Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Overnamekandidaten te over op het Beursplein

0 0 Leestijd ongeveer

Nederlandse aandelen worden weer met enige regelmaat via overnames van de beurs gehaald en het einde is nog lang niet in zicht. Het Beursplein kent veel overnamekandidaten, die beleggers extra rendement kunnen opleveren.

Een overname valt nooit goed te timen, zeker niet in tijden van grote onzekerheid. De corona­crisis heeft veel bedrijven doen besluiten om geld te reserveren voor tegenslagen. Nu de economische schade weer flink is ingelopen, zit er dan ook veel geld in kas. Ook de bankrekeningen van private-equitypartijen puilen uit. Er zijn dus voldoende middelen om een flinke golf aan overnames te financieren.

Oude en nieuwe overnamekandidaten


Vorig jaar voorspelde ik al een inhaalslag op de overnamemarkt, en die is er inderdaad gekomen. Het afgelopen jaar is er op meerdere in Amsterdam genoteerde bedrijven een bod uitgebracht, zoals DPA, Neways, ICT Group, KPN en onlangs nog Intertrust. De eerste drie namen had ik al vaker als overnamekandidaat betiteld.

Mijn rijtje van acht namen voor 2021, dat bestond uit BAM, Brunel, Heijmans, Kendrion, KPN, Ordina, Van Lanschot Kempen en Wereldhave, bevatte helaas geen prooi. Timing is lastig, maar wat niet is kan komen. Op mijn lijst met overnamekandidaten voor 2022 staan wat bekende namen en ook enkele nieuwe fondsen.

1. Acomo

Het handelshuis in specerijen, noten, zaden, thee en voedings­ingrediënten lijkt de laatste jaren een beetje in de vergetelheid te zijn geraakt. En dat terwijl het vorig jaar een zeer grote en interessante overname deed met Tradin, waarmee het een grote speler werd op het gebied van biologische voedingsingrediënten. Bij de halfjaarcijfers 2021 werd voor het eerst duidelijk hoe lucratief deze deal is.

De winst per aandeel (voor amortisatie) steeg van €0,66 naar €1,08, en dat terwijl het bedrijf wel degelijk de tekorten aan zeecontainers voelde. Door deze overname van Tradin is de schuldratio wel flink gestegen, tot 3,2 waardoor beleggers zeker een jaar geen dividend ontvangen. Er is een goede kans dat er wel een slotdividend over 2021 zal volgen.

De overname is ook gefinancierd met een emissie, waardoor het aantal uitstaande aandelen met 20% is gegroeid. De verhoogde marktkapitalisatie en free float maken het aandeel interessanter voor investeerders. Het aandeel Acomo wordt met een k/w van circa 13 fors lager gewaardeerd dan sectorgenoten en vormt voor veel partijen een interessante aanvulling.

Bedrijven splitsen zich vaker op
Veelal onder druk van activistische aandeelhouders, splitsen grote concerns zich steeds vaker op. Bedrijven als Toshiba, Philips, Siemens, AkzoNobel, DSM en hebben deze stap gezet of zijn daar nog mee bezig. Bedrijfsonderdelen worden apart naar de beurs gebracht of worden ondergebracht bij private equity of sectorgenoten.

Activistische partijen oefenden de laatste tijd druk uit op bedrijven aan Euronext Amsterdam om zich op te splitsen. Ahold Delhaize, Shell en Just Eat Takeaway zijn doelwit van activisten die willen dat er bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Doel is de vermeende onderwaardering op de beurs te gelde te maken.

2. BAM

Evenals vorig jaar, acht ik BAM ook nu een uitgelezen overnamekandidaat. Het bedrijf maakt tempo met het terugbrengen van de risico’s door de buitenlandse activiteiten af te bouwen. Hier zijn al grote slagen mee gemaakt en dat is terug te zien in de marge-ontwikkeling.

Weet BAM verder orde op zaken te stellen, dan is er nog flink wat potentieel. Problemen bij een groot infra-project, de Afsluitdijk, en enkele nog lopende claims maken beleggers terughoudend. Daarnaast blijft de balans erg zwak. Een partij die de claims kan overzien en kapitaalkrachtig is kan het aandeel BAM voor een prikkie van de beurs halen.

3. B&S Group

De koers van groothandel B&S Group heeft een stevige veer gelaten, terwijl het bedrijf strategisch wel goed bezig is met een verdere focus op online. Dit jaar speelt schaarste aan producten het concern parten door een gebrek aan zeecontainers. Daarnaast vrezen beleggers nieuwe reisbeperkingen, waar B&S Group nogal gevoelig voor is. Zo heeft het onder meer duty free shops op luchthavens. Deze impact mag echter ook niet overdreven worden.

