Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 18 mrt 2014 11:00

Drie interessante dividendbetalers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Na het jaarcijferseizoen wordt het weer tijd voor de aandeelhoudersvergaderingen. Dat klinkt altijd saai, maar in deze periode worden ook de dividenden uitgekeerd. Veel bedrijven zijn ruimhartig en het is zonde daar niet van te profiteren.

Bedrijven zitten over het algemeen goed bij kas, hebben hun balans op orde en realiseren gezonde kasstromen door flinke kostenbesparingen. Ruimte genoeg dus om een fiks deel van de winst uit te keren en daarnaast nog de nodige investeringen te kunnen doen.

De jaarcijfers waren over het algemeen niet uitbundig en hebben zelfs de nodige tegenvallers opgeleverd. AEX-bedrijven als DSM, Wolters Kluwer en Fugro konden niet overtuigen en werden zelfs behoorlijk afgestraft. Gemene deler bij deze fondsen is wel dat zij toch een goed dividend uitkeren. Bedrijven vinden het ook belangrijk de aandeelhouder goed te bedienen. Dat biedt kansen.

Hier drie niet-AEX fondsen die interessant zijn vanwege het mooie dividend en de gezonde groeivooruitzichten.

Besi

Chipmachinefabrikant Besi boekte over 2013 een winst per aandeel van €0,43, tegen €0,42 over 2012. Het bedrijf ziet de orderontvangst dit kwartaal flink stijgen, wat zal resulteren in een mogelijke omzetgroei van 25-30%. Besi zit zeer ruim bij kas. Het jaar werd afgesloten met een nettokaspositie van €71 mln, gelijk aan circa €1,90 per aandeel.

Aandeelhouders krijgen daar een portie van. Werd over 2012 al een ruim dividend betaald van €0,30 per aandeel, een pay-out van 71%, over 2013 bedraagt het dividendvoorstel €0,33, een pay-out van 77%. Door het aantrekkelijke dividend, de goede winstvooruitzichten en de nog altijd vermeende stevige onderwaardering binnen de sector is het aandeel de laatste weken behoorlijk gestegen. Op de huidige koers van €11,07 bedraagt het dividendrendement toch nog 3,0%. Niet slecht voor een dergelijke groeier.

TKH

Technologiebedrijf TKH overlegde een mooi rapport over het vierde kwartaal, vooral qua marges en kijkt met groot vertrouwen naar de toekomst. De operationele marge bereikte in het vierde kwartaal een niveau van 11,0%, tegen 9,6% het jaar ervoor. Vooral de prestatie in het segment Building Solutions mocht er zijn. Ondanks de malaise in de bouw- en constructiemarkten wist TKH hier mede door kostenbesparingen en slimme oplossingen als geavanceerde camerasystemen de marge op te krikken van 5,2% naar 8,0%.

TKH denkt de komende 3-5 jaar 300-500 mln omzet te kunnen toevoegen, vooral autonoom, met marges tot wel 15%. Gaat dat lukken dan kan de winst van het bedrijf flink stijgen. Geschoond voor eenmalige posten kwam de winst per aandeel afgelopen jaar uit op €1,48, tegen €1,27 het jaar ervoor. Volgend jaar moet dat ruim boven de €2 kunnen uitkomen, mits de economie niet te veel tegenzit natuurlijk.

TKH stelt een dividend voor van €0,75, een dubbeltje meer dan het jaar ervoor en een pay-out van bijna 50%. Op de huidige koes van €25,10 rendeert het dividend 3,0%, mooi meegenomen bij een dergelijke groeier.

Docdata

Docdata, afwikkelaar van online-retail transacties en fabrikant van machines voor met name documentbeveiliging, boekte over 2013 een winst per aandeel van €1,24, tegen €1,09 over 2012. Het bedrijf kent voor de langere termijn uitstekende groeimogelijkheden, maar kampt wel met het verlies van de grootste klant Zalando. Daarom zal het resultaat dit jaar mogelijk lager uitkomen. Gunstig is dat de orders van de machinegroep IAI beginnen te lopen.

Docdata is vanwege de gezonde financiële positie altijd gul met dividend. Ondanks de wellicht wat mindere winstgevendheid dit jaar stelt het bedrijf een dividend voor van €0,70 tegen €0,55 over 2012. Daarmee is de pay-out verhoogd van 50% naar 56%. Op de huidige koers van €16 bedraagt het dividendrendement een mooie 4,4%.

Auteur heeft een positie in TKH en in Docdata.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.