Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 15 mrt 2016 11:23

Nutsbedrijven flink in de knel

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers die Eon nog in portefeuille hebben, kunnen de stukken vasthouden in afwachting van de fantasie die mogelijk aangewakkerd wordt door de introductie van Uniper. De vooruitzichten voor Engie zijn wat beter. Dat wordt goed weerspiegeld in de wat hogere k/w (12,5 vs. 11,2). Ook Engie krijgt een houdadvies.

De jaarcijfers van de grote Europese nutsbedrijven stonden in het teken van forse afschrijvingen. Het Duitse Eon boekte €8,8 mrd af op de waarde van energiecentrales. Door de opkomst van zonne- en windenergie die voorrang krijgt op de stroom van kolen- en aardgascentrales, staan vooral op de thuismarkt de opbrengsten bij verschillende centrales sterk onder druk.

Dankzij een scherpe toename van de aardgasverkopen nam de omzet met 3% toe naar €116,2 mrd, maar onderaan de streep kwam Eon uit op een verlies van €7,0 mrd. Dat is nog meer dan het verlies van €4,6 mrd waarmee het Franse Engie eind februari naar buiten was gekomen. Het voormalige GDF Suez schrijft de rode cijfers als gevolg van een afschrijving van €8,7 mrd op de aardgas- en olieactiviteiten. Het concern kampt met een grotere blootstelling aan de (scherp gedaalde) energieprijzen en dat is ook te zien aan de omzet, die met 6,4% daalde naar €69,9 mrd. De twee nutsbedrijven hebben voor een groot deel dezelfde problemen. De vraag naar aardgas en elektriciteit neemt als gevolg van de zwakke economische groei in Europa nauwelijks toe. Door fikse concurrentie en door een scherpe koers van toezichthouders is het bovendien lastig om de marge te verhogen.

Lees ook: Technische Analyse Engie

Schuldenverlichting
De financiële manoeuvreerruimte van Eon en Engie wordt ernstig beperkt door een hoge schuldenlast. Het verlagen van de schuld heeft bij beide bedrijven dan ook hoge prioriteit. Engie heeft eerder dit jaar aangekondigd dat het in de periode tot en met 2018 voor €15 mrd aan activiteiten gaat afstoten. Het bedrijf heeft al €5 mrd ontvangen voor de verkopen van de Amerikaanse divisie fossiele brandstoffen aan het lokale Dynegy en van enkele waterkrachtcentrales aan het Canadese pensioenfonds PSP. Engie deed tevens kolencentrales in India en Indonesië van de hand. De vrijkomende middelen worden voor een groot deel gebruikt voor het aflossen van schulden. Eind vorig jaar was de nettoschuldpositie €27,7 mrd en dat is 2,5 maal de ebitda van €11,3 mrd. De onderneming wil die verhouding niet verder laten stijgen. Hierdoor blijft een groot deel van de inkomsten over voor investeringen in relatief schone energie, zoals aardgasnetwerken en -centrales, verschillende vormen van groene energie en het leveren van diensten zoals verwarming, koeling of energiebesparing. Het plan achter deze strategische koerswijziging is ontwikkeld door Isabelle Kocher, die in mei het roer overneemt van topman Gerard Mestrallet. De insteek van de plannen wijst erop dat Engie in de toekomst een stuk minder afhankelijk wordt van de onvoorspelbare prijsontwikkelingen op grondstofmarkten. Activiteiten met een stabiele inkomstenstroom wegen dan juist zwaarder mee zodat het bedrijfsmodel geleidelijk weer het voorspelbare karakter krijgt dat in het verleden kenmerkend was voor de nutssector. Kocher streeft ernaar om de bijdrage van de gereguleerde activiteiten binnen drie jaar op te schroeven van circa 50% van de operationele winst naar 85%.

Eon heeft veel minder ruimte om op eigen kracht een dergelijke omslag te maken. De nettoschuld van €27,7 mrd is even hoog als bij Engie, maar de ebitda van het Duitse concern kwam vorig jaar op €7,6 mrd, zodat deze verhouding op 3,6 uitkomt. De daling van de nettoschuld met €5,7 mrd in 2015 oogt weliswaar hoopgevend, maar die meevaller wordt overschaduwd door de daling van de ebitda. Die daalde met 10% en in 2016 dreigt een vergelijkbare terugval.

Bekijk de detailpagina van Eon

Uniper
Behalve met zwakke marktomstandigheden kampt Eon ook met de zwakke Russische roebel en Turkse lira, die een sterk negatief effect hebben op de resultaten van de activiteiten in deze landen. Daar komt bij dat een milde winter en een groot aanbod de inkomsten uit aardgasverkopen verlagen. In Groot-Brittannië was Eon eind januari zelfs de eerste partij die een prijsverlaging doorvoerde. Het concern verlaagde de prijs die Britse huishoudens moeten betalen met 5,1%. Door het samenvallen van deze factoren laat de inkomstenstroom zich lastig voorspellen. Dat werpt een schaduw over het dividendrendement van bijna 6% – een van de twee aantrekkelijke kenmerken van Eon als beursfonds. De andere is het vooruitzicht dat de conventionele energie-activiteiten (waterkracht-, aardgas- en kolencentrales) en de divisie die in energie handelt waarschijnlijk onder de naam Uniper in de tweede helft van dit jaar apart naar de beurs worden gebracht. Net als aan bijna elk ander facet van Eon kleven echter ook aan de introductie van Uniper veel onzekerheden. Op de aandeelhoudersvergadering van 8 juni wordt gestemd of de transactie in gang wordt gezet. Of en wanneer de afsplitsing daadwerkelijk plaatsvindt, hangt vervolgens van de omstandigheden op de financiële markten af. Op een investeerdersdag op 26 april komt eerst meer informatie over de wijze waarop omzet, ebitda en schulden worden verdeeld over Eon en Uniper.

Koerswijziging door overcapaciteit
De enorme afschrijvingen op conventionele energiecentrales die Eon en Engie in 2015 diep in het rood drukten, zijn de laatste jaren schering en inslag in de Europese nutssector. De Britse zakenbank Jefferies schat dat de twaalf grootste spelers in de bedrijfstak sinds 2010 €93 mrd hebben afgeschreven op generatiecapaciteit. De opkomst van alternatieve energievormen, zoals wind- en zonne-energie, leidt tot een lagere vraag naar elektriciteit die door conventionele centrales wordt opgewekt. Op zonnige, winderige dagen is het aanbod van alternatieve energie zo groot dat conventionele centrales klanten moeten betalen voor het afnemen van de overproductie. In combinatie met de voordelen die toezichthouders aan schone energie toekennen, heeft deze omslag nutsbedrijven gedwongen om te zoeken naar een ander bedrijfsmodel (Engie) of het afsplitsen van de conventionele centrales (Eon).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.