Recent heeft B&S zijn belang in dochter FragranceNet, een sterke speler in online beauty-producten en dan met name parfums, verhoogd van 53,7 naar 65,4%. Online verkopen van parfums groeien hard en hebben B&S Group door de coronacrisis heen geholpen. Het verhoogde belang zorgt niet alleen voor een betere samenwerking met de andere bedrijven, ook hoeft B&S minder winst aan derden af te staan. Daardoor is het aandeel goedkoper dan het lijkt.

Interessant punt is dat oud-ceo Willem Blijdorp maar liefst 68,83% van de aandelen B&S Group in bezit heeft. Dat voedt de overnamefantasie. Het valt niet uit te sluiten dat Blijdorp het bedrijf van de beurs haalt. De flink gedecimeerde koers geeft, in combinatie met een stevig opwaarts winstpotentieel, ruimte voor een aardige premie.

4. Lucas Bols

Distillateur Lucas Bols wordt vaker genoemd als overnamekandidaat. Het bedrijf is flink geraakt door de coronacrisis, maar de laatste cijfers laten zien dat het over veerkracht beschikt en onderliggend een steeds sterkere positie krijgt in de snel groeiende wereldwijde cocktailmarkt. Ceo Huub van Doorne bezit zelf 6,1% van de aandelen en is een echte merkenbouwer.

Met een koers-winstverhouding van rond de 12 wordt het aandeel fors lager gewaardeerd dan grote jongens in de drankenwereld als Diageo (k/w 34), Pernod Ricard (k/w 30) en Rémy Cointreau (k/w 54). Het is wellicht de nog altijd hoge schuldenlast, veroorzaakt door de overname van Passoa, die de waardering tempert. Passoa draait echter boven verwachting en Lucas Bols laat zien over een sterke kasstroomontwikkeling te beschikken.

Grootaandeelhouders Nolet, bekend van jenevermerk Ketel 1, bezit een kwart van de aandelen. Enix, verbonden aan de Schiedamse stokersfamilie De Kuyper, bezit 15%. De free float is beperkt tot circa 40%. Een eventueel overnamebod op het aandeel Lucas Bols zal een flinke premie moeten bevatten om alle grootaandeelhouders over te halen.

Recordjaar voor overnames lonkt
Het lijkt een nieuw recordjaar te worden voor fusies en overnames, wereldwijd. Volgens McKinsey lag de dealwaarde bij transacties boven $25 mln in het eerste halfjaar 16% hoger dan in de tweede helft van 2020 en 175% boven de eerste helft van 2020, toen corona de mondiale economie decimeerde. Tegen eind augustus lag de waarde van de mondiale transacties op $3,9 bln, aardig in de richting van het record van $4,5 bln uit 2007.

Veruit de meeste deals, 36% van het totaal, vinden plaats in de technologie, media en telecommunicatie (TMT). Deze sector is al sinds 2016 flink aan het shoppen, en recent was er nog de miljardenbieding van KKR op Telecom Italia. De farmaciesector was goed voor 11% van de grote deals in de eerste jaarhelft. In de Verenigde Staten vonden maar liefst 57% van de grote mondiale deals plaats.

De belangrijkste verklaring voor de grote sprong in het aantal fusies en overname wereldwijd is dat, in tegenstelling tot voorgaande recessies, veel bedrijven de pandemie ingingen met sterke balansen en goed gevulde kasposities. Private equity neemt over de eerste jaarhelft een kwart van de grote mondiale overnamedeals voor zijn rekening, het hoogste percentage in vijf jaar.

De sterke opkomst van SPAC’s, Special Purpose Acquisition Company, de lege beurshuls die puur uit is op overnames, speelt hierbij ook een rol.

5. InPost

De koers van de Poolse kluisjesuitbater InPost staat fors onder druk door wat tegenvallende groei van het aantal verwerkte pakketten. Ook de koers van de Poolse zloty verzwakt wat tegenover de euro. Beleggers zien nog meer beren op de weg dan alleen de wat afzwakkende groei van e-commerce. Zo is er de extra concurrentie van het eveneens Poolse Allegro, dat goed is voor ruim de helft van de pakketvolumes in Polen.

InPost zelf heeft onlangs ook nog een grote overname in Frankrijk gedaan, waar nog flink wat werk aan de winkel is om de marges tot het concerngemiddelde op te krikken. Tegenover deze obstakels staat echter de zeer veelbelovende markt waarin InPost actief is. De dienstverlening helpt het aantal busjes in de straten flink terug te dringen, wat gunstig is voor het milieu en kosten voor logistieke spelers kan verlagen. Het is een groeimarkt waar veel partijen naar kijken.

InPost heeft een voorsprong op de concurrentie qua technologie en ervaring en zou het aandeel InPost zomaar opgeslokt kunnen worden door een kapitaalkrachtige partij.

