Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Opties Hildo Laman, 5 okt 2022 12:54

Optetip 289 | Heeft AkzoNobel het ergste wel gehad?

0 0 Leestijd ongeveer

De optietip van deze week is een call op het aandeel AkzoNobel. Verder updates over optietips op de AEX, Arcadis, QQQ en Randstad.

AkzoNobel heeft vorige week een winstwaarschuwing gegeven. Desondanks stond het aandeel ongeveer een week later zo’n 10% hoger. Een vuistregel op de beurs is dat als koersen niet meer negatief reageren op slecht nieuws, de bodem gezet is. Een vuistregel is geen wet, maar met een niet al te kostbare optiepositie wil ik inspelen op het scenario dat het ergste voor dit aandeel inderdaad achter de rug is.

Wekelijks de optietips en updates ontvangen via WhatsApp? | Klik dan hier

Ik heb gekozen voor een vrij langlopende call, die ook een flink stuk boven de huidige koers ligt. Dat heeft een groot voordeel: de investering is niet al te hoog. Als 2023 ook een jaar in mineur zou worden, dan is het verlies op deze positie beperkt.

Optieconstructie Aandeel AkzoNobel

Koop de AKZ jun24 100 call voor €0,80. Deze call heeft een looptijd van zo’n 20 maanden. Behoorlijk wat dus. Maar het aandeel zal ook flink moeten stijgen voordat deze call intrinsieke waarde krijgt. De huidige koers van het aandeel is ongeveer €61, er zal dus 60% bij moeten voordat het aandeel in de buurt van de €100 komt. Dat is een forse stijging, maar helemaal uitgesloten is dat niet. In de zomer van vorig jaar stond het aandeel boven die grens.

Maar ook een herstel naar €80 of €90 zou een aardige winst kunnen betekenen voor deze call, mits er nog voldoende looptijd resteert. De moeilijke vraag op zo’n moment zou zijn of er verkocht moet worden, of moet worden afgewacht op een verdere stijging. Zover is het nog lang niet.

AkzoNobel jun24 100 call
Koop AKZ jun24 100 call €0,80
Contractgrootte 100
Expiratiedatum vrijdag 21 juni 2024
Risicoschatting laag
Maximale winst onbeperkt
Maximaal verlies €80,00

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement is ondanks de twee sterke koersdagen nog niet echt verbeterd: 25,7%. Rekenkundig is het gemiddelde 50,0%. De aandelenmarkten hebben maandag en dinsdag het verlies van 22 en 23 september voor een groot deel goedgemaakt. Dat is op zich hoopgevend, maar twee dagen met mooie stijgingen is niet genoeg om te concluderen dat de ellende definitief achter de rug is. De Amerikaanse inflatiecijfers over september die volgende week donderdag bekendgemaakt worden zullen op korte termijn de toon zetten op de markten. Er worden veel vergelijkingen gemaakt met beruchte periodes uit het beursverleden, maar de huidige situatie is naar mijn mening ongebruikelijk.

Hoewel de angst voor een recessie al het hele jaar groot is, is er op veel plekken nog altijd geen sprake van een recessie. De arbeidsmarkt is ook relatief sterk, ondanks dat de Amerikaanse arbeidscijfers deze week wat slechter waren. De energiesituatie in Europa is niet best, maar niemand weet wat ons te wachten staat. Beleggers (mensen in het algemeen eigenlijk) hebben veelal de neiging om ervan uit te gaan dat het allemaal niet goed zal aflopen, dat verklaart het beursverloop tot nu toe. De komende kwartalen zal als het goed is meer duidelijk worden. Hoe komt Europa de winter door (en uit)? Komt die recessie er nu eindelijk? Blijft de inflatie hoog, of zakt die? Ik weet het niet, maar ik ga er in ieder geval niet vanuit dat het per definitie in ellende zal eindigen. Net zomin als dat het zeker allemaal rozengeur en maneschijn zal worden.

AEX

De stijgingen van deze week zijn slecht nieuws voor de AEX put butterfly (optietip 272). Die staat nu op een flink verlies. Zoals ik al eerder heb gezegd, kan een flinke stijging op de aandelenbeurzen dodelijk zijn voor deze positie. De tijd tikt, en de AEX staat ruim boven de bovengrens van deze butterfly. Het is zeker nog niet over en sluiten voor deze parachute. De AEX kan zo weer 5% onderuitgaan, en meer, waardoor de grens van 550 punten toch weer dichterbij komt. Ik hoop niet op zo’n scenario, vanwege de vele andere optietips die flink zullen verliezen in dat geval. Maar deze parachute biedt enige verlichting als het allemaal weer naar beneden gaat. Daarom houdt ik hem nog steeds aan.

