Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 11 feb 11:53

TotalEnergies | Winstexplosie door hoge energieprijzen

0 0 Leestijd ongeveer

Dankzij hoge energieprijzen heeft TotalEnergies 2021 heel goed afgesloten. De hogere inkomsten worden gebruikt voor schuldafbouw en een verschuiving naar groene energie. Ook de aandeelhouders delen mee.

TotalEnergies heeft de aangepaste nettowinst in het vierde kwartaal ruimschoots zien vervijfvoudigen naar $6,8 mrd. Ten opzichte van een kwartaal eerder komt die stijging op 43%. Net als branchegenoten profiteerde het energiebedrijf sterk van de fors opgelopen olie- en aardgasprijzen.

Bij de divisie die zich richt op het opsporen en aanboren van energievelden nam de aangepaste operationele winst ten opzichte van het derde kwartaal met 29% toe naar $3,5 mrd. Die toename was bij de geïntegreerde activiteiten op het vlak van aardgas, hernieuwbare energie en elektriciteit zelfs 72%, naar $2,8 mrd.

Groene verschuiving

Het bedrijf heeft de hoge vrije kasstroom van $16,5 mrd van vorig jaar (2021: $5,4 mrd) deels gebruikt voor het aflossen van schulden. De nettoschuldpositie daalde van $29,3 mrd naar $20,8 mrd. Daarnaast investeert de onderneming in de omschakeling naar groene brandstoffen. Vorig jaar werd er bijna $3 mrd uitgegeven voor overnames van onder meer zonne- en windenergiebedrijven in landen zoals India en Brazilië.

De onderneming betaalt over het vierde kwartaal een dividend van €0,66 uit. Dat bedrag wordt dit jaar met 5% verhoogd. De ruimte daarvoor komt van de structureel hoge kasstroom uit de LNG- en elektriciteitsactiviteiten. Het bedrijf kiest ervoor om beleggers via aandeleninkoop mee te laten profiteren van de hoge olieprijzen. In de eerste jaarhelft wordt hiervoor circa $2 mrd vrijgemaakt.

Aandeel TotalEnergies blijft op kopen

Naar verwachting stijgt de olie- en aardgasproductie dit jaar met 2% dankzij het op stoom komen van projecten in Brazilië en Nigeria. De investeringen lopen op van $13,3 mrd naar $14-15 mrd. De resultaten liggen grofweg in lijn met de verwachtingen. Beleggers reageerden vrij lauw op de cijferpublicatie, aangezien de beurskoers de voorgaande dagen al met ruim 4% was opgelopen na sterke cijfers van branchegenoten.

Met het oog op het dividendrendement van 5,3% en de gestage verschuiving richting duurzame energie is er geen aanleiding om de koopaanbeveling voor het aandeel TotalEnergies te herzien.

TotalEnergies in cijfers Q4 2021 Q4 2020
Omzet $55.298 mln $32.345 mln
Aangepaste ebitda $14.285 mln $5208 mln
Aangepaste nettowinst $6825 mln $1304 mln

Aandeel Total kerngegevens

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!