Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 15 sep 16:03

Beurs & Economie | Winstprognoses lager, koersen hoger

0 0 Leestijd ongeveer

De winstcijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven over het tweede kwartaal overtroffen zoals gebruikelijk de verwachtingen. Toch liggen de winstverwachtingen voor 2023 nog wel lager dan een jaar geleden.

Al jarenlang levert het kwartaalcijferseizoen in de VS min of meer dezelfde conclusie op: de overgrote meerderheid van de bedrijven maakt (net iets) betere winstcijfers bekend dan analisten hadden verwacht. Zo ook het afgelopen kwartaal. Bijna 76% van de bedrijven uit de S&P500 Index wist de gemiddelde analistenverwachting te verslaan. Dat is een iets hoger percentage dan gebruikelijk. In de afgelopen tien jaar waren de gepubliceerde kwartaalcijfers in 72% van de gevallen beter dan analisten van te voren hadden gedacht.

Zoals gebruikelijk werd de groei van de winst per aandeel opnieuw ondersteund door de inkoop van eigen aandelen. Bijna 68% van de bedrijven uit de S&P500 Index had in het tweede kwartaal van dit jaar minder aandelen uitstaan dan een jaar geleden. Met 17,5% viel het aantal bedrijven dat in het afgelopen kwartaal de gemiddelde analistenverwachtingen niet kon waar maken juist mee, ruim 20% aan tegenvallers is ‘normaal’, zo blijkt uit data van de hier al vaker geroemde Standard & Poor’s-analist Howard Silverblatt.

Het afgelopen kwartaal bleef de winst per aandeel van vooral bedrijven uit de sectoren Nuts en Vastgoed achter bij de verwachtingen. Niet geheel toevallig is de nutssector dit jaar het slechtst presterende segment in de S&P500 Index en ook de vastgoedsector blijft dit jaar gemiddeld achter bij de belangrijkste Amerikaanse beursindex. Daar tegenover staan de sectoren Technologie en Discretionaire Consumentenuitgaven. In deze sectoren lagen respectievelijk 88 en 85% van de gepubliceerde winstcijfers boven de gemiddelde analistenverwachting. Met koerswinsten van ruim 32% voor de sector Discretionaire Consumentenuitgaven en bijna 41% voor Technologie zijn deze beter dan verwachte cijfers dit jaar op de beurs niet onopgemerkt gebleven.

Koerswinst

Al met al een op zichzelf vrij standaard cijferseizoen dus. Wel opmerkelijk is dat analisten in vergelijking tot een jaar geleden nog steeds uitgaan van een lagere winst per aandeel voor heel 2023. In september vorig jaar rekenden analisten voor 2023 nog op een gemiddelde winst per aandeel van bijna $240 voor de bedrijven uit de S&P500 Index. Die winstverwachting werd kwartalen op rij verlaagd, maar is de afgelopen weken eindelijk weer wat opwaarts bijgesteld (zie grafiek). Niettemin ligt de huidige gemiddelde winsttaxatie voor S&P500 Index van ruim $220 nog duidelijk onder het niveau dat vorig jaar september nog voor heel 2023 werd voorzien. Dat heeft de S&P500 Index echter geen pijn gedaan. In de afgelopen twaalf maanden is de index met ruim 10% gestegen.

Het gevolg van een lagere winstverwachting en een hogere indexstand is uiteraard een hogere waardering. Vorig jaar september lag de koers-winstverhouding van de S&P500 Index voor 2023 op een al niet heel bescheiden 16,7. Inmiddels is de waardering van de Amerikaanse beurs voor dit jaar opgelopen tot 20,2. Dat is een waarderingsstijging van meer dan 20% in een jaar tijd. Dat maakt het des te belangrijker dan het Amerikaanse bedrijfsleven de winstverwachtingen voor 2024 weet in te lossen. Voor 2024 rekenen analisten van S&P’s Silverblatt namelijk op een winst per aandeel van zo’n $246, bijna 12% hoger dan de voor dit jaar verwachte winst. Verwachtingen die helaas echter vaker niet dan wel worden waargemaakt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!