Voor de AEX 1-bij-2 spread (optietip 287) is de stijging van begin deze week natuurlijk een positieve ontwikkeling. Maar de stijgende lijn zal de komende maanden wel doorgezet moeten worden wil deze positie een (groot) succes worden. Als de AEX eind dit jaar ruim boven 700 punten staat, dan is 800 punten in maart een niet onmogelijk opgave. Maar als de AEX dit jaar afsluit rond het huidige niveau, of lager, dan is de kans wel erg klein dat deze positie een succes zal opleveren. Nu verkopen is hoe dan ook te vroeg. Als het herstel de komende weken doorzet, zou de waarde wel zodanig kunnen stijgen dat een verkoop interessanter wordt. Enorm veel tijd is er namelijk niet. Over ruim 5 maanden is al de expiratie, en in die tijd moet de index met meer dan 20% omhoog.

Arcadis

De callspread op Arcadis (optietip 279) staat op een aardige plus. Het aandeel staat iets boven €35, zo’n 10% hoger dan ten tijde van de opening van deze positie. De ondergrens van de callspread (€40) komt dus langzaam in zicht. Er is nog behoorlijk wat tijd te gaan tot juni, dus ik zie geen reden om nu een verkoop te overwegen. Op 27 oktober zal het bedrijf een update geven.

QQQ

De koersdreun voor de Amerikaanse technologie-aandelen in september heeft de butterfly op de Nasdaq ETF QQQ (optietip 269) gevloerd. De definitieve knock-out is er nog niet, maar de scheidsrechter is al wel aan het tellen. De kans is niet heel erg groot dat QQ over drie maanden in de buurt van $400 komt. Ik beschouw deze positie als afgeschreven. Mocht er nog een sterke opleving komen waardoor er nog enige dubbeltjes te krijgen zijn voor deze butterfly, dan zal ik daarvoor verkopen. Maar ik reken er niet op.

Randstad

Randstad heeft een speciaal dividend uitgekeerd. Voor de opties betekent dat dat de uitoefenprijzen en de contractgrootte aangepast zijn. De uitoefenprijs van de twee calls in de calendar (optietip 278) is nu 56,37 en de contractgrootte is ietsje boven 106. Deze transactie maakt voor de waarde van de opties op zich niets uit. Wat wel uitmaakt is het feit dat het aandeel woensdagochtend alweer rond het niveau stond van vóór de speciale dividenduitkering. Het aandeel is dus eigenlijk gestegen. Daardoor is de callspread ook in waarde gestegen. Winst is er nog niet, maar het gaat in ieder geval nu weer de goede kant op. De december call laat ik nog steeds lopen. Het aandeel zal in iets meer dan 2 maanden tijd met meer dan 20% moeten stijgen voordat deze call intrinsieke waarde krijgt. De kans daarop is niet groot. En als het toch gebeurt, dan zal de gekochte juni call ook een forse waarde krijgen. Daardoor is winst in dat optimistische scenario vrij zeker. Ik wacht dus af, tenminste tot december.

Blijf ook op de hoogte via Twitter: @HildoLaman

Tussenstanden: (in €, doorgehaald is gesloten)

221. ING call -46
239. MT calendar -130
240. AEX butterfly -265
244. ABN call -67
251. UN call -45
259. DSM butterfly -150
260. Bayer call -129
261. AEX butterfly -147
262. IMCD butterfly -66
263. SPY butterfly -115
264. ASL butterfly -170
265. AMG calendar -116
266. NN call -97
267. AEX 1-bij-2 spread -265
268. GLD callspread -112
269. QQQ butterfly -157
270. GOOGL butterfly -175
271. VPK calendar -71
272. AEX butterfly -83
273. AEX 1-bij-2 spread -56
274. BES callspread -82
275. RD call -43
276. PHIA call -68
277. MU butterfly -46
278. RAND Calendar -4
279. ARC callspread 64
280. SPY butterfly -33
281. AEX butterfly -38
282. PRX calendar -82
283. PLT calendar -46
284. GOOGL butterfly -151
285. TKG callspread -59
286. ASM butterfly -31
287. AEX 1-bij-2 spread 11
288. DSM butterfly 40

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