Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Advies Freek Tewes, 30 mei 2016 10:15

Europese banken blijven onaantrekkelijk

0 0 Leestijd ongeveer

Wij verlagen ons advies voor Deutsche Bank naar 'verkopen' en laten de adviezen van de overige drie banken ongewijzigd. HSBC blijft onze favoriet, hoewel ook dit bepaald geen belegging zonder risico is.

De eerstekwartaalcijfers lieten weer zien dat de marktomstandigheden voor financials verre van optimaal zijn. Daar komen nog de hogere regelgevingkosten bovenop. Lage waarderingen en hoge dividendrendementen zijn onvoldoende reden om in te stappen.

Europese banken blijven geconfronteerd worden met moeilijke marktomstandigheden. Lage waarderingen en aantrekkelijke dividendrendementen kunnen aanlokkelijk zijn, maar geen belegger zit te wachten op dood geld of erger nog: een fors koersverlies. De eerstekwartaalcijfers van Europese banken gaven, als verwacht, nog weinig blijk van verbeterde marktomstandigheden. Het toverwoord was ‘moeilijke marktomstandigheden’. Er was sprake van een verhoogde economische en politieke onzekerheid, verhoogde marktvolatiliteit, risico-aversie en abnormaal lage transactievolumes. De lage rentes hebben we dan niet eens genoemd, omdat die zo langzamerhand tot het financiële landschap zijn gaan horen.

Mede gezien de lastige marktomstandigheden verwachten wij dat de herstructurering een langdurig en moeizaam proces gaat worden

Dat alles leidde tot lagere kwartaalwinsten dan een jaar geleden. De uitzondering was BNP Paribas, dat de nettowinst met 10,1% op jaarbasis zag stijgen. Bij Santander ging de nettowinst 5% onderuit, bij HSBC met 18% en bij Deutsche Bank met 58%. Het meest geraakt werden de trading-activiteiten en de rente-inkomsten. Corporate Finance en Investment Banking kregen de zwaarste klappen. Gezien de marktontwikkelingen verwachten wij dat de investment banking-activiteiten de komende kwartalen onder druk zullen blijven staan. De banken zijn nog steeds bezig met reorganiseren, met Deutsche Bank als meest aansprekende voorbeeld.

Bekijk de detailpagina van BNP Paribas

Waar zitten de gevaren?
Als eigenaar van de Italiaanse bank BNL loopt BNP Paribas een substantieel risico als Italiaanse bedrijven en de Italiaanse staat niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. BNP Paribas had eind 2015 voor €14 mrd aan Italiaanse staatsobligaties en voor €130 mrd andere Italiaanse schuldbewijzen in portefeuille, afgezet tegen een eigen vermogen van €88 mrd. BNP heeft ook een behoorlijk grote exposure richting opkomende markten en commodities. Bij Deutsche Bank staat bijna alles in het teken van de herstructurering. Een krappe kapitaalpositie en te hoge kosten zijn de grootste problemen. Mede gezien de lastige marktomstandigheden verwachten wij dat de herstructurering een langdurig en moeizaam proces gaat worden. Wij sluiten niet uit dat Deutsche Bank opnieuw geld zal moeten ophalen. De verkoop van de Postbank zal wel kapitaal vrijspelen, maar dat zal niet meer dan 150 basispunten zijn.

HSBC lijkt van het viertal de bank met het beste toekomstperspectief. De kostenbesparingen beginnen vruchten af te werpen en hogere regelgevingskosten lijken af te vlakken. Dat is ook te zien aan de cost/income ratio, die tot iets boven de 55% is gedaald. HSBC is goed gekapitaliseerd en de kapitaalratio zal nog zo’n 60 basispunten verbeteren door de verkoop van enkele Braziliaanse activiteiten aan Banco Bradesco voor $5,2 mrd. Santander realiseert circa 50% van de winst in Latijns-Amerika. In thuisland Spanje zijn volatiele vastgoedprijzen en hoge werkloosheid een bedreiging voor de kredietkwaliteit. Wij verwachten dat valuta-effecten, kredietverliezen en verslechterde economische vooruitzichten in Latijns-Amerika de winst in de komende kwartalen onder druk zullen zetten.

Geen enkele belegger zit te wachten op dood geld of erger nog: een fors koersverlies

Liquiditeit en kapitaalratio’s
Een hoge loan-to-deposit ratio kan een probleem worden, want zelfs een kleine uitstroom van cash in de vorm van deposito’s kan al leiden tot liquiditeitsproblemen. Santander en BNP Paribas hebben een ratio van respectievelijk 1,15 en 0,97 (zie grafiek). Sinds halverwege 2012 is de ratio – toen nog 1,23 – bij BNP Paribas gestaag afgenomen door het aantrekken van deposito’s. Bij Santander beweegt de ratio al jaren tussen de 1,10 en 1,20. Beide ratio’s zijn veel te hoog. De ratio van Deutsche Bank is de laatste jaren langzaam maar gestaag aan het oplopen. Aan het eind van het eerste kwartaal bedroeg deze 0,76.
Bij HSBC is de ratio van 0,70 beduidend lager dan die van BNP en Santander. Belangrijker nog is dat deze al een paar jaar aan het dalen is. HSBC heeft daarmee duidelijk een groter deel van de leningen afgedekt door relatief veilige deposito’s.

Als we kijken naar de kapitaalratio’s wordt duidelijk dat Santander hier het minst goed scoort en dat terwijl – met alle tegenwind in Spanje en Latijns-Amerika – de kans op verbetering ook bepaald niet groot is. Santander heeft een CET1 ratio van 10,3%. De CET1 ratio van Deutsche Bank is met 10,7% al niet veel beter, terwijl hetzelfde kan worden gezegd voor de operationele vooruitzichten. Het beeld is bij BNP Paribas met een ratio van 11,0% positiever, maar ook hier kunnen grote tegenvallers niet zonder problemen worden opgevangen. HSBC is met een ratio van 11,9% veruit het meest solide van de vier banken.

Efficiencyproblemen
De kosten zijn het best onder controle bij Santander (zie grafiek). Dat is op zich logisch, want het is (bijna) een pure consumentenbank en daar zijn de kosten traditioneel lager dan voor een investment bank of een zakenbank. Toch is de manier waarop Santander al jaren de kosten in toom houdt indrukwekkend te noemen. BNP Paribas heeft sinds eind 2011 de teugels een beetje teveel laten vieren. Een cost/income ratio van rond de 70% is duidelijk te hoog voor een op consumenten gerichte bank. HSBC heeft vanaf 2015 kostenverlaging tot een van zijn doelstellingen gemaakt en dit betaalt zich uit. Hoewel de ratio behoorlijke fluctuaties laat zien, is 55,2% aan het eind van het eerste kwartaal netjes te noemen, zeker voor een investment bank. Bij Deutsche Bank liggen de kosten al jaren veel te hoog. De 89% aan het eind van het eerste kwartaal zegt wat dat betreft genoeg. Wij zijn er niet van overtuigd dat de efficiency binnen afzienbare tijd zal verbeteren.

Lees ook: Société Générale heeft dubbele visie op Santander

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