Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Peter Schutte, 23 sep 2014 10:50

Aandelen kunnen nog hoger

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De aandelenmarkten blijven per saldo maar stijgen. Onze eigen AEX noteert inmiddels op de hoogste stand in zes jaar. Wat moet de trigger zijn om de koersen nog verder te doen oplopen?

Veel beleggers kijken met de nodige verbazing naar de stijging van de aandelenmarkten. Europese en Amerikaanse aandelen noteren op recordniveau. Voor Europese aandelen wordt momenteel ruim 14 keer de verwachte winst voor dit jaar betaald en bij Amerikaanse aandelen ligt deze multiple zelfs op 18. Met al die bedreigingen en ellende in de wereld toch zo veel betalen voor aandelen? Beleggers die nu nog in de markt stappen verwachten waarschijnlijk goed nieuws voor het bedrijfsleven, maar waar moet dat vandaan komen?

De Fed

Aan het stelsel van Amerikaanse centrale banken ligt het niet. Fed-baas Janet Yellen heeft geen indicatie gegeven wanneer de eerste rentestap zal worden genomen. Voorlopig lijkt een verkrapping er ook niet snel in te zitten gezien de ook in de Verenigde Staten dalende inflatie. Het meest optimale scenario voor de ontwikkeling van de Amerikaanse economie uit hoofde van het Fed-beleid lijkt een gematigde groei. De rente kan dan laag blijven en de economie krijgt meer tijd te herstellen. Voorlopig ziet het hier ook naar uit. Lang niet alle macro-data uit de Verenigde Staten zijn positief. Het laatste banencijfer viel tegen en ook de industriële productie viel terug. Verder vertoont de Amerikaanse huizenmarkt een divers beeld.

Voortgaande winstgroei

Koersen zouden verder kunnen stijgen als bedrijven een boven verwachting hoge winstgroei laten zien. Daarvoor is het natuurlijk handig als de economie floreert, maar ook bij een gematigd economisch verloop is winstgroei zeer goed mogelijk. Juist door de lage rente kunnen bedrijven zeer goedkoop lenen. Herfinanciering vindt plaats tegen lagere tarieven, wat een behoorlijke hefboom in de winstontwikkeling geeft. Verder zijn bedrijven nog altijd de vruchten aan het plukken van kostenbesparingen en efficiencymaatregelen. Juist nu het economisch beter gaat kunnen ze meer verkopen en de hefboom zijn werk laten doen. De laatste jaren was winstgroei vooral gebaseerd op kostenbesparingen en nu kan het mes aan twee kanten snijden. Op basis van ramingen voor volgend jaar noteert de S&P 500 tegen een koers-winstverhouding van 15,6 boven het tienjaarsgemiddelde van 14,1. Positieve winstverrassingen kunnen deze ‘overwaardering’ weg nemen.

Geopolitieke stabiliteit

Het klinkt te mooi om waar te zijn en daarom lijken de geopolitieke spanningen voorlopig eerder een groot risico dan een kans. De Verenigde Staten vechten tegen IS en daarnaast speelt de spanning tussen Oost en West met betrekking tot Oekraïne een grote rol. Beurzen lijken het wat terzijde te schuiven. Positieve wendingen zoals een bestand tussen Oekraïne en de separatisten te vieren ze met hogere koersen.

Er zijn genoeg aanleidingen te bedenken voor mogelijke correcties. En die kunnen natuurlijk ook het uitgelezen moment zijn om wat lager in te stappen en te profiteren van kansen die zich ook nu nog voordoen.


Foto: Tuncay