijdsspanne, bijvoorbeeld enkele uren, dagen of weken. Als vuistregel geldt dat naarmate de koersen harder stijgen, de formatieperiode korter dient te zijn.
Seasonal Adjusted Momentum Model
Ondanks de wirwar van het momentumeffect op lange en korte termijn, er bestaat een gulden middenweg. Beleggers blijken een voorkeur te hebben voor de winnaars van het lopende kalenderjaar en de grootste stijgers van de voorbije negen maanden.
De combinatie van beide formatieperiodes vormt de kern van Seasonal Adjusted Momentum Model. In het seizoensgebonden model worden de aandelen elke drie maanden gewikt en gewogen en die bij beide criteria tot het topdeciel van de markt behoren, worden gekocht. In het bodemdeciel zitten de aandelen die je beter niet kunt kopen.
Momentumaandelen van nu
Als je naar de langetermijntrend van de Magnificent Seven kijkt, dan heeft het illustere zevental (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) immer nog de wind in de zeilen, al daalden in het eerste kwartaal de beurskoersen van Apple en Tesla.
Benieuwd welke Amerikaanse en Europese aandelen nu koopwaardig zijn, werp dan een blik op bijgaande tabel. In het eerste kwartaal boekte de top tien respectievelijk 46,3% en 21,4% winst.