Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opties Hildo Laman, 21 jul 2021 13:00

Optietip 235 | S&P500 boven 5000 punten in januari

0 0 Leestijd ongeveer

De optietip van deze week is een callconstructie op een S&P 500 ETF. Daarnaast zijn er updates over  AkzoNobel, Besi, ING en Intel.

De Amerikaanse S&P500 is sinds april vorig jaar in een bijna rechte lijn gestegen. Koersdalingen zijn beperkt geweest, en van korte duur. De afgelopen 15 maanden is de index met zo’n 3% per maand gestegen, een stevig tempo. Of dit nog een tijdje doorgaat weet ik niet, want ik kan uiteraard geen koersen voorspellen, maar met de optietip van deze week speel ik in op een verdere sterke stijging. Ik gebruik daarvoor opties op de Amerikaanse ETF SPDR S&P500 Trust (fondscode: SPY). De ETF zelf is niet beschikbaar voor Nederlandse beleggers, maar de opties zijn dat wel. De koers van deze ETF is ongeveer een tiende van de S&P500 zelf. Dinsdag sloot SPY op $431,06.

Ik heb gekozen voor een callspread met vrij hoge uitoefenprijzen: Koop de SPY jan22 480 call voor ongeveer $2,30 en verkoop de SPY jan22 500 call voor ongeveer $0,75. Met deze prijzen kost de combinatie dus $1,55 (2,30 – 0,75 = 1,55).

Als SPY het komende halfjaar met 12% of meer stijgt, zal de callspread intrinsieke waarde hebben en is een behoorlijke winst waarschijnlijk. Bij een stand van de S&P500 van meer dan 5000 punten zal de callspread richting $20 gaan, het maximum. Uiteraard zal er verlies ontstaan als SPY de komende tijd niet stijgt of zelfs zakt. Dat risico is er altijd. Het is geen reden om dit soort posities niet in te nemen.

Updates

Het gewogen gemiddelde rendement is teruggelopen naar 49,6%. Rekenkundig is het gemiddelde 68,2%. De Amsterdamse beurs leek vorige week een hogere versnelling te kiezen, maar dat is snel in de kiem gesmoord. Nu staat de AEX index weer rond 730 punten, zo’n 15 punten boven de stand van april. Dat is leuk, maar veel is het niet. Voor mijn strategie is het koersverloop van de laatste maanden ongunstig. Een flinke daling levert nieuwe mooie koopkansen op, een flinke stijging zorgt voor verkoopmomenten bij lopende tips. Nu is het geen van beide. Dat wil echter niet zeggen dat je op dit moment beter niets kunt doen. Je moet blijven meedoen om erbij te zijn als er weer betere tijden aanbreken.

AkzoNobel

Het koersverlies van Akzo woensdagochtend na de kwartaalcijfers is natuurlijk niet gunstig voor de call op dit aandeel (optietip 219). De call is nu nog zo’n €0,60 waard en er zijn nog zo’n acht weken te gaan tot expiratie. De kans dat het aandeel in die tijd met meer dan 10% oploopt, is niet heel groot. Ik probeer de call daarom te verkopen voor €0,75. Mogelijk zal ik die prijs moeten verlagen als dat niet lukt.

Besi

Ik had gehoopt dat er een positieve koersontwikkeling zou zijn bij Besi in aanloop naar de halfjaarcijfers op 27 juli. Het tegenovergestelde is gebeurd: het aandeel zit al een maand in een licht dalende trend. Dat is jammer voor de callspread op Besi (optietip 212) Het aandeel staat nog wel vlakbij de ondergrens van de callspread (€70). Een positieve koersreactie dinsdag zou dus goed uitkomen. Ik wacht nog even af met de callspread. Mocht de waarde in de buurt van €4 komen, dan wil ik verkopen. Er is niet heel erg veel tijd meer tot de expiratie in september.

ING

De ING-call (optietip 221) staat op een verlies. Absoluut gezien is het niet heel erg veel, omdat de aankoopprijs ook laag was (€0,46). Maar jammer is het wel. Het aandeel staat op dit moment onder de koers van 7 april, toen de call gekocht werd. Het verstrijken van de tijd en een lagere koers zijn geen goede combinatie voor een gekochte call. Gelukkig is nog nog bijna anderhalf jaar te gaan tot expiratie. In die tijd kan er nog van alles gebeuren. Ik blijf dus afwachten.

Intel

Donderdagavond zal Intel de cijfers publiceren. De Intel-callspread (optietip 227) heeft nog niet veel laten zien. Het aandeel is de afgelopen paar maanden nauwelijks van zijn plaats gekomen. Het goede nieuws is dat misschien daardoor de kans op een positieve reactie vrijdag relatief groot is. Hoe dan ook, er zijn nog elf maanden tot expiratie. Geen reden om haast te hebben dus. Ik blijf afwachten, ongeacht de koersreactie vrijdag.

Blijf op de hoogte via Twitter: @HildoLaman

Tussenstanden: (in €, doorgehaald is gesloten)

208. BOS call -23
209. SLV callspread -84
210. MT calendar 162
211. TKW callspread -168
212. BES callspread 48
213. IWM butterfly -55
214. BAY call -184
215. RD callspread -51
216. BAS call -133
217. DAX butterfly -19
218. MU callspread -245
219. AKZA call -2
220. HEI callspread 96
221. ING call -27
222. SPY butterfly -74
223. AP calendar 33
224. AAI callspread -53
225. AEX butterfly 44
226. GOLD callspread -51
227. INTC callspread -20
228. AMG callspread -68
229. OCI callspread -59
230. VPK call -40
231. VOW3 callspread -129
232. PHIA Calendar -19
233. AEX calspread -43
234. AAPL call calendar -27

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!