Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 3 nov 2014 08:30

Advieswijzigingen uitgelicht

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

In oktober waren alle ogen gericht op de problemen bij Fugro en op de overname van Nutreco. Ook de dubbele adviesverhogingen van AkzoNobel en Heineken eisten de aandacht van beleggers op. Alle opzienbarende advieswijzigingen van vorige maand.

Analisten vergezellen hun aandelenopinies graag van koersdoelen. Ondubbelzinnige adviezen zoals kopen of verkopen moeten hierdoor nog meer tot de verbeelding van beleggers spreken. Dubbele advieswijzigingen waarbij én het koersdoel én het beleggingsadvies in één adem in dezelfde richting worden aangepast, getuigen van convictie. De lijst voert naast dubbele advieswijzigingen ook initiële koopadviezen op. De aandelen zijn op alfabetische volgorde en chronologisch gerangschikt in de tijd.

Ahold

JPMorgan verhoogde op woensdag 29 oktober het beleggingsadvies van de grootgrutter van neutral naar overweight en het koersdoel van 13,20 naaar 14 euro. De Amerikaanse zakenbank gaat ervan uit dat in de Verenigde Staten de omzetontwikkeling zal verbeteren en verwacht dat ook in Nederland en in andere Europese landen de omzet zal stijgen. Het aandeel Ahold sloot vrijdag 31 oktober op 13,34 euro.

Air France-KLM

JPMorgan heeft op dinsdag 6 oktober het beleggingsadvies aangepast van underweight naar overweight en daarbij het koersdoel bijgesteld van 7 naar 8,50 euro. Het aandeel Air France-KLM heeft volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank een aantrekkelijk opwaarts potentieel en ze vertrouwen op een goede afloop van de problemen bij de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Citi Research verlaagde Air France-KLM een dag eerder van buy naar hold en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 9,90 naar 7,70 euro. De analisten van de Amerikaanse grootbank vrezen de gevolgen van ebola en het conflict tussen de directie en de piloten. Het aandeel Air France-KLM sloot vrijdag op 6,74 euro.

Akzo Nobel

Goldman Sachs haalde weliswaar op dinsdag 28 oktober Akzo Nobel van de verkooplijst door het beleggingsadvies te verhogen naar neutral, maar stelde het koersdoel met een euro neerwaarts bij van 60 naar 59 euro. De Amerikaanse zakenbank denkt dat het chemieconcern beter gepositioneerd is dan zijn concurrenten en volgend jaar zal profiteren van de lagere grondstofprijzen.

ING Research deed op vrijdag 17 oktober precies hetzelfde. Analisten van de Nederlandse bank verhoogden het beleggingsadvies van hold naar buy en verlaagden het koersdoel van 60 naar 56 euro. De adviesverhoging wordt ondersteund door de aanhoudende volumegroei en de stijgende marge, maar wordt vooral ingegeven door de aantrekkelijke waardering van het aandeel.

Nomura verhoogde een dag eerder zowel het beleggingsadvies als het koersdoel van het chemieconcern. Op donderdag 16 oktober ging het advies van neutral naar buy en het koersdoel van 62 naar 63 euro. De lagere grondstofkosten en positieve effecten helpen volgens analisten van de Japanse zakenbank het bedrijf bij het behalen van zijn doelstellingen. Akzo Nobel sloot vrijdag op 53,01 euro.

Altice

Nomura plakte op woensdag 22 oktober een initieel houdadvies met 45 euro als koersdoel op de Franse kabelaar. Volgens de Japanse zakenbank weet het management van Altice overnames stevig te integreren en daarnaast is er zicht op nieuwe waardevolle overnames. Minpunt is evenwel de stevige waardering van het aandeel, waardoor er weinig koerspotentieel is. Altice sloot vrijdag op 49,69 euro.

