Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Educatie Ivan Snurer, 15 jan 15:33

Op koopjesjacht in Oostenrijk

0 0 Leestijd ongeveer

Binnen de eurozone was het vooral voor Oostenrijk een annus horribilis, met een gemiddelde koersdaling van 19%. Welke aandelen zijn er nu een koopje?

Het jaar 2022 is er een om snel te vergeten. Alles bij elkaar daalden blijkens de STOXX Global 1800 wereldwijd de beurskoersen met 14,3%. Het hele jaar door deinden de markten mee met corona, de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen, de gierende inflatie en de renteangst. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat de verliezen op de beurzen niet groter uitpakten.

Voor de Euro STOXX gaat met een min van -14,4% 2022 de annalen in als het slechtste beursjaar sinds 2008. Als gevolg van de kredietcrisis maakten de aandelenmarkten in de eurozone toen een snoekduik van 46,3%.

Achter een gemiddelde schuilen zoals gewoonlijk grote verschillen. Het verlies van de AEX mag met -13,7% dan wel in lijn liggen met het Europese gemiddelde, maar twee (euro)landen scoorden in 2022 wel een plus. De beurzen van Athene en Lissabon profiteerden volop van de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Het is verbazingwekkend dat in het afgelopen jaar de aandelenmarkten van de in 2008 zo geplaagde Zuid-Europese landen duidelijk beter presteerden dan de Noord-Europese.

Oostenrijk

Naast winnaar zijn er ook verliezers. Zoals uit de histogram blijkt, was dat vorig jaar binnen de eurozone overduidelijk de ATX, de hoofdindex van de Wiener Börse in Oostenrijk. Door de bank genomen kelderden aandelen in Wenen met -19%, een annus horribilis. Oostenrijk onderhield lange tijd een vriendschappelijke relatie met Rusland en nu moet de economie op de blaren zitten.

Koopjesjacht in Oostenrijk

Maar bij een breed gedragen daling van 20% gaan doorgewinterde beleggers op zoek naar goedkope aandelen. Eigenlijk is het de eeuwige vraag: welke aandelen kan ik op dit moment het beste kopen? Natuurlijk die waarvan je verwacht dat ze gaan stijgen. De renteverhogingen van centrale banken hebben geen directe invloed op de aandelenmarkten, de enige directe impact is dat geld lenen bij centrale banken duurder wordt voor commerciële banken, met als resultaat dat geld lenen bij een commerciële bank ook duurder wordt voor bedrijven en particulieren.

De gevolgen van een renteverhoging spreiden zich als een olievlek uit, over de economie en over de aandelenmarkten. Maar niet alle aandelen zijn even gevoelig voor de stijgende rente. Dat heeft te maken met de toekomstige kasstromen en winsten, en de waardering daarvan. De waardering van de kasstromen en de winst wordt met de rente verdisconteerd, jargon voor verrekenen. Naarmate de rente stijgt, daalt de huidige waarde van de winst die in de toekomst zal worden behaald en omgekeerd.

Door de uitzonderlijk lage rente van de voorbije jaren zijn de waarderingen van de toekomstige winsten van aandelen aardig opgelopen. Maar nu de rente sinds vorig jaar stijgt, daalt de huidige waardering van de toekomstige winst en dalen bijgevolg de koersen van zogeheten groeiaandelen. Bij groeibedrijven ligt de focus immers op de lange termijn. Bij waarde-aandelen daarentegen ligt de focus op de winstgevendheid op korte termijn en het dividend. De keerzijde is wel dat ze een lager groeipotentieel hebben dan groeiaandelen.

Snel en eenvoudig

Om snel en eenvoudig te kunnen achterhalen welke aandelen goedkoop zijn, kan je ze het beste onderwerpen aan een vergelijkende test. Aandelen zijn vaak met een reden goedkoop. Bedrijven met goedkope aandelen zitten vaak in de problemen, torsen torenhoge schulden of kampen met teruglopende omzetcijfers.

In de vergelijkende test worden aandelen onderworpen aan meerdere waarderingsratio’s. Hierbij wordt telkens de beurskoers afgezet tegen de boekwaarde (k/b), het dividend (dvd), nettowinst (k/w) dan wel de omzet (k/o). De aandelen die zoals in onderstaande tabel op deze vier punten het beste scoren, beschikken over goede kaarten voor het nieuwe jaar. De hang naar waarde-aandelen houdt wellicht nog enige tijd aan.

Hoofdaandelen van de Wiener Borse

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!