Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 13 jun 10:34

Bayer | In stukken meer waard

0 0 Leestijd ongeveer

In financieel opzicht is 2022 een mooi jaar voor Bayer, dankzij hogere gewasprijzen en stijgende inkomsten voor de farmatak. Ondanks de goede gang van zaken voeren aandeelhouders de druk op om het bedrijf op te splitsen.

De wereldwijde landbouwsector staat onder druk om het aanbodtekort op te vangen dat is ontstaan door de oorlog in Oekraïne. De groeiende vraag naar gewasbescherming die daaruit voortvloeit, speelt Bayer in de kaart. In sommige regio’s liggen de verkoopprijzen meer dan een kwart hoger dan een jaar eerder. Mogelijk kan de vergelijkbare omzetgroei in het tweede kwartaal iets versnellen ten opzichte van de 21,6% (naar €8,5 mrd) uit de eerste drie maanden van 2022.

In deze periode was de vergelijkbare omzetstijging van de farmadivisie (+2,6% naar €4,4 mrd) wat minder inspirerend. Er zijn echter verschillende zaken die bij deze tak voor een nieuwe impuls kunnen zorgen. Eerder dit jaar maakte toezichthouder FDA bekend dat Asundexian in aanmerking komt voor een versneld keuringsproces. Deze bloedverdunner geldt als mogelijke opvolger van succesmiddel Xarelto. In 2026 loopt het patent af van dit medicijn, dat in het eerste kwartaal een omzet van €1,1 mrd haalde.

Wissel aan de top

In het tweede kwartaal stevent Bayer af op een vergelijkbare omzetgroei van ruim 15% op concernniveau en een toename van het bedrijfsresultaat met circa 20% naar ruim €1,9 mrd. Op 4 augustus komen de kwartaalcijfers naar buiten. Voor beleggers is het echter ook aantrekkelijk om bij dit aandeel verder in de toekomst te kijken. Verschillende grote farmaciebedrijven hebben de afgelopen jaren aangekondigd om bijvoorbeeld de consumententak (Johnson & Johnson) af te splitsen. Door de grote verschillen in eindmarkten voor farma en gewasbescherming, kan een dergelijke zet bij Bayer helemaal veel waarde vrijspelen. Topman Werner Baumann laat geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat een dergelijke zet er onder zijn bewind niet in zit.

Advies Bayer verhoogd naar ‘kopen’

Enkele grote aandeelhouders beginnen echter steeds nadrukkelijker aan zijn stoelpoten te zagen. In de aanloop naar de aandeelhoudersvergadering riep de Singaporese investeringsgroep Temasek (4% belang) het bedrijf op om een vervanger te zoeken. Baumann zelf heeft al aangegeven om na het aflopen van zijn huidige termijn in april 2024 terug te treden. Bayer kenmerkt zich al door een aantrekkelijke waardering (k/w 12,1) en een degelijk dividendrendement (3,3%). De naderende wissel aan de top en een verbetering van het juridische plaatje geven de doorslag om het advies op het aandeel Bayer te verhogen naar ‘kopen’.

Bayer herstelt na juridische klappen
Zelfs na het recente koersherstel noteert het aandeel Bayer bijna een derde lager dan toen de overname van Monsanto in juni 2018 werd afgerond. Indertijd liepen er al enkele glyfosaat-rechtszaken, die uiteindelijk leidden tot het verdampen van tientallen miljarden euro’s aan beurswaarde. De onderneming heeft in juni 2020 $9,6 mrd opzij gezet voor het afhandelen hiervan. Inmiddels is het tij in de rechtszaal gekeerd. OP 10 juni oordeelde een rechter in Missouri in het voordeel van Bayer. Vorig jaar won de onderneming al twee vergelijkbare zaken in Californië. Op juridisch gebied zijn alle ogen nu gericht op het Amerikaanse hooggerechtshof. Als die weigert om een beroep van Bayer in behandeling te nemen of het afwijst, kunnen de schikkingskosten volgens het bedrijf circa $4,5 mrd hoger uitpakken.
Bayer in cijfers 2022 (schatting) 2021
Omzet €48,0 mrd €44,1 mrd
Bedrijfsresultaat €7,3 mrd €8,5 mrd
Winst per aandeel € 5,25 € 1,02

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!