Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 22 nov 2021 13:58

Advieswijziging | Lucas Bols kan het glas heffen

0 0 Leestijd ongeveer

Lucas Bols is in de coronacrisis door een diep dal gegaan, maar het herstel is indrukwekkend. Omzet en resultaat zitten alweer tegen pre-coronaniveau aan. Het concern manifesteert zich nadrukkelijk als een internationale cocktailspeler.

Lucas Bols boekte in de eerste helft van boekjaar 2021/2022 (1 april tot 30 september) een omzet van €45,6 mln, 70% meer dan vorig jaar en vrijwel gelijk aan het niveau van voor de crisis. Het herstel komt vooral door het verder opengaan van de horeca, terwijl ook de internationale merken zich steeds sterker profileren.

De totale verkopen door distributeurs  stegen met 33% vergeleken met een jaar terug, toen er flink op voorraden werd ingeteerd. Vergeleken met de eerste helft van 2019-2020 liggen de verkopen 6% hoger. De operationele winst steeg nog harder, van €5,3 mln naar €11,5 mln.

De nettowinst kwam uit op €7,7 mln (€0,62 per aandeel), tegen slechts €1,9 mln vorig jaar. Ook daarmee is Lucas Bols vrijwel terug, want twee jaar terug stond er €0,68 winst per aandeel in de boeken. Ceo Huub van Doorne is terecht blij met de cijfers, die er volgens hem mede aan te danken zijn dat Lucas Bols tijdens de coronacrisis ‘veel onder de motorkap’ heeft gedaan. De topman prijst de wendbaarheid van zijn organisatie.

Sterk herstel

Vooral in de Verenigde Staten boert Lucas Bols goed. De omzet verdrievoudigde hier, en ligt 59% hoger dan voor de crisis. Lucas Bols profiteert optimaal van de volwassen cocktailcultuur aldaar, met onder meer de merken Passoa, Bols Cocktails en Galliano. Naast de horeca is ook de thuisbereiding van cocktails in Amerika een blijvertje.

In de meeste andere landen is eveneens sprake van sterk herstel, uitgezonderd Japan en Zuidoost-Azië. Hier gelden nog beperkende maatregelen, terwijl deze markten ook meer toerisme-gedreven zijn. Positief is voorts dat de nettoschuld met €8,9 mln is afgenomen tot €83,5 mln.

In mei 2022 wordt bekeken of de dividendbetaling hervat kan worden. Dit is wel de intentie. Voor de tweede jaarhelft wordt wel meer margedruk verwacht door stijgende grondstof- en logistieke kosten. Het streven is een solide omzetgroei en een operationele winst dicht tegen het niveau van 2019-2020 aan. Dat zou duiden op een winst per aandeel richting de €0,90. Dat geeft een k/w van 12, wat geen recht doet aan het opwaartse winstpotentieel. Het advies op het aandeel Lucas Bols gaat van ‘houden’ naar ‘kopen’.

De auteur heeft een positie in Lucas Bols

Groeiprogramma
Om de groei aan te jagen is Lucas Bols het programma Fit for Growth gestart, dat nog meer focus legt op cocktails, merken en innovatie. De merken zijn opgedeeld in Global Cocktail Brands, bestaande uit Bols Cocktails, Passoa en Galliano, en Regional Liqueurs & Spirits. De financiële middelen zullen vooral gaan naar Global Cocktail Brands, waarvoor de jaarlijkse omzetdoelstelling is verhoogd van 3-4% naar 4-5% met hoge, bestendige winstmarges.

Geografisch worden de cocktailmarkten benaderd al naar gelang de volwassenheid van de cocktailcultuur. Een volwassen markt is Noord-Amerika. Voor Regional Liqueurs & Spirits wordt gestreefd naar omzetstabilisatie en winstbescherming door de internationale merken te laten groeien in specifieke markten ter compensatie van de daling van de binnenlandse merken.

Aandeel Lucas Bols kerngegevens

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!