DSM

Nomura verlaagde op donderdag 16 oktober het beleggingsadvies van buy naar neutral en het koersdoel van 63 naar 58 euro. De analisten van de Japanse bank verwachten dat door de zwakke macro-economische omgeving het herstel bij Human Nutrition langer zal duren dan eerder verwacht. Het aandeel DSM sloot vrijdag op 49,97 euro.

Delta Lloyd

Exane BNP Paribas verzorgt sinds dinsdag 7 oktober de opvolging met een outperform en een koersdoel van 23 euro. Volgens de Franse bank noteert de verzekeraar in vergelijking tot de Europese verzekeringssector tegen een scherpe korting. Delta Lloyd sloot vrijdag op 18,18 euro.

Fugro

SNS Securities verlaagde op donderdag 30 oktober het advies van buy naar sell en het koersdoel van 25 naar tien euro. Nochtans in aanloop naar de beleggersdag van de bodemonderzoeker verhoogde de Nederlandse bank haar advies van reduce naar buy, maar stelde op die bewuste (maan)dag zijn koersdoel neerwaarts bij van 26 naar 25 euro. SNS plaatste het aandeel op maandag 27 oktober juist op de kooplijst omdat de meeste ellende na de koersval van de voorbije maanden ogenschijnlijk ingeprijsd was. Na de beleggersdag maakt men zich zorgen over de bankconvenanten en noemt men de eerder afgegeven koopaanbeveling prematuur.

Goldman Sachs verhoogde op maandag 20 oktober het beleggingsadvies van sell naar neutral, maar verlaagde in één adem het koersdoel van 28,50 naar 21 euro. De adviesverhoging volgde op de koersdalingen van het afgelopen jaar waardoor de prijs van het aandeel een betere afspiegeling is van het neerwaartse risico van de zwakkere markt. Fugro sloot vrijdag op 11,02 euro.

Gemalto

Credit Suisse verlaagde op dinsdag 28 oktober het beleggingsadvies van neutral naar underperform en het koersdoel van 65 naar 50 euro. De Zwisterse bank stelt dat de omzet- en winstguidance van het Franse beveiligingsbedrijf te weinig rekening houdt met de potentiële risico’s op korte en lange termijn.

Barclays veranderde op maandag 20 oktober zijn overweight-advies in underweight en bij die gelegenheid pasten analisten van de Britse bank het koersdoel aan van 87 naar 50 euro. De dubbele adviesverlaging volgt op de nieuwe SIM-kaart die Apple aankondigde, waardoor een belangrijk deel van de omzet op de tocht staat. Gemalto sloot vrijdag op 61,01 euro.

Grontmij

KBC Securities verlaagde op vrijdag 31 oktober het beleggingsadvies van accumulate naar hold en het koersdoel van 4 naar 3,90 euro. Hoewel analisten van de Belgische bank te spreken zijn over de beter dan verwachte resultaten in het derde kwartaal, verwachten zij dat de marktomstandigheden voor het Nederlandse advies- en ingenieursbureau moeilijk zullen blijven. Grontmij sloot vrijdag op 3,67 euro.

Heineken

JPMorgan verhoogde op maandag 27 oktober het beleggingsadvies van underweight naar neutral en schroefde daarbij het koersdoel fors op van 47 naar 56 euro. Volgens de Amerikaanse zakenbank verbeteren de prestaties in de opkomende markten de  winstgevendheid van de bierbrouwer.

Goldman Sachs ruilde op 15 oktober het sell-advies in voor een buy en verhoogde en navenant het koersdoel van 51 naar 69 euro. Analisten van de Amerikaanse zakenbank stellen dat de superieure groeivooruitzichten van Heineken niet langer een korting ten opzichte van sectorgenoten rechtvaardigen. Het aandeel sloot vrijdag op 59,59 euro.

Imtech

SNS Securities verhoogde op dinsdag 28 oktober het advies voor de technische dienstverlener van sell naar hold en verhoogde ogenschijnlijk het koersdoel van 10 eurocent naar 5 euro. De adviesverhoging is een antwoord op de omgekeerde aandelensplitsing van 500 tegenover 1 als gevolg van de tumultueuze claimemissie. Na correctie blijkt echter dat het koersdoel de facto verlaagd is van 50 naar 5 euro. Imtech sloot vrijdag op 4,35 euro.

