Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 5 dec 2014 08:58

Russische roulette

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Sancties deerden Rusland niet, maar de lage olieprijs doet het land de das om. De economie balanceert op de rand van de afgrond. De roebel zit in een vrije val, beurskoersen zijn gecrasht. Wie durft, koopt nu Russische aandelen.

Rusland reageerde laconiek toen de Europese Unie en de Verenigde Staten het land sancties oplegden. De sancties waren een gevolg van de Russische inmenging in Oekraïne. Rusland sloeg terug met tegenmaatregelen en intensiveerde de betrekkingen met andere bevriende handelspartners.

Kapitaalmarkt

Aanvankelijk leek het erop dat de sancties weinig zoden aan de dijk zouden zetten. Door het uitblijven van boycots op enerigieleveranties was de factor tijd voor Rusland een bondgenoot, totdat op de internationale grondstoffenmarkten de prijs voor ruwe olie ging dalen.

Maar wat het land echt het meest raakt, zijn niet de lage prijzen voor olie en aardgas, maar wel het verbod op toegang tot de kapitaalmarkten. Op 12 september jl. kondigden Brussel en Washington een reeks bijkomende maatregelen aan die gericht waren op de Russische financiële sector. Hierbij werd banken en verzekeraars de toegang tot de Amerikaanse en Europese kapitaalmarkten ontzegd. In 2013 kwam bijna de helft van het geld dat Russische banken via obligaties ophaalden uit landen van de Europese Unie.

Toen eind november de olieprijs onder de 70 dollar per vat zakte, bleek dat de roebel (ten opzichte van de Amerikaanse dollar) eveneens 40 procent in waarde was gedaald. Op zich niets bijzonders, de correlatie tussen de Russische munt en de olieprijs op de internationale markten is altijd al heel hoog geweest, maar een goedkopere munt betekent ook hogere importprijzen en de inflatie is toch al hoog, bijna 8 procent.

Om te vermijden dat de binnenlandse consumptie en werkgelegenheid zouden lijden onder de lage koers stutte de Russische centrale bank tot begin vorige maand de roebel met steunaankopen. Maar sinds 10 november zegt de centrale bank dat ze dat niet langer doet. Ze wil zogenaamd niet langer interen op haar valutareserve. Een van de redenen is dat Russische banken nu nadrukkelijk gebruik moeten maken van de mogelijkheid om bij de centrale bank geld te lenen, als gevolg van de sancties. Wat ook een rol speelt is de kapitaalvlucht. Banken, bedrijven en gezinnen halen hun geld van de bank en kopen in het buitenland dollars, wat de koers van de roebel nog verder doet dalen.

Tegenstroom

Telkens wanneer een bedrijf, een sector, een regio of een munt zwaar getroffen wordt, hoor je dat je op het vinkentouw moet zitten om toe te slaan, zoals Jim Rogers en J.P. Morgan nu.

Jim Rogers, de keurrijke beursgoeroe, liet onlangs weten dat hij aandelen van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot en kunstmeststoffenproducent Phosagro had gekocht. In een interview met de Britse zakenkrant The Financial Times had hij geen goed woord over voor de westerse sancties. De maatregelen zorgen ervoor dat Rusland zijn banden met Azië en in het bijzonder met China zal aansterken, waardoor de EU-landen en de VS er het nakijken hebben.

Andrew Goldberg, marktstrateeg bij de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan, geeft grif toe dat de Russische economie een puinhoop is en toch opent hij posities in Russische aandelen. Waarom? Wel omwille van het simpele feit dat volgens hem verreweg het meeste slechte nieuws al in de koers verdisconteerd is. En als er toch meer jobstijdingen naar buiten komen, dan zal naar mening van Goldberg de schade ervan beperkt zijn, omdat de koersen al zo ver waren gezakt. Je moet hierbij denken aan aandelen van gasproducent Gazprom, 's lands grootste bank Sberbank, oliemaatschappij LUKoil et cetera, maar welke precies laat hij in het midden.

Maar los daarvan is de vraag of je als kleine belegger in de huidige context (lees: westerse sancties) wel individuele Russische aandelen moet kopen. Wie weet worden de sancties verruimd en aandeelhouders onteigend. Als individuele belegger mag je een portie van je kapitaal vrijmaken voor risicobeleggingen en daarvan een deel voor Russische aandelen reserveren. Zolang je maar onthoudt dat er een duidelijke link is tussen de roebel en de olietarieven. De daling van de olieprijzen heeft op de Russische economie een grotere impact dan de internationale sancties. Een veiligere manier om te profiteren van het koersherstel van Russische aandelen is het kopen van ETF’s, zoals de iShares MSCI Russia Capped Index Fund ETF, Market Vectors Russia ETF of de SPDR S&P Russia ETF.  @ Ivan Snurer