Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 24 feb 2016 10:03

Hoe kijkt u tegen het Deense aandeel Genmab aan?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Genmab is een Deens biotechbedrijf en net als de meeste sectorgenoten kent het beursfonds de laatste maanden een behoorlijk volatiel koersverloop. Behalve aan het wisselende sentiment binnen de industrie is dat voornamelijk te wijten aan de ontwikkelingen rondom het middel Darzalex, ook wel bekend onder de ontwikkelingsnaam daratumumab. Dit is een middel tegen bepaalde vormen van leukemie dat vorig jaar toestemming kreeg voor de lancering op de Amerikaanse markt.

Die lancering ligt niet in handen van Genmab zelf, maar in die van het grote farmacieconcern Johnson & Johnson (JNJ) dat Darzalex in licentie heeft genomen. Bij de publicatie van de jaarcijfers van Genmab op 17 februari werd bekend dat de licentie-inkomsten voor het Deense bedrijf vanaf de introductie op 16 november tot het eind van het jaar op $19,7 mln zijn uitgekomen. Dat is iets minder dan waar veel analisten op rekenden en ook de prognose van een ebit in 2016 van 25 tot 75 miljoen Deense kronen oogt wat mager.

Genmab moet echter niet te zwaar worden afgerekend op de voorzichtige prognose. Darzalex wordt namelijk vaak pas ingezet als andere medicijnen niet of nauwelijks meer effectief zijn. Onderzoek wijst erop dat het middel goed aansluit bij een op de drie patiënten waarbij geen enkel ander product meer werkt. Johnson & Johnson houdt er dan ook rekening mee dat de markt voor daratumumab flink kan groeien – mogelijk tot $5 mrd per jaar.

Daarvan zou ongeveer 12% naar Genmab toestromen, dat op basis van de huidige prognose die inkomstenstijging zelf nog niet volledig lijkt te hebben ingecalculeerd. Die inkomsten kan het bedrijf goed gebruiken om het onderzoek te financieren voor de inzet van daratumumab met andere middelen. Behalve door de voortgang van deze projecten wordt de fantasie in het aandeel gevoed door de mogelijkheid dat Johnson & Johnson een bod uitbrengt.

Het Amerikaanse concern heeft vorig jaar al aangegeven dat het op zoek is naar kleine tot middelgrote aankopen die ervoor kunnen zorgen dat de omzetgroei aantrekt. Die mogelijke interesse verklaart ook waarom de koers zich sinds 9 februari met een rally van 25% kon herstellen van een koersdaling van ruim 30% sinds begin december. Hoewel Genmab volop potentieel heeft, verdient het aandeel met het oog op de zeer hoge waardering (k/w van ruim 40 op basis van de winstprognose voor 2017) en de hoge volatiliteit momenteel een houdadvies.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!