Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden

Actueel advies

Advies Hildo Laman, 28 jul 17:51

Alphabet | Profijt van online-tijd en beleggingen

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel Alphabet tikt na de cijfers een nieuw record aan. Het bedrijf achter Google profiteert nog altijd van een bovengemiddeld gebruik van het internet. De omzet en winst zijn sterk gestegen.

De omzet van Alphabet is afgelopen kwartaal met 61,6% gestegen ten opzichte van vorig jaar, naar $61,9 mrd. De nettowinst is zelfs met 166,2% gestegen, naar $18,5 mrd. Omdat het tweede kwartaal vorig jaar relatief zwak was, is de vergelijking niet helemaal representatief. Maar waarschijnlijk was de groei ook nog behoorlijk geweest als het vorig jaar na de uitbraak van corona beter was gegaan.

Alphabet profiteert van consumenten die nog steeds veel gebruikmaken van het internet door corona. Volgens het bedrijf is er vooral veel omzetgroei bereikt bij detailhandelsadvertenties. Maar het bedrijf profiteert ook van hogere beurskoersen. Het belegt een deel van het overtollige geld. Dat leverde in het tweede kwartaal $2,7 mrd aan boekwinst op. Dat komt neer op 15,0% van de nettowinst.

Na corona

Het bedrijf is terughoudend over de toekomst. Het houdt er rekening mee dat consumenten minder tijd online zullen doorbrengen als corona wegebt. Dat betekent ook minder tijd op Google en YouTube, twee belangrijke sites van het bedrijf. Dit is geen denkbeeldig risico. Een dergelijk effect zou in de tweede helft van het jaar kunnen plaatsvinden. Maar tegelijkertijd is de tweede helft, en dan met name het vierde kwartaal, meestal het beste voor het bedrijf.

Aandeel Alphabet blijft koopwaardig

In de eerste helft was de winst per aandeel (wpa) $54,32, meer dan waar ik rekening mee hield. Voor de tweede helft ga ik uit van een iets lagere wpa, vanwege bovengenoemde reden, maar kom ik alsnog uit op een hogere schatting voor het hele jaar van $105 (dat was $90). Voor volgend jaar reken ik ook op het remmende effect van minder uren online door een afname van corona.

Maar dat wordt gecompenseerd door de aanhoudende groei die het bedrijf nu al jaren laat zien. Mijn wpa-taxatie voor volgend jaar komt uit op $110. Hiermee is de k/w iets meer dan 25. Dat is voor een bedrijf met een dergelijk sterke positie en balans niet veel. Nieuwe regulering is al jaren een bedreiging, maar dat heeft tot dusver het bedrijf noch het aandeel in de weg gezeten. Het advies op het aandeel Alphabet blijft ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!