Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 10 jul 2021 09:00

HSBC | Prijsstijgingen raken makers consumentenproducten

0 0 Leestijd ongeveer

HSBC blikt vooruit op het cijferseizoen van de Europese ‘staples-aandelen’, met bijzondere aandacht voor inflatie.

Begin dit jaar was het HSBC al duidelijk dat de gunstige ontwikkeling in de grondstofprijzen van de afgelopen tien jaar zou verdwijnen voor de Europese sector Consumer Staples. Deze sector omvat subsectoren als Voeding & Drank, Persoonlijke Verzorging en Huishoudelijke Producten. De bescheiden inflatie van begin dit jaar heeft plaatsgemaakt voor veel sterkere prijsstijgingen bij agrarische producten, olie en verpakkingsmateriaal. Ook lopen de transport- en loonkosten op.

In aanloop naar de tweedekwartaalcijfers bracht HSBC de invloed in kaart van de kostenstijging op de winstcijfers van de sector. Producenten van sterke dranken hebben de minste last van de stijgende prijzen van ingrediënten. Dat geldt ook – zij het in iets mindere mate – voor de bedrijven die actief zijn op de markt voor persoonlijke verzorging of huishoudelijke producten.

Winstmarge

Uit berekeningen van HSBC blijkt dat grondstof- en verpakkingskosten bij Beiersdorf – bekend van het merk Nivea – en L’Oréal hooguit 15% van de omzet bedragen. Bij JDE Peet’s, Henkel en Nestlé ligt het aandeel van deze kosten in de omzet op zo’n 35%. Unilever (39%) en Danone (42%) hebben de grootste blootstelling aan deze kosten.

Volgens de bank hebben de stijgende kosten dit jaar gemiddeld een negatief effect van 6,5 procentpunt op de operationele winstmarge van de meest getroffen bedrijven, zoals Henkel, JDE Peet’s, Danone en Unilever. Dat is echter een theoretische exercitie met opvallend hoge uitkomsten, geeft HSBC toe. In werkelijkheid zal de impact niet zo groot zijn. Niet alleen dekken bedrijven hun grondstofkosten vaak af, ook worden grondstoffen soms twaalf tot achttien maanden vooruit gekocht. Ook dempt de zwakkere dollar de gestegen grondstofprijzen. Gecorrigeerd hiervoor is het negatieve effect op de operationele marge geen 6,5, maar 2,25 procentpunt. Bovendien hebben de bedrijven natuurlijk altijd de mogelijkheid om prijsstijgingen aan de consumenten door te berekenen.

Kansen

Beleggers lijken zich nog weinig zorgen te maken. De waardering van de Europese Staples-sector ten opzichte van de brede Europese aandelenindex is bovengemiddeld hoog. Binnen de sector zijn de waarderingsverschillen echter ook groot en dat biedt kansen voor beleggers. Volgens HSBC is de afwaardering van grondstofgevoelige Staples-aandelen recent wel erg doorgeschoten. De bank heeft daarom koopadviezen voor onder meer Carlsberg, Danone en Reckitt. Daarnaast zijn ook Nestlé, Henkel en Diageo koopwaardig, maar voor het aandeel Unilever hanteert HSBC slechts een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.