Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Lezersvragen Michiel Pekelharing, 3 jun 2016 09:03

Lezersvraag: Hoe kijkt u aan tegen het aandeel Genmab?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Genmab is een Deens biotechbedrijf waarvan het lot voor een groot deel bepaald wordt door het middel Darzalex tegen leukemie. Vooralsnog is dat geen slechte zaak.

Het middel wordt in onder meer de Verenigde Staten op de markt gebracht door farmaciereus Johnson & Johnson, die 12% van de omzet als licentie-inkomsten doorgeeft aan Genmab. Aanvankelijk viel de inkomstenstroom wat tegen. Sinds het debuut op 16 november 2015 en het eind van het jaar leverde het middel Genmab een omzet op van $19,7 mln. Dat was een kleine tegenvaller. Ook de prognose van een ebit van DKK25-75 mln over heel 2016 bleef wat achter bij de verwachtingen. De koersdruk die hierdoor ontstond en de onzekerheid over het potentieel van Darzalex waren aanleiding om in Beleggers Belangen nr. 8 van dit jaar in de rubriek lezersvragen het aandeel een houdadvies te geven.

Sindsdien komen er duidelijke aanwijzingen dat het middel zijn belofte goed gaat inlossen. Volgens een studie van onderzoeksbureau BrandImpact heeft Darzalex inmiddels een aandeel van 21% op de markt van zogeheten derde lijn-middelen. Dit zijn medicijnen die worden gebruikt als een patiënt onvoldoende reageert op andere producten. De totale markt voor leukemie-medicijnen wordt gedomineerd door middelen zoals Revlimid (van Celgene) en Velcade (van Takeda Pharmaceutical) die gewoonlijk als eerste aanpak worden gebruikt. Hierdoor komt het totale marktaandeel van Darzalex nog maar op 3%.

Een ander positief signaal is dat Genmab in april de afzetprognose voor heel 2016 verhoogde van $250 à $300 mln tot $400 à $450 mln. Hierdoor zouden de licentie-inkomsten circa $20 mln hoger liggen dan verwacht. De verbeterende vooruitzichten komen voor een groot deel al naar voren in een beurskoers die met ruim 40% omhoog is geschoten sinds de vorige lezersvraag over Genmab in dit blad stond. Desondanks heeft het aandeel in potentie nog behoorlijk wat opwaarts potentieel. Johnson & Johnson verwacht dat de omzet kan groeien richting $5 mrd en het Amerikaanse effectenhuis Wells Fargo bracht onlangs een prognose van $3,3 mrd in 2019 naar buiten.

Voor beleggers die zich het zeer hoge risico kunnen permitteren – de kans bestaat bijvoorbeeld dat Darzalex overvleugeld wordt door een nieuw middel tegen leukemie – wordt het advies verhoogd naar ‘kopen’. Voorwaarde is wel dat er belegd wordt via een broker met een breed aanbod zoals Binck, aangezien het aandeel niet bij elke bank in het beleggingsaanbod is opgenomen.

Lees ook: Biotechbedrijven azen op inhaalslag


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!