Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 3 aug 2016 15:00

Beleggers onveranderd nerveus

0 0 Leestijd ongeveer

Veel halfjaarcijfers en vooral de uitkomst van de stresstest voor Europese banken kenmerkten de overgang van juli naar augustus op de internationale aandelenmarkten. Per saldo was het resultaat negatief. Met slotkoersen van dinsdag sloten de meeste belangrijke marktplaatsen afgelopen week af met een min. De uitzonderingen betroffen vooral het Verre Oosten, zoals de beurzen van Hongkong (+0,6%), Mumbai en Tokio (beide +0,1%). Aan de andere kant behoorden Milaan (-3,6%), Amsterdam (-3,4%), Madrid (-3,3%) en Brussel (-2,7%) tot de grootste verliezers.

Eerst de stresstest. Leken de uitkomsten beleggers nog mee te vallen van de vrijdagavond gepubliceerde test van de buffers die banken hebben om financiële klappen op te vangen, dinsdag ontstond er alsnog een verkoopgolf.  Per saldo was het resultaat van de pan-Europese index van 30 banken in de eurozone afgelopen week -6,1%, waarbij slechts één bank  (de Franse financierings- en investeringsbank Natixis) het droog hield. Onder de grootste verliezers bevonden zich het Italiaanse Unicredit (-17,8%), Deutsche Bank (-12,6%) en de eveneens Italiaanse probleembank  Banca Monte dei Paschi di Siena (-7,8%).

De negatieve resultaten voor de banken afgelopen week bevestigen eerder een trend dan dat ze een ommekeer betekenen. Bankaandelen zijn vorig jaar in een glijvlucht beland door de zorgen over hun financiële robuustheid in een klimaat van een economische terugval. Sinds de piek  op 13 april 2015 heeft de genoemde Europese bankenindex bijna de helft (-48,3%) van  haar waarde verloren, waarbij ABN Amro (-11,0%) en ING (-34,1%) overigens nog relatief goed rendeerden. Naast een grote groep Zuid-Europese banken is ook over deze termijn Deutsche Bank (-66,2%) een van de grootste verliezers.

Wij vinden banken in de eurozone al langere tijd niet koopwaardig, zowel niet in Nederland als daarbuiten. ABN Amro, dat nog halfjaarcijfers moet publiceren, heeft in onze ogen de kosten niet onder controle en hebben we op ‘houden’ staan. En het houdadvies op ING hebben we naar aanleiding van de halfjaarcijfers van vandaag opnieuw tegen het licht gehouden. In het voorjaar verlaagden wij ons advies voor Deutsche Bank van ‘houden’ naar ‘verkopen’ een advies dat wij deze week nog eens bevestigden – en lieten we de verkoopadviezen voor BNP Paribas en Banco Santander ongewijzigd.

Dan de halfjaarcijfers. Van de bedrijven die de boeken openden, reageerden beleggers afgelopen week positief op Danone (+2,8%), Procter & Gamble (+1,8%), Deutsche Post (+1,4%) en Lufthansa (+1,1%). Zeker na de flinke winststijging die Danone rapporteerde,  blijven wij ons comfortabel voelen bij ons koopadvies. Onze houdadviezen op Procter & Gamble, Deutsche Post en Lufthansa blijven ongewijzigd.

Helaas tellen wij meer Koerswijzerbedrijven waarvan de halfjaarresultaten de beleggers afgelopen week tegenvielen.  We noemen AB Inbev (-4,0%), Sanofi (-4,4%), Air Liquide (-4,6%), Exxon Mobile (-4,9%),  Engie (-5,3%),  Telefónica (-5,4%) en Carrefour (-7,2%). AB Inbev verlaagde de verwachtingen voor heel 2016, een extra reden voor ons om ons verkoopadvies te herhalen. Ook zien we geen aanleiding om onze lopende verkoopadviezen op Exxon Mobile,  Telefónica en Carrefour te wijzigen alsook om onze houdadviezen op  Sanofi, Air Liquide of Engie te herzien.

Ook de komende weken blijven veel bedrijven jaarcijfers publiceren. De acute onrust naar aanleiding van de stresstest zal wegebben, maar de ongerustheid over de kracht van het Europese bankwezen zal zeker blijven voortduren zolang de economische verwachtingen laag blijven. Daarnaast zal de olieprijs het sentiment op de aandelenmarkt blijven beïnvloeden. Kortom: de aandelenmarkten blijven in augustus onveranderd nerveus.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.