Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 22 nov 2022 15:28

Vivoryon | Waarom de belegger niets te zoeken heeft bij het aandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Het verlies van Vivoryon is flink opgelopen als gevolg van hogere kosten en het uitblijven van nieuwe licentie-inkomsten. Tijd voor een nieuwe blik op het advies. 

Het verlies van Vivoryon is in de eerste negen maanden uitgedijd van €7,3 naar €18,9 mln. Een jaar geleden leverde een licentieovereenkomst in China nog €10,8 mln aan inkomsten op. Die omzet ontbrak in 2022 en de kosten zijn flink gestegen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling liepen met €2,5 mln op naar €16,1 mln. Een belangrijke reden is dat de onderneming meer kwijt is aan klinisch onderzoek met alzheimermiddel Varoglutamstat.

De overige kosten liepen met €1,0 mln op naar €4,2 mln, als gevolg van de uitgifte van nieuwe aandelenopties. Eind september had Vivoryon €19,8 mln in kas. Drie maanden eerder was dat nog €24,4 mln.

Kaspositie baart zorgen

De hogere onderzoekskosten en de krimpende kaspositie baren beleggers zorgen. Het bedrijf verwacht in ieder geval tot eind volgend jaar vooruit te kunnen met de huidige middelen. De volledige onderzoeksgegevens van de huidige Viviad-studie komen echter pas begin 2024 naar buiten. De kans is dus heel groot dat Vivoryon nieuw kapitaal moet aantrekken voordat beleggers een goed beeld hebben van de effectiviteit van Varoglutamstat.

Dat vooruitzicht verklaart in combinatie met een verlies dat groter is dan verwacht, waarom de beurskoers na de cijferpresentatie met ruim 10% daalde.

Advies aandeel Vivoryon blijft op ‘verkopen’

In het eerste kwartaal van volgend jaar hoopt de onderneming echter al met een tussentijdse update te komen. Als gevolg van het succes van andere alzheimermiddelen de afgelopen kwartalen – zoals Lecanemab van Biogen en Eisai – en de positie die investeringsfonds KKR recent heeft opgebouwd in Vivoryon, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Ondanks de correctie na de cijfers, staat het biotechaandeel ruim 30% hoger dan twee maanden geleden. De tegenvallende cijfers en het vooruitzicht dat pas in 2024 echt in beeld komt welke rol Vivoryon gaat spelen op de alzheimermarkt, zorgen ervoor dat beleggers geen haast hoeven te maken om positie te kiezen. Het verkoopadvies voor het aandeel Vivoryon blijft voorlopig van kracht.

Cijfers Vivoryon eerste negen maanden 2022 2021
Omzet €10,8 mln
Onderzoekskosten €16,1 mln €13,6 mln
Nettowinst  -€18,9 mln  -€7,3 mln

Aandeel Vivoryon Kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