KPN Telecom

Deutsche Bank hervatte op dinsdag 21 oktober na een onderbreking van een jaar de opvolging met een buy en koersdoel van 2,90 euro. Analisten van de Duitse bank stellen dat nadat de balans verbeterd is het leed geleden is en de tarieven voor draadloze telefonie in lijn liggen met het Europese gemiddelde. Nieuwkomers kunnen hierdoor de zittende partijen moeilijker ondermijnen met lagere prijzen. Het aandeel KPN sloot vrijdag op 2,62 euro.

Nutreco

Kepler Cheuvreux zette op vrijdag 24 oktober aan met een intiteel koopadvies op de diervoederspecialist. Hoewel SHV drie dagen eerder een overnamebod van 40 euro deed, denkt de Nederlandse analist van de Franse bank dat zijn koersdoel van 46 euro betere afspiegeling is van de waarde.

Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde op dinsdag 21 oktober het koersdoel van 40 naar 43 euro nadat de Nederlandse privaatbank het advies een dag eerder verhoogde van niet-aanbevolen naar speculatief-aanbevolen.

SNS Securities veroogde op woensdag 15 oktober het beleggingsadvies van houden naar kopen en schroefde daarbij het koersdoel met een luttele euro op van 34 naar 35 euro. De dubbele adviesverhoging werd onderebouwd met fundamentele argumenten, maar een koersdoel van 47 euro zou zowaar ook kunnen, mits Nutreco het voorwerp werd van een overname. Het aandeel Nutreco sloot vrijdag op 39,96 euro.

Philips

UBS verlaagde op dinsdag 21 oktober het beleggingsadvies van buy naar hold en tegelijk werd het koersdoel verlaagd van 25 naar 22 euro. De dubbele adviesverlaging volgde op de resultaten die Philips bekendmaakte over het derde kwartaal. Het uitblijven van autonome groei was daarbij de grootste verrassing voor de analisten van de Zwitserse zakenbank. Philps sloot vrijdag op 22,29 euro.

TNT Express

Berenberg verhoogde op donderdag 23 oktober het beleggingsadvies van sell naar hold, maar verlaagde daarbij het koersdoel van 5,35 naar 4,90 euro. De analisten van de Duitse privaatbank wijzen erop dat de aandelen sinds mei 30 procent van hun waarde hebben verloren als gevolg van twee winstwaarschuwingen. Per saldo wordt TNT Express nu lager gewaardeerd dan zijn Amerikaanse concurrenten. Het aandeel sloot vrijdag op 4,63 euro.

TomTom

ING Research verhoogde op donderdag 30 oktober het beleggingsadvies van hold naar buy en het koersdoel van 6 naar 7 euro. De analisten van de Nederlandse bank vinden het een goed moment om in te stappen en dit ondanks de zwakke cijfers over het derde kwartaal. Het nieuwe kaartenplatform en de groeipotentie in Telematics compenseert de krimp bij PND. TomTom sloot vrijdag op 5,78 euro.

Unibail-Rodamco

HSBC verhoogde op maandag 1 oktober het beleggingsadvies van neutral naar overweight en het koersdoel van 210 naar 240 euro. De analisten van de Britse bank zijn te spreken over de recente aan- en verkopen van het Franse vastgoedbedrijf. Unibail wil voor 2 miljard euro vastgoed van de hand doen en zich richten op grotere projecten. Unibail sloot vrijdag op 204,45 euro.

Toelichting

De Engelstalige begrippen accumulate, outperform(er) en overweight kunnen worden geïnterpreteerd als (buy) kopen. Equalweight, in-line en neutral als (hold) houden. Reduce, underperform(er) en underweight als (sell) verkopen. @ Ivan Snurer