6. URW

Niet iedereen denkt bij een overname gelijk aan een groot vastgoedconcern, maar de beurswaarde van Unibail-Rodamco-Westfield (URW) is door alle coronamaatregelen en de opkomst van e-commerce in vier jaar tijd met ruim driekwart gedaald tot onder de €9 mrd. Wel torst het een omvangrijke netto schuldenlast van maar liefst €23 mrd met zich mee. Dat zorgt dan toch nog voor een forse ondernemingswaarde van €32 mrd.

Inmiddels heeft de Franse miljardair Xavier Niel een belang in URW opgebouwd van 23,2%. Niel stemde vorig jaar tezamen met voormalig ceo Léon Bressler een omvangrijke claimemissie weg. Niel gokt erop dat URW de moeizaam draaiende Amerikaanse vastgoedpoot tegen een redelijke prijs kan verkopen, waarmee het concern in één klap uit de financiële zorgen zou zijn en de beurskoers een flinke rit omhoog zou moeten kunnen maken.

De Amerikaanse winkelcentra zijn goed voor een derde van de totale huurinkomsten uit retail en een kwart van de boekwaarde van de retailportefeuille. Wordt het Amerikaanse vastgoed verkocht tegen boekwaarde, dan zou dit de loan-to-value halveren tot 21,7%. Zelfs bij een korting van 50% zou de loan-to-value dalen tot een hanteerbare 37%. URW zelf noteert 62% onder de boekwaarde.

Een bod van Niel valt niet uit te sluiten indien hij lucht krijgt van een ophanden zijnde desinvestering, maar ook andere partijen kunnen in het aandeel URW brood zien.

7. Ordina

ICT-dienstverlener Ordina wordt veelvuldig genoemd als overnamekandidaat en binnen de ICT-sector is ook al jaren een consolidatieslag gaande. Het is vreemd dat er nog geen bieding is geweest. Gezien het sterke koersverloop hebben partijen een grote kans laten liggen.

Het aandeel Ordina lijkt nog altijd een interessante overnameprooi. Het bedrijf beschikt over sterke marktposities in Nederland en België en er is volop werk op het gebied van digitalisering binnen bedrijven in de financiële sector en bij overheden.

Grootste probleem voor verdere groei vormt nu de krappe arbeidsmarkt. Samenvoeging met een sectorgenoot ligt het meest voor de hand om dit probleem aan te pakken.

Duurzaamheid nieuwe aanjager overnames
Naast de forse groei in fusies en overnames in de technologie, media en telecom, zien we ook de deals op het gebied van verduurzaming en in de herwinbare energie snel terrein winnen. Vergeleken met de eerste helft van 2020 is hier sprake van een verdrievoudiging in waarde van $35,7 mrd naar $96,5 mrd. Bedrijven worden opgekocht om sneller te kunnen voldoen aan de doelstellingen op het gebied van ESG (Environmental, Social & Governance).

ESG staat voor het zoeken naar evenwicht tussen financieel gewin, transparantie, sociale belangen en het milieu. Het wordt een steeds nadrukkelijker onderdeel van de investeringsbeslissing bij bedrijven wereldwijd. Management alsmede investeerders hechten hier steeds meer waarde aan en dat uit zich in een stijgende waardering van aandelen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Er is een brede consensus dat door ESG-doelstellingen de creatie van aandeelhouderswaarde en een beter milieu hand in hand gaan.

8. Sif

Sif Holding, fabrikant van met name funderingen, zogenoemde monopiles, voor windmolens op zee, staat aan de vooravond van een grote verandering in zijn markt. In de markt neemt de behoefte aan steeds langere en bredere monopiles toe. Vanaf 2024 moet Sif daar volledig klaar voor zijn en dat betekent dat het bedrijf fors moet investeren in uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Wat er nodig is en hoe rendabel dit allemaal zal zijn, moet duidelijk worden op een nog te houden beleggersdag.

In ieder geval moet begin juli 2022 de financiële knoop worden doorgehakt: wel of niet investeren? Grootaandeelhouder Egeria heeft laten weten zich hierin constructief te zullen opstellen. In de markt wordt gevreesd voor een stevige aandelenemissie, waar Egeria dan ook aan mee zal doen.

Een andere optie is natuurlijk om het aandeel Sif weer van de beurs te halen om in de luwte aan de nieuwe strategie te werken. Egeria bracht Sif in 2016 naar de beurs en bezit nu nog de helft van de stukken. De koers noteert ruim onder de IPO-prijs van €14.

Conclusie

Ik heb een achttal overnamekandidaten geselecteerd op de kans dat deze bedrijven van de beurs verdwijnen. Overnames vallen echter lastig in te schatten en mogen geen overheersende invloed hebben op uw beleggingsbeslissing. Uitgezonderd Sif (‘verkopen’) en Ordina (‘houden’) staan de overige genoemde fondsen wel op onze fundamentele kooplijst. Een aantrekkelijke waardering verhoogt natuurlijk wel de kans op een overname.

De auteur heeft een positie in Acomo, B&S en Lucas Bols.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!